Hazelnoot kokosbloesemsuiker speltmeel shortbread

Hazelnoot kokosbloesemsuiker speltmeel shortbread

Als ik me niet vergis is dit heet eerste shortbread recept op mijn site. Je kunt ze werkelijk in alle smaken maken, alleen zijn het vaak enorme caloriebommen… Wellicht ken je de “miljonairs shortbread” versie met karamel en chocolade. Als ik er alleen al naar kijk dan kom ik een kilo aan haha. Nu is deze hazelnoot kokosbloesemsuiker speltmeel shortbread óók niet suikervrij, maar wellicht nèt iets gezonder. Sowieso is een snack of tussendoortje als deze een traktatie en moet je het ook niet elke dag eten. Maar zo nu en dan mogen we onszelf best even kietelen toch? Zondag bakdag, dus aan de slag!

Hazelnoot kokosbloesemsuiker speltmeel shortbread
Pak er één en geniet er lekker van, de rest vriezen we in!
Hazelnoot kokosbloesemsuiker speltmeel shortbread

Hazelnoot kokosbloesemsuiker speltmeel shortbread

Gemakkelijk gebakken en een aantal dagen prima te bewaren, een heerlijk huisgemaakt tussendoortje!
5 van 10 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: koek, Tussendoortje
Keuken: European
Trefwoord: agavesiroop, hazelnoot, kokosbloesemsuiker, speltmeel, zeezout
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 16 blokjes
calorieën: 192kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

bakblik van 20×20 cm

Ingrediënten:

  • 175 gram spelt meel
  • 80 gram kokosolie - gesmolten
  • 3 el agave siroop
  • ¼ tl zeezout
  • 1 tl vanille essence
  • ½ zakje bakpoeder

Voor het karamel-notenlaagje:

  • 60 gram kokosbloesemsuiker
  • 80 gram agave siroop
  • 200 gram hazelnoten - gehakt
  • ½ tl grof zeezout

En zo maak je het:

  • Verwarm je oven voor op 175 graden.
  • Pak een kom erbij en doe alle ingrediënten voor de bodem erin. Mix met een vork tot je een kruimelig deeg hebt.
  • Bekleed je vierkante bakvorm met bakpapier en duw met je vingers het deeg op de bodem. Zorg dat alles goed verdeeld is over het hele blik. Zet voor 6 minuten in de oven. Haal het er dan uit en laat even afkoelen.
  • Hak intussen de hazelnoten.
  • Pak een pannetje erbij en doe hier de kokosbloesemsuiker met het agave siroop in en op laag tot medium vuur laat je al roerend de suiker oplossen, als het begint te borrelen voeg je de noten toe en roer even door. Schenk of schep het op de koekbodem. Doe dit snel want de suiker zal redelijk snel weer stollen. Verdeel goed over de hele bodem. Bestrooi met wat grof zeezout.
  • Zet nogmaals in de oven voor 18 tot 20 minuutjes. Haal uit de oven en laat rustig afkoelen. Na een uurtje kun je het blok uit de vorm halen en in 16 kleine blokjes snijden.
  • Heerlijk Happen!
Je kunt de blokjes in de koelkast bewaren. Ze zullen dan wel wat harder worden, haal ze dan een half uurtje voordat je ze wilt opeten uit de koelkast.
Ook zijn de blokjes in te vriezen. 
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!
shortbread recept
Het laagje suiker om de nootjes geven de hazelnoten een lekkere crunch.

Hazelnoot kokosbloesemsuiker speltmeel shortbread

Het originele shortbread recept komt uit Engeland en bevat een hoop boter en suiker en meel. Dat vervangen we in dit recept met bijvoorbeeld spelt meel en kokosolie. Ook gebruiken we geen kristalsuiker maar kokosbloesemsuiker die trouwens een soort kartelachtige smaak heeft. Hierdoor hoeven we geen dikke laag karamel toe te voegen. Deze hazelnoot kokosbloesemsuiker speltmeel shortbread kun je ok met andere noten maken. Zo zou je ook voor pecannoten of amandelen kunnen kiezen.

Dit zijn natuurlijk hele lekkere hapjes, maar daar heb ik er nog wel meer van hoor! Check deze recepten maar eens:

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Hazelnoot kokosbloesemsuiker speltmeel shortbread

1 gedachte over “Hazelnoot kokosbloesemsuiker speltmeel shortbread”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept