Cantharellensoep met port

Cantharellensoep met port het lekkere herfst gerecht

De cantharel wordt ook wel de hanenkam genoemd door zijn grillige vorm en heeft een peperachtige smaak.
Cantharellensoep met port

Cantharellensoep met port

De cantharel wordt ook wel de hanenkam genoemd door zijn grillige vorm en heeft een peperachtige smaak. Het is een wat luxere zwam en in Nederland steeds minder makkelijk te verkrijgen doordat hij erg veel verzameld is, maar hij groeit op meerdere continenten dus gelukkig wel te verkrijgen in de maanden juni tot oktober. Veel mensen vinden het een herfstsoep maar de Cantharellensoep met port is dus zeer zeker ook een zomersoepje! Het is wel een erg smaakvolle paddestoel en daarom in deze soep echt het hoofdingrediënt.

Voor 4 personen heb je nodig voor de Cantharellensoep met port:

Cantharellensoep met port
  • 200 gram cantharellen
  • 200 gram luxe paddestoelenmix
  • 2 grote sjalotten
  • 1 liter paddestoelenbouillon ( van twee bouillonblokjes)
  • 75 ml rode port
  • 50 gram bloem
  • 1 takje rozemarijn
  • 150 gram rundersoep vlees blokjes
  • boter of olijfolie om te bakken

En zo maak je de Cantharellensoep met port:

-Eerst koken we de rundersoep vlees blokjes, neem een pan met 1 liter koud water en breng de blokjes aan de kook, haal het schuim eraf en verlaag dan de temperatuur. Voeg 75 ml rode port toe en de 2 blokjes paddestoelenbouillon en laat het vlees dan twee uur trekken, daarna zeef je ze eruit en leg je ze apart. De overgebleven bouillon bewaar je.

-Pak een koekenpan en een lege soeppan erbij.


-Snipper de sjalotten en neem 100 gram cantharellen en 100 gram
paddestoelenmix en hak ze in stukjes.

-Neem een koekenpan erbij en fruit in een beetje boter of olie de sjalotten aan tot ze glazig zijn en voeg dan de gehakte catharellen en paddestoelen toe en bak deze even kort mee.

-Voeg nu de 50 gram bloem toe en bak dit mengsel even op lage temperatuur, doe het mengsel in de lege soeppan vervolgens voeg je 250 ml paddestoelenbouillon toe en laat de soep binden.

Daarna giet je al roerende de rest van de bouillon erbij, de tak rozemarijn en de gekookte soepvleesblokjes en laat het 10/15 minuutjes zachtjes pruttelen.

-Bak in de koekenpan de rest van de cantharellen en paddestoelenmix aan en voeg deze als laatste bij de soep.

Neem een paar mooie kommen en breng per kom de soep nog wat op smaak met versgemalen peper: Héérlijk Happen!

Cantharellensoep met port

Cantharellensoep met port

De cantharel wordt ook wel de hanenkam genoemd door zijn grillige vorm en heeft een peperachtige smaak.
5 van 3 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Hoofdgerecht, lunch, voorgerecht
Keuken: European
Trefwoord: cantharellen, soep
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Francine

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 200 gram cantharellen
  • 200 gram luxe paddestoelenmix
  • 2 grote sjalotten
  • 1 liter paddestoelenboullion van 2 bouillonblokjes
  • 75 ml rode port
  • 50 gram bloem
  • 1 takje rozemarijn
  • 150 gram rundersoepblokjes
  • olie of boter om in te bakken

En zo maak je het:

  • Eerst koken we de rundersoep vlees blokjes. Neem een pan met 1 liter koud water en breng de blokjes aan de kook, haal het schuim eraf en verlaag dan de temperatuur. Voeg 75 ml rode port toe en de 2 blokjes paddestoelenbouillon en laat ze dan twee uur trekken. Daarna zeefje ze eruit en leg je ze apart. De overgebleven bouillon bewaar je.
  • Pak een koekenpan en een lege soeppan.
  • Snipper de sjalotten en neem 100 gram cantharellen en 100 gram paddestoelenmix en hak ze in stukjes.
  • Neem een koekenpan en fruit in een beetje boter of olie de sjalotten aan tot ze glazig zijn en voeg dan de gehakte catharellen en paddestoelen en bak deze even kort mee.
  • Voeg nu de 50 gram bloem toe en bak dit mengsel even op lage temperatuur, doe het mengsel in de lege soeppan vervolgens voeg je 250 ml paddestoelenbouillon toe en laat de soep binden.
  • Daarna giet je al roerende de rest van de bouillon erbij, de tak rozemarijn en de gekookte soepvlees blokjes en laat het 10/15 minuutjes zachtjes pruttelen.
  • Bak in de koekenpan de rest van de cantharellen en paddestoelenmix aan en voeg deze als laatste bij de soep.
  • Neem een paar mooie kommen erbij en breng per kom de soep nog wat op smaak met versgemalen peper.
  • Heerlijk Happen!
Wat vind je van dit recept?

Wil je meer recepten uitproberen zoals de Cantharellensoep met port? Kijk dan eens naar onderstaande recepten

5 gedachten over “Cantharellensoep met port het lekkere herfst gerecht”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept