Konijnenbout uit de römertopf

Konijnenbout uit de römertopf

Geen kerst is compleet zonder een stukje konijn. Ja Joepie wist het allemaal mooi te bezingen in zijn eigen klassieker “Flappie”. En hoewel het dus ook hele lieve schattige en wollige beestjes zijn smaken ze ook heel lekker! Zeker als je er eventjes de tijd voor neemt en ze gaat stoven. Ik maakte deze konijnenbout uit de römertopf en dat is dus super makkelijk. Natuurlijk moet je er wel één in huis hebben. Veelal kun je ze voor een prikkie op de kop tikken bij een tweedehandswinkel. Heb je hem dus niet kun je het ook rustig in een stoofpan op een sudderplaatje op het vuur laten sudderen.

  • 2 konijnenbouten
  • 300 gram kastanje champignons
  • handvol cranberry’s
  • 6  sjalotten
  • takje verse tijm
  • takje verse rozemarijn
  • 400 ml huisgemaakte jus
  • zout / peper
  • olijfolie/vet
Konijnenbout uit de römertopf
Een super zachte konijnenbout

En zo maak je de Ossobuco met gemolata:

-Zorg er eerst voor dat je konijnenbouten op kamertemperatuur zijn. De römertopf laten we even in een emmer water staan zodat hij goed nat wordt. Minimaal tien minuutjes.

Bij gebruik van een römertopf verwarm je de oven NOOIT voor! 

-Neem een koekenpan erbij en verwarm deze tot hij heet is, voeg de olie en het bakvet erbij, wanneer er geen belletjes meer zijn doe je de bouten die je bestrooid hebt met peper en zout in de pan. Bak ze aan beide zijdes mooi bruin.

Konijnenbout uit de römertopf
Bak ze aan beide zijdes mooi bruin

-Pak vervolgens je römertopf erbij en leg de bouten onderin. Leg de takjes kruiden op de bouten en strooi de cranberry’s erbij. 

-In het overgebleven vet in de koekenpan bak je een paar minuten de sjalotten en de champignons. De sjalotten kun je gewoon heel laten, de champignons in kwarten gesneden. Doe ze vervolgens in de römertopf erbij en giet de jus erbij. 

Konijnenbout uit de römertopf
Voeg de jus, cranberry’s, de champignons en sjalotten toe

Zet als laatste de römertopf in een koude oven en zet de temperatuur op 160 graden. Na een uur verlaag je die naar 135 graden en laat je hem er nog een uurtje in staan. 

Konijnenbout uit de römertopf

Konijnenbout uit de römertopf
Smullen maar!

En zo kun je dus rustig verder met allerlei andere voorbereidingen voor je diner terwijl de konijn lekker staat te pruttelen in je oven. Als hij klaar is haal je hem uit de oven en zet hem dan wel even op een onderzetter, daarna : Heerlijk Happen!

4 gedachten over “Konijnenbout uit de römertopf”

  1. Hoi,
    Hier noem je bakvet…en olie, neem jij gewoon vloeibare boter of bak je in roomboter ??
    Ik heb altijd de vloeibare bakboter van Jumbo …

    Is dat oké? Of croma? Wat gebruik jij?
    Hoor het graag
    Groet
    Ellen

  2. Sorry, vergeet nog iets te vragen, heb verse cranberry’s gekocht, dus geen ronde rode balletjes
    Maar soort krenten zijn het, denk dat die niet kunnen in dit gerecht? Zijn denk ik gedroogde?
    Of kan ik het gokken?

    1. Hi Ellen,

      Ja het kan inderdaad met croma, maar een combi van olijfolie en roomboter is ook goed. En ik denk inderdaad dat je gedroogde cranberry’s hebt gekocht, maar dat is geen probleem hoor, die kun je gewoon toevoegen.
      Ze zullen door het lange stoven wel weer wat opzwellen, net als bij krenten.
      Grtjes Francine

  3. Pingback: Kip in tomatensaus uit de römertopf - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *