Aubergine burger met baba ganoeshsaus

Aubergine burger met baba ganoeshsaus

Laatst hield ik een kleine poll op Instagram en daaruit kwam naar voren dat er maar heel weinig aubergines worden gegeten. Vooral de opmerking “ik weet niet wat ik er allemaal mee kan” was een veel gehoorde opmerking. En dat is eigenlijk best heel erg jammer want het is een super veelzijdige groente. Heel eerlijk, super veel smaak heeft hij van zichzelf niet. Die voeg je vooral zelf toe door het gebruik van kruiden, of door het bereiden van de groente. Vandaag deel ik mijn recept van een aubergine burger met baba ganoeshsaus.

Aubergine burger met baba ganoeshsaus
Een heerlijke burger!

Inpsiratie dag

Om zelf geïnspireerd te raken werd ik uitgenodigd door Love My Salad. We gingen een bezoek aan de kas brengen met daarna een diner dat helemaal in het teken van de aubergine zou staan. En dat hebben we geweten! Bloedje heet zo in die kas maar erg interessant om het eens van heel dichtbij te bekijken. Wat vooral opviel waren de enorme hoeveelheid verschillende soorten die er zijn. Doordat ze weinig gegeten worden in Nederland zul je deze dus helaas niet zo snel in je supermarkt vinden. Dat is echt een kwestie van vraag en aanbod.

Er zijn dus heel veel verschillende soorten aubergines!
Aan de kokkerel

Deel twee van die middag speelde zich af bij kookstudio Annabel in Schiedam. Hier kregen we een aantal erg lekkere gerechtjes voorgeschoteld om ons te inspireren met deze prachtige groente. Overigens is een aubergine eigenlijk een vrucht. In teams van twee gingen we zelf aan de slag met een huisgemaakte, vers gebrande baba ganoesh. Met heel wat tips en een tas vol aubergines ging iedereen huiswaarts. Van mijn mede-bloggers komen er dus ook nog een hoop prachtige recepten online.

Een greep uit de gerechtjes die we geproefd hebben.

Aubergine burger met baba ganoeshsaus

Om jullie allemaal aan de aubergine te krijgen maakte ik een makkelijk maar heerlijk recept. Natuurlijk kun je hiermee zelf weer volop variëren. En omdat het maken van baba ganoesh bij de kookstudio zo goed was bevallen heb ik deze ook gemaakt voor deze heerlijke burger.

Dit heb je nodig:

  • 2 Italiaanse bollen
  • 1 grote Pallada aubergine ( een normale paarse kan ook )
  • frisée sla
  • zongedroogde tomaatjes
  • 4 grote witte champignons
  • 1 losgeklopt ei
  • paneermeel
  • bloem
  • extra vergine olijfolie
  • zout/peper
Voor de baba ganoeshsaus heb je nodig:
  • 1 paarse aubergine
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 1/2 el tahini ( sesampasta)
  • sap van een halve citroen
  • zeezout
  • 1 tl za’atar
  • 5 takjes platte peterselie
  • 50 ml extra vergine olijfolie

En zo maak je het:

We beginnen met de baba ganoeshsaus zodat de smaken goed kunnen intrekken. Rooster de aubergine op je gaskookpit. Heb je geen gas in huis? Je kunt dit ook doen op een BBQ. Op deze manier je aubergine gebruiken geeft een lekkere rokerige smaak aan je saus. Wanneer de buitenkant van het vel zwartgeblakerd is leg je hem nog even een 5-tal minuutjes in de oven op 180 graden.

Haast als een soort mayonaise gedraaid.

Neem je keukenmachine ( of staafmixer) en een hoge kom erbij en doe hier alle ingrediënten voor de saus in. Snij de aubergine in de lengte open en schep met een lepel het vruchtvlees eruit. De schil gooi je weg deze gebruiken we niet. Mix het geheel tot een gladde saus. Normaal gezien is baba ganoesh nog best een beetje vlezig, maar nu mag je hem met je blender echt tot een soort mayonaise draaien.

De aubergine burger

Van de aubergine snijden we de kop en de kont eraf en dan in plakken van een centimeter of twee dik. Strooi er daarna wat zout en peper op en besmeer ze met olijfolie. Je kunt ze vervolgens grillen. ( Wil je nou een extra vleessmaak aan je aubergines geven? Leg ze dan na het grillen eventjes in een beetje ingedikte vleesjus en laat het vruchtvlees dit opzuigen. Daarna even laten uitlekken )

Prachtige grill-streepjes erop.

Krokantje erbij

Om nog een beetje een krokantje aan deze burger te geven gaan we de champignons bakken in een lekker jasje. Snij de plakken horizontaal zodat je mooi ronde plakken krijgt. Haal ze vervolgens door een bakje met bloem, daarna het losgeklopte ei en als laatste paneermeel. Bak ze in een koekenpan met wat olijfolie mooi bruin en leg ze apart.

Aubergine burger met baba ganoeshsaus
Snij de champignons horizontaal dan krijg je mooie schijfjes.

Aubergine burger met baba ganoeshsaus

Heb je gekozen voor afbakbrood, bak dat dan af terwijl je aubergines op de grill liggen en je de champignons aan het bakken bent. Zo heb je alles lekker warm op je broodje. Beleg de bol met de frisse sla, vervolgens de champignons, een aantal zongedroogde tomaatjes, daarbovenop de aubergine burger en ten slotte een aantal eetlepels van de baba ganoeshsaus. En dan Heerlijk Happen!

Aubergine burger met baba ganoeshsaus
Aan tafel! Serveer met nog wat extra saus erbij! heerlijk happen!
Dit recept is ontwikkeld in een betaalde samenwerking met Love My salad en Kroon op het werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *