Italiaans streetfood farinata di ceci

Italiaans streetfood farinata di ceci

Estimated reading time: 5 minuten

Ciao a tutti! Bij streetfood zou je niet meteen aan Italië denken, maar ook in deze keuken is dat te vinden. En nee, geen vette hap maar een snack die lactosevrij, glutenvrij, vegan en rijk aan vitaminen en fosfor is. Ik heb het over Farinata! En zoals jullie van mij gewend zijn ga ik je daar wat over vertellen. Ook geef ik je het recept voor echt “Italiaans streetfood farinata di ceci” zodat jij thuis er ook lekker mee aan de slag kunt. recipe ricetta farinata Farina di ceci

Farinata, per toeval ontstaan?

Farinata di ceci komt oorspronkelijk uit Genova en ontstond eigenlijk per toeval. De legende gaat dat toen het Genovese leger in het jaar 1200 terugkeerde van oorlog, ze vastkwamen in een flinke storm. Paniek alom! En ja hoor, enkele vaten olie en kikkererwtenbloem vielen in het zoute zeewater. Omdat het voedsel net zo schaars was als een zonnebloem op Antarctica, werd deze zoute slijmerige kikkererwtenpap aan de zeelieden gevoerd. Je kunt je voorstellen dat dit allesbehalve culinaire hoogstandjes waren, en de meeste zeelieden lieten het dan ook met veel walging staan!

farinata recept

De volgende dag was deze brei door de zon opgedroogd en gedreven door de ernstige honger probeerden ze het maar nog een keer te eten. Dit beviel hun zo goed, dat ze dit gerecht meenamen aan land om het daar te laten perfectioneren door de bakkers. Sindsdien is Farinata een Ligurische specialiteit die in veel streken niet meer weg te denken is! Of het verhaal nou waar is dat zullen we wel helemaal nooit weten, maar een mooi verhaal is het wel!

Eén pannenkoek, zoveel namen

Wat ik zo leuk vind aan Farinata is dat het zoveel verschillende benamingen heeft. Elke stad/streek heeft wel zijn eigen benaming voor deze lekkernij:

  • Liguria: fainâ
  • Pisa en Lucca: cecìna
  • Livorno: Torta di ceci
  • Massa: calda calda
  • Piemont: Belécauda
  • Sardinie: Fainè sassarese

Het gaat zelfs de grens over want in Frankrijk is dit bekend als socca en cade. In Marseille noemen ze het panisse. En in Zuid-Amerika als fainá. Zo’n simpel gerecht en zo’n grote invloed!

Bereiding in koperen schalen

Deze foto is genomen in Antibes, op de grens met Italië, op de markt werden deze panisse ( zoals ze in Frankrijk heten ) in deze houtgestookte oven gemaakt. Francine heeft ze daar zelf geproefd, en inderdaad erg lekker!

Farinata kun je in Italië kopen bij de bakker en eet je vaak als streetfood uit het vuistje. Officieel wordt farinata gemaakt in speciale koper schalen en gaat het in een houtoven (net zoals de pizza) van 300 graden. Het heeft een hele aardse smaak en vult erg goed. Farinata wordt namelijk ook gezien als een voedzaam gerecht; het is rijk aan vitaminen en fosfor. Daarom was dit vroeger zo populair onder de armelui. Farina di ceci

Het was namelijk goedkoop, had weinig ingrediënten en toch gezond. Aan de slag met het farinata recept, hieronder zie je hoé gemakkelijk het te maken is.

Italiaans streetfood farinata di ceci

Italiaans streetfood farinata di ceci

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Italiaans streetfood farinata di ceci

Italiaans streetfood farinata di ceci

Ze staan er niet om bekend maar toch is dit een fijn Italiaans stukje streetfood. En die maak je nu zelf thuis ook.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 25 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: snack
Keuken: Italiaans
Trefwoord: kikkererwten, olijfolie, zeezout
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 1 dag
Totale tijd: 1 dag 30 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Tim Harzing
Bewaar dit recept

Ingrediënten:

  • 200 gram kikkererwtenmeel
  • 600 ml lauwwarm water
  • 33 ml olijfolie
  • 6 gram zeezout
  • extra olijfolie voor de bakplaat

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Pak een grote kom en doe hier de kikkererwtenmeel in. Voeg beetje bij beetje het water toe en meng dit met een garde, zodat het één geheel wordt.
  • Dek de kom af met folie en laat het mengsel voor minimaal 5 uur rusten (een nacht is het beste). Dit kun je het beste een avond van te voren doen. 
  • Als je het mengsel hebt laten rusten, verwijder dan de folie en roer het opnieuw goed door. Er kan wat schuim ontstaan door het roeren, verwijder dit met een schuimspaan of eetlepel. Voeg vervolgens al roerend de olijfolie en het zout toe.
  • Verwarm je oven voor op 230 graden.
  • Pak een ovenplaat met een hoge rand van ongeveer 32 diameter. Bestrijk de plaat royaal met olijfolie.
  • Voeg 2,5 soeplepel van het kikkererwten beslag toe. Mochten er bellen ontstaan, pak dan een vork en druk deze weg. 
  • Doe de ovenplaat onderin de oven voor 10 minuten op 230 graden. Leg de ovenplaat na de 6-7 minuten op een rooster hoger in de oven voor nog eens 10 minuten. Laat afkoelen en schep de koek uit de ovenplaat.
  • Garneer met zeezout en rozemarijn of eet gewoon zo! 
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Deze blog “Italiaans streetfood farinata di ceci” is een bijdrage van Tim van La Cucina Di Tim. We crossen virtueel met hem door Italië en hebben al heel wat mooie plekjes bezocht. En heel fijn om te weten: de reis is nog lang niet afgelopen! De komende tijd gaan we dus nog veel meer mooie Italiaanse klassiekers ontdekken. Een paar highlights waar we al gestopt zijn:

Naar Bari voor heerlijke pasta orechiette.

We aten een ijsje in Portofino.

De haven van Genua bracht ons bij het eeuwenoude recept voor pesto.

Van de geboortegrond van Tim zijn familie komt deze fijne notensaus.

De geheimen voor de perfecte risotto lees je hier.

Next stop… tot volgende maand!

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

recipe ricetta farinata Farina di ceci

Start » Recepten » bijgerechten » Italiaans streetfood farinata di ceci

4 gedachten over “Italiaans streetfood farinata di ceci”

  1. 5 sterren
    Ga ik zeker proberen! Zou je het ook in kunnen vriezen om het in porties weer even op te bakken in een pan met wat olie?

4.92 from 25 votes (22 ratings without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept