Kruidig bokkenvlees uit de tajine

Kruidig bokkenvlees uit de tajine

In Nederland nog niet zo bekend, maar zeker zéér lekker! We maken een heerlijke stoof in de tajine voor een Mediterraans maaltje.
Kruidig bokkenvlees uit de tajine

Onbekend maakt onbemind…. dat is zeker zo voor bokkenvlees. Toen ik werd gevraagd door Ontdek de geit om een leuk promo filmpje te maken zei ik gelijk ja. Ik ben al goed bekend met geitenkaas, geitenzuivel en woon in een dorp met een geitenboerderij. Voor deze promo mocht ik een geitenboer bezoeken en eens uitzoeken hoe het werkt in de stallen en wat ze eten, hoe ze leven en even gezellig knuffelen natuurlijk. Mijn opdracht voor een recept werd bokkenvlees bereiden. En nu juist is dát in Nederland een stukje vlees wat wij niet of nauwelijks eten. Best een uitdaging dus om daarmee aan de slag te gaan. Niet voor één gat te vangen bedacht ik me dat in de Mediterraanse keuken bokkenvlees wél heel normaal is. En ook in de Noord Afrikaanse keuken, een bokkenvlees recept is dus niet ingewikkeld, maar vol van smaak! We halen met dit recept “kruidig bokkenvlees” uit de tajine dus echt een stukje zon op tafel. Verderop in deze blog lees en leer je nog meer over dit vlees en vertel ik je waar je het kunt kopen.

Kruidig bokkenvlees uit de tajine
Kruidig bokkenvlees uit de tajine

Kruidig bokkenvlees uit de tajine

In Nederland nog niet zo bekend, maar zeker zéér lekker! We maken een heerlijke stoof in de tajine voor een Mediterraans maaltje.
5 van 6 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: European
Trefwoord: abrikoos, bokkenvlees, citroen, munt, uien
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 3 uur
Totale tijd: 3 uur 15 minuten
Porties: 4 personen
calorieën:
Auteur: Francine

Benodigdheden:

tajine

Ingrediënten: 

  • kg bokkenvlees
  • 150 gram gedroogde abrikozen
  • 3 tenen knoflook
  • 2 witte uien
  • 500 ml runderbouillon
  • 1 citroen
  • 4 el bloem
  • 4 el olijfolie

Kruiden en specerijen:

  • 2 takjes verse munt
  • 3 blaadjes laurier
  • 1 el komijnpoeder
  • 2 el paprikapoeder
  • 1 el kerriepoeder
  • 2 el ras-el-hanout
  • 1 el zout

En zo maak je het:

  • Mix uit het rijtje specerijen alle poeders, ras-el-hanout en het zout tot één mix. Snijd het bokkenvlees in stukken van 2 bij 2 cm en strooi de mix erop. Pers de citroen uit en giet het sap over het vlees. Even goed mixen en dan een nachtje afgedekt in de koelkast laten marineren.
  • Snipper de uien en de knoflook tenen.
  • Verhit de tajine en schenk de olijfolie erin. Bak het vlees tot het rondom gebruind is. Voeg de ui en knoflook toe en bak een paar minuutjes mee. Daarna de bloem en ook deze bak je mee.
  • Blus af met de bouillon en voeg de abrikozen en laurier toe. Zet het vuur op de laagste stand en laat het vlees een drie uur rustig stoven.
  • Na de drie uur schep je het vlees uit de tajine en kun je het kookvocht inkoken tot een heerlijke vleessaus. ( Voeg eventueel een maizena papje toe om de saus aan te dikken ).
  • Schep het vlees terug in de tajine, schenk de saus erover en garneer met wat blaadjes vers gesneden munt.
  • Serveer met naan of met bijvoorbeeld een cous cous salade.
  • Heerlijk Happen!
Heb je geen tajine? Een stoofpan kan ook gebruikt worden om dit gerecht in te stoven. Maar ook een ovenschaal met deksel kun je hiervoor gebruiken. Dan stoof je het gerecht op 120 graden voor een 3 tot 4 uur in de oven. 
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!
bokkenvlees bereiden

Kruidig bokkenvlees uit de tajine

Dus bokkenvlees… op elke boerderij worden geiten geboren. En zoals de natuur dat heeft bepaald, zijn het ofwel mannetjes ofwel vrouwtjes. De vrouwtjes mogen blijven om geitenmelk te produceren. De mannetjes, ja die gaan naar Zuid Europa. Daar is het eten van bokkenvlees namelijk heel normaal. Een delicatesse zelfs! Hier in Nederland is er maar weinig vraag naar en dat is zonde. Om melk te kunnen geven moet een geit regelmatig een lam krijgen. Een normale lactatie duurt ongeveer een jaar, dan komt er elk jaar een lam. De helft daarvan is een bokje.

De bokjeslammeren gaan meestal naar een bokkenmesterij. Dat zit de geiten sector dwars. Daarom denken ze na over goede oplossingen. Bijvoorbeeld duurmelken, waarbij een geit twee tot vijf jaar lang wordt gemolken zonder tussentijds te lammeren. De geit produceert dan ook geen bokjes. Daarnaast steunen ze onderzoek en zijn ze betrokken bij initiatieven die de afzet van bokjesvlees in Nederland promoten. Hoewel we in Nederland niet veel bokjesvlees consumeren, is het goed te gebruiken in de keuken. Het vlees is heel mals en bevat zeer weinig vet en relatief veel eiwit. We zouden dus eigenlijk allemaal wat meer bokkenvlees moeten bereiden. Probeer dus zeker eens dit kruidig bokkenvlees uit de tajine.

Waar koop je dat vlees dan? Ontdek de geit zette het voor je op een rijtje, klik hier voor de adresjes in Nederland.

Wil je meer lezen over hoe dat werkt op een geiten boerderij? Lees dan eens deze artikelen:

bokkenvlees recept
Deze blog ” Kruidig bokkenvlees uit de tajine ” is geschreven in samenwerking met Ontdek de geit.

2 gedachten over “Kruidig bokkenvlees uit de tajine”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept