Cantharellensoep met port

Cantharellensoep met port het lekkere herfst gerecht

Geschatte leestijd: 3 minuten

De cantharel wordt ook wel de hanenkam genoemd door zijn grillige vorm en heeft een peperachtige smaak. Het is een wat luxere zwam en in Nederland steeds minder makkelijk te verkrijgen doordat hij erg veel verzameld is, maar hij groeit op meerdere continenten dus gelukkig wel te verkrijgen in de maanden juni tot oktober. Veel mensen vinden het een herfstsoep maar de Cantharellensoep met port is dus zeer zeker ook een zomersoepje! Het is wel een erg smaakvolle paddestoel en daarom in deze soep echt het hoofdingrediënt.

Cantharellensoep met port

Rode port is een versterkte wijn afkomstig uit de Douro-vallei in Portugal. Het wordt gemaakt door het toevoegen van wijnalcohol aan rode druivenmost, waardoor de gisting stopt en er restsuikers in de wijn blijven. Hierdoor krijgt rode port zijn kenmerkende zoete smaak. Rode port is er in verschillende stijlen, variërend van tawny port (gerijpt op houten vaten en daardoor lichter van kleur) tot vintage port (gerijpt op fles en daardoor donkerder van kleur en voller van smaak). Het wordt vaak gedronken als aperitief of als dessertwijn en kan ook worden gebruikt in cocktails of bij het koken.

En zo maak je de Cantharellensoep met port:

-Eerst koken we de rundersoep vlees blokjes, neem een pan met 1 liter koud water en breng de blokjes aan de kook, haal het schuim eraf en verlaag dan de temperatuur. Voeg 75 ml rode port toe en de 2 blokjes paddestoelenbouillon en laat het vlees dan twee uur trekken, daarna zeef je ze eruit en leg je ze apart. De overgebleven bouillon bewaar je.

-Pak een koekenpan en een lege soeppan erbij.


-Snipper de sjalotten en neem 100 gram cantharellen en 100 gram
paddestoelenmix en hak ze in stukjes.

-Neem een koekenpan erbij en fruit in een beetje boter of olie de sjalotten aan tot ze glazig zijn en voeg dan de gehakte catharellen en paddestoelen toe en bak deze even kort mee.

-Voeg nu de 50 gram bloem toe en bak dit mengsel even op lage temperatuur, doe het mengsel in de lege soeppan vervolgens voeg je 250 ml paddestoelenbouillon toe en laat de soep binden.

Daarna giet je al roerende de rest van de bouillon erbij, de tak rozemarijn en de gekookte soepvleesblokjes en laat het 10/15 minuutjes zachtjes pruttelen.

-Bak in de koekenpan de rest van de cantharellen en paddestoelenmix aan en voeg deze als laatste bij de soep.

Neem een paar mooie kommen en breng per kom de soep nog wat op smaak met versgemalen peper

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Cantharellensoep met port

Cantharellensoep met port

De cantharel wordt ook wel de hanenkam genoemd door zijn grillige vorm en heeft een peperachtige smaak.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 18 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht, lunch, voorgerecht
Keuken: European
Trefwoord: cantharellen, soep
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 227kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 200 gram cantharellen
  • 200 gram luxe paddestoelenmix
  • 2 grote sjalotten
  • 1 liter paddestoelenboullion - van 2 bouillonblokjes
  • 75 ml rode port
  • 50 gram bloem
  • 1 takje rozemarijn
  • 150 gram rundersoepblokjes
  • olie of boter om in te bakken

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Eerst koken we de rundersoep vlees blokjes. Neem een pan met 1 liter koud water en breng de blokjes aan de kook, haal het schuim eraf en verlaag dan de temperatuur. Voeg 75 ml rode port toe en de 2 blokjes paddestoelenbouillon en laat ze dan twee uur trekken. Daarna zeefje ze eruit en leg je ze apart. De overgebleven bouillon bewaar je.
  • Pak een koekenpan en een lege soeppan.
  • Snipper de sjalotten en neem 100 gram cantharellen en 100 gram paddestoelenmix en hak ze in stukjes.
  • Neem een koekenpan en fruit in een beetje boter of olie de sjalotten aan tot ze glazig zijn en voeg dan de gehakte catharellen en paddestoelen en bak deze even kort mee.
  • Voeg nu de 50 gram bloem toe en bak dit mengsel even op lage temperatuur, doe het mengsel in de lege soeppan vervolgens voeg je 250 ml paddestoelenbouillon toe en laat de soep binden.
  • Daarna giet je al roerende de rest van de bouillon erbij, de tak rozemarijn en de gekookte soepvlees blokjes en laat het 10/15 minuutjes zachtjes pruttelen.
  • Bak in de koekenpan de rest van de cantharellen en paddestoelenmix aan en voeg deze als laatste bij de soep.
  • Neem een paar mooie kommen erbij en breng per kom de soep nog wat op smaak met versgemalen peper.
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Wil je meer recepten uitproberen zoals de Cantharellensoep met port? Kijk dan eens naar onderstaande recepten

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Recepten » Soep » Cantharellensoep met port het lekkere herfst gerecht

7 gedachten over “Cantharellensoep met port het lekkere herfst gerecht”

  1. Pingback: Kippendijfilet gestoofd in port vijgensaus - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Gegrilde paprika stoofpot met rijst - Heerlijke Happen

  3. Pingback: Kalfsrolletjes in champignonsaus - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept