Lekker Gemekker op de boerderij

Lekker Gemekker op de boerderij

Geschatte leestijd: 7 minuten

Laatst schreef ik nog een blog dat je niet ver hoeft te gaan om heerlijke producten te proeven en te kopen. Dat was ook deze keer helemaal het geval want op nog geen twee kilometer van mijn huis wordt het lekkerste ijs gemaakt. En dan niet zomaar ijs maar ijs gemaakt van geitenmelk.

De slogan van geitenboerderij Lekker Gemekker is dan ook een ” beetje spannend toch vertrouwd”. En als je dan op zo’n pareltje zit dan wil je dat natuurlijk graag delen. Het werd dus hoogtijd voor een foodbloggers event in Andel en Lekker Gemekker op de boerderij.

Een foodbloggers “take over” van Andel!

Ael

Ael zul je denken, wat is dat? Op de welkomstborden in ons dorp Andel vind je tegenwoordig ook onze dorpsnaam in het dialect aan, Ael dus. Sinds 1813 behorend aan de provincie Noord-Brabant liggen we gelegen aan de afgedamde Maas. De dijk die langs Andel kronkelt is dan ook erg populair bij fietsers op mooie zonnige dagen. Volgens oude legende ligt trompetter Jan Claesen bij de Romboutstoren begraven. De trompetter uit het leger van de Prins van Oranje. Vooral veeteelt en akkerbouw bracht de inwoners hun bron van inkomsten. Hedendaags is het een rustig dorpje waar het goed toeven is.

‘T Boerenhof

Geitenboer Johan van ’t Sant woont hier al zijn hele leven. Als zoon van een koeienboer met een kleine veestapel wonen ze jarenlang aan de Kammetweg middenin het dorp. Johan neemt het bedrijf van zijn ouders over maar groeien dat zit er niet in op dat kleine stukje land in het dorp. In 1995 besluit hij dan ook verder te gaan als geitenboer.

Doordat de leverancier een snelle melkproductie vraagt koopt Johan volgens eigen zeggen ” alles wat mekkert” op en begint hij met een bonte verzameling van zo’n 150 geiten. Als snel blijken zijn ambities groter dan de locatie aan kan en verhuist het gezin naar de rand van het dorp.

Lekker Gemekker op de boerderij
Johan en zijn vrouw Elly, Els van het ijs en Dave van de geitjes.

Lekker Gemekker op de boerderij

Het bedrijf start onder de naam ’t Boerenhof. Met de aanbouw van een tweede stal in 2003 telt het bedrijf nu rond de 600 geiten. Door veel regelgeving en wisselende prijzen van veevoer, de prijs van de melk besluit Johan dat hij de touwtjes meer zelf in de hand wil houden. Het idee voor het produceren van geitenmelkijs lag er al een tijdje. En zo werd ” Lekker Gemekker” geboren.

De eerste twee jaar wordt het ijs elders geproduceerd, maar inmiddels is Els Ekelmans, die ooit als stagiaire op de boerderij begon, verantwoordelijk voor een flinke productie aan huis. Ook compagnon Dave van der Stelt begon ooit als klein jongetje als stalhulpje op de boerderij. Zo zijn beide bij de geitjes blijven hangen en hebben er fulltime werk aan.

Lekker Gemekker op de boerderij
Els legt uit hoe ze dat heerlijke ijs maken.

Geiten belevingsdag

Al jaar en dag rij ik langs de boerderij en altijd sluimerde er wel een idee er iets mee te doen, en uiteindelijk hebben we hier vorm aan kunnen geven met een leuk event voor foodbloggers. Wie kan nou mooier het verhaal vertellen dan een aantal enthousiaste foodies? We besloten er een mooie dag van te maken met een compleet programma. Een rondleiding over het bedrijf, een heerlijke lunch en natuurlijk de mogelijkheid om te knuffelen met de geitjes. We besloten dat het een goed idee zou zijn om ook eens bokjesvlees te laten proeven. Dit is in Nederland nog vrij onbekend en dus een mooie gelegenheid om iedereen hiermee kennis te laten maken.

Hongerige foodies moeten natuurlijk lekker lunchen!

Foodies op de boerderij

En zo druppelden op een prachtige zonnige vrijdagochtend langzaam alle foodies binnen op de boerderij. De foodtruck van Jessica van MeatJess en de ijstruck van Johan vormden het decor rond gezellige picknicktafels op het gras. We splitsten de groep in tweeën op en onderleiding van “IJs-koningin” Els ging met de ene groep aan de slag met het ijs. De andere groep kreeg het hele verhaal over het bedrijf van Johan te horen. Na het wisselen van deze groepen en het verkrijgen van al deze informatie was het tijd om de hongerige magen te vullen.

Ik maakte twee salades en heerlijke verse kruidenboter.

De lunch van Lekker Gemekker op de boerderij

Mijn aandeel voor de lunch waren twee heerlijke salades afgemaakt met bolletjes geitenkaas van de Bettinehoeve. Xander van de Bettinehoeve was zelf ook de hele dag aanwezig en heeft alles prachtig op foto vast weten te leggen. Met vers gebakken brood van de bakker uit Andel en door mij in de ochtend vers bereidde kruidenboter genoten we buiten in het zonnetje. In haar foodtruck zorgde Jessica ervoor dat we allemaal een heerlijke wrap met bokjesvlees kregen.

Jessica van ” MeatJess” in haar foodtruck.

Geitjes, geitjes, geitjes

Hoogtepunt voor vele dames was stiekem wel het einde van de middag. We hadden er speciaal voor gezorgd dat het event werd gehouden op het moment dat er flink wat lammetjes waren. En die hebben dat geweten. In keurige rokjes, en fleurige bloesjes doken de dames de stallen in om de beestjes te aaien en te knuffelen. Met een hoop aaaah’s en oooooh’s en verliefde blikken mochten ze zo lang als ze wilden bij de geitjes verblijven.

Jessie, gewoon in keurig rokje en al hupla tussen de geitjes!

Lekker Gemekker op de boerderij

Als afscheidscadeautje konden we helaas niet de gewenste geitjes meegeven maar wel erg lekkere streekproducten. Een pak geitenvla van den Eelder, zoete aardbeitjes van de Ruiter uit Genderen, een fles appelsap van de Fruitschuur en lekkere geitenkaasjes van de Bettinehoeve. En zo kwam er een einde aan deze fantastische belevingsdag op de boerderij en kunnen via al deze enthousiaste foodbloggers veel meer mensen kennismaken met hét lekkerste ijs uit Ael!

Wat zijn ze schattig al die kleine geitjes.
Een tas vol met heerlijke streekproducten ging mee naar huis.

Wil jij ook zien wat wij beleefden? In de week 21.19 weekvlog kun je meekijken met ons event.

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Deze blog “Lekker Gemekker op de boerderij” is geschreven in een betaalde samenwerking met ijsboerderij ’t Buitenhof.
Start » Blog » Lekker Gemekker op de boerderij

4 gedachten over “Lekker Gemekker op de boerderij”

  1. Pingback: Influencer marketing en geld verdienen - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Geiten en koken met foodbloggers - Heerlijke Happen

  3. Pingback: Week 21.19 weekvlog Heerlijke Happen - Heerlijke Happen

  4. Pingback: Kruidig bokkenvlees uit de tajine - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *