Maanzaad citroen Madeleines

Maanzaad citroen Madeleines

Een variatie op de Madeleine, alleen dan iets gezonder!
Maanzaad citroen Madeleines

Een aantal liefdes komen weer mooi bij elkaar in dit recept. Eerst mijn liefde voor Madeleines, zoals deze maanzaad citroen Madeleines. Maar je ziet het vooral in de foto want daar zie je een prachtig DelftsBlauw schaaltje. Het verhaal over hoe ik aan dit schaaltje ben gekomen is ook erg leuk. Het is een onderdeel van een heuse Franse “saucière”, een sauskom met dus dit bijpassende schaaltje erbij. Ik scoorde het in de Morvan, dat is een gebied in Noord Frankrijk op een uurtje of acht rijden van Nederland. Hier was ik op taalreis met de liefste Frans lerares die een mens zich kan wensen. Tijdens een kleine excursie naar Autun, een redelijk grote stad daar liep ik langs een heerlijke brocante. Eentje van een iets luxere soort want mijn hemel wat stonden er mooie spullen. Na toch een stevige onderhandeling, in het Frans welteverstaan, kreeg ik de set mee voor een mooie prijs en prijkt hij in mijn servieskast en gebruik ik hem zo nu en dan. Dan gaan we nu aan de slag met het bereiden van de maanzaad citroen Madeleines.

Maanzaad citroen Madeleines
De citroen geeft het een frisse touch.
Maanzaad citroen Madeleines

Maanzaad citroen Madeleines

Een variatie op de Madeleine, alleen dan iets gezonder!
5 van 1 stem
Afdrukken Pin Rate
Gang: koekjes
Keuken: European
Trefwoord: amandelmeel, citroen, maanzaad
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 16 stuks
Auteur: Francine
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Benodigdheden:

Madeleine bakblik

Ingrediënten:

  • 150 gr amandelmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 3 el Zùsto ( suikervervanger )
  • ½ tl zout
  • 2 el maanzaad
  • 1 el citroen zest

Voor de "natte" ingrediënten heb je nodig:

  • 60 ml gesmolten kokosolie
  • 1 ei
  • 2 el citroensap
  • 125 ml ongezoet amandelmelk
  • 1 tl vanille essence

En zo maak je het:

  • Verwarm je oven voor op 175 graden.
  • Spray het bakblik in met bakspray, heb je dat niet dan met een beetje zonnebloemolie.
  • Neem een kom erbij en mix hierin de ingrediënten tot een glad beslag, dit kan gewoon met een vork of een garde.
  • Schep één eetlepel beslag per Madeleine vormpje. Ik haalde 16 stuks uit deze hoeveelheid.
  • Zet in de oven en bak voor 20-25 minuutjes tot het beslag mooi goudbruin is en gaar vanbinnen. Dat kun je als gewoonlijk checken met een satéprikker. Laat even afkoelen voordat je aanvalt….
  • Heerlijk Happen!
Wat vind je van dit recept?
Maanzaad citroen Madeleines
Serveer bij de koffie of eet als een lekker tussendoortje.

Maanzaad citroen Madeleines

Deze citroen Madeleines zijn dus van de iets gezondere soort. Geen suiker en amandelmeel. Daarmee zijn ze gelijk glutenvrij hoewel ik daar niet perse naar kijk. Wel blij dat deze versie zo goed gelukt is want de citroen Madeleines in de supermarkt zijn vaak toch erg vettig en bomvol suiker. Ik merk sowieso dat hoe minder suiker je eet, hoe beter je je gaat voelen. En als je dan wel wat eet met suiker erin merk je dat ook gelijk. Het proeft anders, ik krijg er snel hoofdpijn van en ook mijn darmen reageren erop. Gek hè dat in zoveel levensmiddelen er zo ongelofelijk veel suiker verwerkt wordt en dat terwijl we weten dat het dus helemaal niet zo goed voor je is. Alles met mate zullen we maar zeggen, en op zn tijd zondigen is ook niet heel erg.

Super lekker deze maanzaad citroen Madeleines, wil jij nog wat andere dingen bakken? Probeer dit dan eens:

Maanzaad citroen Madeleines
Heerlijk, niet te groot gewoon een heerlijk hapje!
Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!

1 gedachte over “Maanzaad citroen Madeleines”

  1. Pingback: Pakjesavond pannenkoeken met speculaaskruiden - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept