Succa de bocca zomerse stoofpot

Succa de bocca zomerse stoofpot

Een heerlijke sukade stoof die ik maakte met Erik van Loo van Parkheuvel.
Succa de bocca zomerse stoofpot

Succa de bocca zomerse stoofpot, of zoals Erik van Loo hem noemde: “Een sukade met ballen!” Wat een waanzinnig leuke middag had ik tijdens het stooffestival in Amsterdam. Op uitnodiging van het Bord Bia kregen we de mogelijkheid om samen met een sterrenchef een stoof te maken. Natuurlijk met Iers grasgevoederd rundvlees, wij kozen voor de sukade. Het favoriete stukje stoofvlees van Erik. Tijdens het event heb ik het aantal keer gekscherend geroepen, dié man, dié kan koken hoor! En dan is het wel heel tof dat je zo iemand het figuurlijke hemd van het lijf kunt vragen over hoe je het beste een sukade recept kunt maken. Sukade stoven kost normaal heel wat uurtjes, maar dit keer hadden we hogedruk pannen. De opdracht was een sukade bereiden met een zomers tintje. Kijk zelf maar naar de foto’s, missie méér dan geslaagd!

sukade bereiden
Erik van Loo in actie ( uiterst rechts), ook erg leuk dat Tom Kellerhuis van HP/DeTijd in ons team zat. Foto: Frank van Beek fotografie

Koken met sterren …

Nou ja in ieder geval had één persoon aan ons werkstation in de Kookfabriek in Amsterdam twee sterren. En dat Erik van Loo van Parkheuvel in zijn keuken de wind er goed onder heeft dat werd al snel duidelijk. Een uitgesproken mening over hoé iets moet smaken en welke ingrediënten je daarvoor nodig hebt ook. In vliegende vaart werden we aan het werk gezet, en werd er gehakt, gesneden en gekruid. Een beetje controle-freak kunnen we hem wel noemen, want het meeste werk deed hij uiteindelijk zelf. Desalniettemin fantastisch om daarbij te staan en allerhande vragen op hem af te vuren. Een lolbroek kan ik hem ook wel noemen, want we hebben vreselijk gelachen. Dat moet ook zeker kunnen in de keuken! Of hij over een gezonde hoeveelheid arrogantie beschikt? Jazeker wel, want aan het einde van de middag bekroonde hij ons als “het beste team, met de lekkerste stoof”, steek die maar in je zak!

sukade stoven
We gebruikten elektrische hogedruk stoofpannen om zo binnen 1,5 uur een perfecte stoof te bereiden. Foto: Frank van Beek fotografie
Succa de bocca zomerse stoofpot

Succa de bocca zomerse stoofpot

Een heerlijke sukade stoof die ik maakte met Erik van Loo van Parkheuvel.
5 van 4 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: European
Trefwoord: laurier, selderijstengels, sukade, wortel
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 4 uur
Totale tijd: 4 uur 20 minuten
Porties: 4 personen
calorieën:
Auteur: Francine

Benodigdheden:

snelkookpan of stoofpan

Ingrediënten: 

  • 1 kg sukade
  • 2 el paprikapoeder
  • 3 el Franse mosterd
  • 4 el tarwebloem
  • peper/ zout

Ingrediënten voor de stoof:

  • 1 teen knoflook
  • 1 citroen - hiervan 3 stukjes van de schil
  • 1 sinaasappel - hiervan 3 stukjes van de schil
  • ½ rode peper
  • 6 champignons - in kwarten
  • ½ zomerpeen
  • 1 meiknol - geschild in kwarten
  • 3 stengels bleekselderij
  • 2 sjalotten - grof gesnipperd
  • 2 dl rode wijn
  • 1 el balsamico azijn
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 dl kalfsjus
  • 50 ml rode post
  • 4 tomaten - in kwarten
  • 10 gedroogde abrikozen - in kleine stukjes

Het kruidenbuiltje:

  • 1 takje tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 blaadjes salie
  • 10 gekneusde peperkorrels
  • 3 kruidnagels
  • 1 laurierblaadje

En zo maak je het:

  • De sukade bestrooien met peper en zout,insmeren met mosterd en paprikapoeder en door de bloem halen
  • Alle groenten wassen, schoonmaken en grof snijden.
    Succa de bocca zomerse stoofpot
  • Vlees aanbraden in olijfolie, mooi bruin kleuren en uit de pan halen.
  • Daarna blussen met rode wijn, rode port en aceto balsamico.
  • Kalfsjus toevoegen aan de pan en de tomatenpuree toevoegen dit laat je daarna inkoken.
  • Alle groenten in roomboter fruiten.
  • Het vlees kan in de stoofpan, de aangefruite groenten erbovenop.
  • De jus door een fijne zeef halen en over het vlees verdelen. Het kruidenbuiltje en het knoflook teentje en citrusschillen op een satestokje toevoegen.
  • Daarna kan het stoven beginnen, zie notities voor de juiste stooftijd voor de pan die je gaat gebruiken.
  • Op het einde als de druk van de pan is voeg je de tomaten en abrikoos toe en deze laat je een 15 minuutjes pruttelen tot ze zacht zijn. ( Doe je ze er gelijk in dan kook je dit tot snot en dat wil je niet).
  • Als laatste: Heerlijk Happen!!
In een crockpot / of snelkookpan maak je hem in 1,5 uur, in een klassieke stoofpan in een 4,5 uur. 
Tip van Erik: Neem een stukje keukenpapier en rol hierin je kruiden, bindt het builtje vast met keukentouw en maak het een beetje nat onder de kraan. Het papier lost niet op in de stoof! 
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!
sukade bereiden
Gelukkig geen 1,5mtr afstand meer, want hierbij wil je met je neus náást de topper staan!

Succa de bocca zomerse stoofpot

Dit sukade recept heeft een mega lange ingrediënten lijst maar ik weet zeker dat je meer dan 80% al in huis hebt. Sukade bereiden zonder kruiden dát kan natuurlijk niet! Graag neem ik nog even de tijd om hier Erik te bedanken voor een ontzettend gezellige middag, ik vond het super leerzaam. Ook mijn mede teamlid Tom Kellerhuis van HP/DeTijd en natuurlijk BordBia en Tilly SintNicolaas voor de uitnodiging.

Van li naar re: Alain Alders, Erik de Boer, André van Doorn, Roger Rassin, Erik van Loo, Jan Klein. Foto: Frank van Beek fotografie
foto: Frank van Beek fotografie

1 gedachte over “Succa de bocca zomerse stoofpot”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept