Hola! Het is bijna zomer en we bereiden ons voor met heerlijke en verse recepten voor salades. Ik ben Mariëla van Proef Peru en ik geef je een culinaire rondleiding door Peru. Dit recept is niet het traditionele recept zoals we het kennen in Peru. De saus echter wel en die heb ik verwerkt in deze Peruaanse pastasalade met huancaina saus. Deze huancaina salsa zal je tong en smaakpapillen strelen! Koude vegetarische pastasalade
We reizen verder naar Junin
We vervolgen onze Peruaanse reis en stoppen in Huancayo, regio Junin. Huancayo is één van de meest bezochte steden in Peru. Het heeft diverse landschappen; het zit vol met de verbazingwekkende flora en fauna van de Peruaanse hooglanden. Toeristische attracties zijn er voor iedereen, speciaal voor de liefhebbers van avontuur, geschiedenis en traditie. Mis deze stad zeker niet als je in Peru bent.
Papa a la huancaina, huancaina salsa
Het recept dat ik deze keer wil introduceren is geïnspireerd op een traditioneel Peruaans gerecht: Papa a la huancaina. De oorsprong van dit gerecht heeft verschillende versies, maar er zijn er twee die het bekendst zijn. Sinds het einde van de 19e eeuw werd dit gerecht al geserveerd in de Peruaanse regio Junín. Dit komt omdat de maker van dit recept, de aardappels kocht in de Mantaro River Valley gelegen in Huancayo-Junín.

Dit is hoe het de naam kreeg “Papa a la Huancayo” en later bekend als “Papa a la Huancaína” tot op de dag van vandaag. Deze keer ga ik geen aardappelen gebruiken, in plaats daarvan heb ik een Peruaanse pastasalade met huancaina saus gemaakt. En dat is heel eenvoudig! De heerlijk pittige en romige saus past perfect bij pasta en verse groenten.


Peruaanse pastasalade met huancaina saus
Benodigdheden:
Ingrediënten:
- 250 gram fusilli
- 1 doosje cherry tomaatjes - gehalveerd
- ½ komkommer - in blokjes gesneden
- 1 rode paprika - in blokjes gesneden
- 15 zwarte olijven
- 1 zak gemengde sla
- 2 eieren - hardgekookt
En zo maak je het:
- We maken eerst de huancaina saus: Snipper de ui en bak deze in een koekenpan met de gesnipperde teen knoflook en de aji amarillo pasta voor een aantal minuutjes op middelhoog vuur.
- Voeg de ricotta, de crackers en de koffiemelk toe en mix het geheel. Laat de crackers oplossen in de saus. Voeg het zout en de peper toe en draai in je keukenmachine tot een mooie gladde romige saus.
- Kook de fusilli in een pan met water en wat zout tot hij gaar is en laat uitlekken in een vergiet.
- Kook de eitjes tot hardgekookte eieren.
- Snijd de tomaatjes, paprika en de komkommer.
- Doe de sla in een kom en voeg de rest van de ingrediënten toe. Mix het geheel en druppel de huancaina saus over de salade, maak af met de eitjes op de salade.
- Heerlijk Happen!
Deze blog ”Peruaanse pastasalade met huancaina saus” is een bijdrage van gast foodie Mariëla van Proef Peru. Haar Peruaanse jam en bijvoorbeeld de peper-pasta “aji amarillo” koop je op haar website. De pasta geeft een mooie kleur aan je gerechten zoals ook in dit vissoep recept.
Ben jij ook zo nieuwsgierig naar deze kleurrijke en smaakvolle keuken? We maakten al een aantal hele lekkere gerechtjes:
- Deze vegetarische Peruaanse causa Limena.
- Of een maaltijd soep, de chupe de papas.
- En als ontbijtje de tacacho con cecina.
- Een soort Peruaanse kroket is de papa rellena.
- Niet te vergeten ook een tiradito met passievrucht.

koude vegetarische pastasalade