Brabants worstenbroodje

Brabants worstenbroodje

Brabants worstenbroodje

Voor de Keuken Kampioen mocht ik weer een leuk filmpje maken. We gaan weer richting de carnaval en daar hoort dan natuurlijk ook een echt Brabants recept bij. En wat is nou lekkerder dan een echt Brabants worstenbroodje? Hier in Brabant bij eigenlijk elke bakker wel te koop. Maar als je dus uit het hoge noorden komt iets moeilijker te verkrijgen! In dit recept maken we de originele versie. Natuurlijk valt er met andere kruiden en verschillende soorten vlees ook zeker want anders leuks van te maken. Zo testte ik hem voor de grap ook uit met een lekkere rookworst en dat bleek ook héél lekker te zijn.

Voor 15 broodjes heb je nodig:

  • 1 pak Koopmans witbrood
  • 275 ml (handwarm) water
  • 25 gram roomboter
  • 350 gram half om half gehakt
  • gehakt kruiden
  • 2 eieren geklutst

En zo maak je ze:

-Neem een grote kom erbij en doe hierin de broodmix, de boter die op kamertemperatuur is en het water wat handwarm is. Dit is namelijk heel belangrijk voor het rijzen van het deeg. Neem een keukenmixer erbij en mix het tot een soepel deeg.

-Pak wat plastic folie erbij en laat de deegbal in de kom liggen, dek de bovenkant van  de kom goed af met het folie en laat het 10/15 minuten rijzen op kamertemperatuur.

-Nadat je kookwekker is af gegaan neem je het deeg uit de kom en kneed je het eventjes nog een keer goed door met je handen. Leg het weer terug in de kom en laat het nog een keer 15 minuten rijzen.

-Wij gaan ondertussen het gehakt kruiden en kneden met een half losgeklopt ei. Verdeel het gehakt in 15 rolletjes en leg deze apart tot we ze straks in de broodjes gaan leggen.

-Wanneer het deeg gerezen is pak je het uit de kom en verdeel je het tot 15 bolletjes. Strooi wat bloem op je werkblad zo blijft het deeg niet plakken. met een deegroller rol je de bolletjes uit tot langwerpige plakjes deeg.

-Pak nu de gehakt worstjes erbij en leg deze op het deeg, strijk wat ei op de randjes en vouw het vervolgens als een envelopje dicht. Even goed de randjes aandrukken en leg ze dan met de naad naar beneden op een bakplaat bedekt met bakpapier.

-Bestrijk vervolgens de broodjes met het losgeklopte ei en laat nu de broodjes onder een theedoek 45 minuten narijzen.

Het Brabants worstenbroodje bakken:

-Verwarm je oven net voor ze uitgerezen zijn voor op 200 graden.

-Pak de bakplaat met de broodjes erbij en haal de theedoek eraf en bestrijk ze vervolgens nog een keer met het ei.

-Zet ten slotte de broodjes in de oven en bak ze in 20/25 minuutjes mooi goudbruin.

Brabants worstenbroodje

Laat ze even afkoelen voordat je ze opeet, maar je schaal zal zó leeg zijn: Heerlijk happen!