Cantharellensoep met port

Cantharellensoep met port

Cantharellensoep met port

De cantharel wordt ook wel de hanenkam genoemd door zijn grillige vorm en heeft een peperachtige smaak. Het is een wat luxere zwam en in Nederland steeds minder makkelijk te verkrijgen doordat hij erg veel verzameld is, maar hij groeit op meerdere continenten dus gelukkig wel te verkrijgen in de maanden juni tot oktober. Veel mensen vinden het een herfstsoep maar de Cantharellensoep met port is dus zeer zeker ook een zomersoepje!

Het is wel een erg smaakvolle paddestoel en daarom in deze soep echt het hoofdingrediënt.

Voor 4 personen heb je nodig:
  • 200 gram cantharellen
  • 200 gram luxe paddestoelenmix
  • 2 grote sjalotten
  • 1 liter paddestoelenboullion
  • 75 ml rode port
  • 50 gram bloem
  • 1 takje rozemarijn
  • 150 gram rundersoepblokjes
En zo maak je hem:

-Eerst koken we de rundersoepblokjes, neem een pan met 1 liter koud water en breng de blokjes aan de kook, haal het schuim eraf en verlaag dan de temperatuur. Voeg 75 ml rode port toe en de 2 blokjes paddestoelenboullion voor 1 liter en laat ze dan twee uur trekken, daarna zeefje ze eruit en leg je ze apart. De overgebleven bouillion bewaar je.

-Pak een koekenpan en een lege soeppan.
-Snipper de sjalotten en neem 100 gram cantharellen en 100 gram
paddestoelenmix en hak ze in stukjes.

-Neem een koekenpan en fruit eerst de sjalotten aan tot ze glazig zijn en voeg dan de gehakte catharellen en paddestoelen en bak deze even kort mee.

-Voeg nu de 50 gram bloem toe en bak dit mengsel even op lage temperatuur, doe het mengsel in de lege soeppan vervolgens voeg je 250 ml paddestoelenboullion toe en laat de soep binden.

Daarna giet je al roerende de rest van de boullion erbij, de tak rozemarijn en de gekookte soepblokjes en laat het 10/15 minuutjes zachtjes pruttelen.

-Bak in de koekenpan de rest van de cantharellen en paddestoelenmix aan en voeg deze als laatste bij de soep.

Neem een paar mooie kommen en breng per kom de soep nog wat op smaak met versgemalen peper: Héérlijk happen!