Italiaans streetfood farinata di ceci

Italiaans streetfood farinata di ceci

Ze staan er niet om bekend maar toch is dit een fijn Italiaans stukje streetfood. En die maak je nu zelf thuis ook.
Italiaans streetfood farinata di ceci

Ciao a tutti! Bij streetfood zou je niet meteen aan Italië denken, maar ook in deze keuken is dat te vinden. En nee, geen vette hap maar een snack die lactosevrij, glutenvrij, vegan en rijk aan vitaminen en fosfor is. Ik heb het over Farinata! En zoals jullie van mij gewend zijn ga ik je daar wat over vertellen. Ook geef ik je het recept voor echt “Italiaans streetfood farinata di ceci” zodat jij thuis er ook lekker mee aan de slag kunt.

Farinata, per toeval ontstaan?

Farinata di ceci komt oorspronkelijk uit Genova en is eigenlijk per toeval ontstaan. Legende gaat dat toen het Genovese leger terugkeerde van oorlog in het jaar 1200 zij vast kwamen te zitten in een flinke storm. Hierdoor vielen er enkele vaten olie en kikkererwtenbloem in het zoute zee water. Aangezien voedsel schaars was werd deze brei van kikkererwtenbloem en water aan de zeelieden gevoerd. Dit was natuurlijk hartstikke smerig en de meeste zeelieden lieten het staan. De volgende dag was deze brei door de zon opgedroogd en gedreven door de ernstige honger probeerden ze het maar nog een keer te eten. Dit beviel hun zo goed, dat ze dit gerecht meenamen aan land om het daar te laten perfectioneren door de bakkers. Sindsdien is Farinata een Ligurische specialiteit die in veel streken niet meer weg te denken is! Of het verhaal nou waar is dat zullen we wel helemaal nooit weten, maar een mooi verhaal is het wel!

Eén pannenkoek, zoveel namen

Wat ik zo leuk vind aan Farinata is dat het zoveel verschillende benamingen heeft. Elke stad/streek heeft wel zijn eigen benaming voor deze lekkernij:

  • Liguria: fainâ
  • Pisa en Lucca: cecìna
  • Livorno: Torta di ceci
  • Massa: calda calda
  • Piemont: Belécauda
  • Sardinie: Fainè sassarese

Het gaat zelfs de grens over want in Frankrijk is dit bekend als socca en cade. In Marseille noemen ze het panisse. En in Zuid-Amerika als fainá. Zo’n simpel gerecht en zo’n grote invloed!

farinata recept

Bereiding in koperen schalen

Farinata kun je in Italië kopen bij de bakker en eet je vaak als streetfood uit het vuistje. Officieel wordt farinata gemaakt in speciale koper schalen en gaat het in een houtoven (net zoals de pizza) van 300 graden. Het heeft een hele aardse smaak en vult erg goed. Farinata wordt namelijk ook gezien als een voedzaam gerecht; het is rijk aan vitaminen en fosfor. Daarom was dit vroeger zo populair onder de armelui. Het was namelijk goedkoop, had weinig ingrediënten en toch gezond. Aan de slag met het farinata recept, hieronder zie je hoé gemakkelijk het te maken is.

Deze foto is genomen in Antibes, op de grens met Italië, op de markt werden deze panisse ( zoals ze in Frankrijk heten ) in deze houtgestookte oven gemaakt. Francine heeft ze daar zelf geproefd, en inderdaad erg lekker!

Italiaans streetfood farinata di ceci

Italiaans streetfood farinata di ceci

Italiaans streetfood farinata di ceci

Ze staan er niet om bekend maar toch is dit een fijn Italiaans stukje streetfood. En die maak je nu zelf thuis ook.
5 van 3 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: snack
Keuken: Italiaans
Trefwoord: kikkererwten, olijfolie, zeezout
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 1 dag
Totale tijd: 1 dag 30 minuten
Porties: 4 personen
calorieën:
Auteur: Tim Harzing

Benodigdheden:

ronde bakplaat ( of quichevorm bijvoorbeeld)
beslagkom

Ingrediënten: 

  • 200 gram kikkererwtenmeel
  • 600 ml lauwwarm water
  • 33 ml olijfolie
  • 6 gram zeezout
  • extra olijfolie voor de bakplaat

En zo maak je het:

  • Pak een grote kom en doe hier de kikkererwtenmeel in. Voeg beetje bij beetje het water toe en meng dit met een garde, zodat het één geheel wordt.
  • Dek de kom af met folie en laat het mengsel voor minimaal 5 uur rusten (een nacht is het beste). Dit kun je het beste een avond van te voren doen. 
  • Als je het mengsel hebt laten rusten, verwijder dan de folie en roer het opnieuw goed door. Er kan wat schuim ontstaan door het roeren, verwijder dit met een schuimspaan of eetlepel. Voeg vervolgens al roerend de olijfolie en het zout toe.
  • Verwarm je oven voor op 230 graden.
  • Pak een ovenplaat met een hoge rand van ongeveer 32 diameter. Bestrijk de plaat royaal met olijfolie.
  • Voeg 2,5 soeplepel van het kikkererwten beslag toe. Mochten er bellen ontstaan, pak dan een vork en druk deze weg. 
  • Doe de ovenplaat onderin de oven voor 10 minuten op 230 graden. Leg de ovenplaat na de 6-7 minuten op een rooster hoger in de oven voor nog eens 10 minuten. Laat afkoelen en schep de koek uit de ovenplaat.
  • Garneer met zeezout en rozemarijn of eet gewoon zo! 
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Deze blog “Italiaans streetfood farinata di ceci” is een bijdrage van Tim van La Cucina Di Tim. We crossen virtueel met hem door Italië en hebben al heel wat mooie plekjes bezocht. En heel fijn om te weten: de reis is nog lang niet afgelopen! De komende tijd gaan we dus nog veel meer mooie Italiaanse klassiekers ontdekken. Een paar highlights waar we al gestopt zijn:

Next stop… tot volgende maand!

Italiaans streetfood farinata di ceci

2 gedachten over “Italiaans streetfood farinata di ceci”

  1. Pingback: Italiaanse torta della nonna - Heerlijke Happen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept