In Frankrijk heb ik eendenborst filet leren eten. Een prachtig stukje vlees wat daar altijd verkrijgbaar is en vaak nog eens hele mooie dikke borstfilets.
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
We beginnen de avond voor je het wilt gaan eten zodat het vlees dus goed kan marineren. Haal eerst de blaadjes van de takjes rozemarijn en hak deze heel fijn. Haal het vel van de filets eraf met een heel scherp mes. Snij het vlees in mooie blokjes van zo’n twee centimeter. Doe ze in een plastic zakje. Doe vervolgens de gehakte rozemarijn erbij en de rest van de ingrediënten voor de marinade. Maak het zakje dicht en schud het goed. Leg daarna weg in de koelkast en laat marineren tot gebruik.
De volgende dag maken we eerst de spiesjes. Ik gebruikte stalen spiezen maar het kan ook met houten satéprikkers. Deze moet je wel eerst weken in water voordat je ze gebruikt. Rijg het vlees aan de spies en doe telkens een halve abrikoos ertussen. Per persoon twee spiezen. Leg ze op een bakblik bekleed met bakpapier. Verwarm je oven voor op 200 graden.Eendenborst spies met abrikozen
Snij de rode aardappeltjes door het midden en doe ze in een ovenschaal. Giet er wat olijfolie overheen en kruid ze daarna naar eigen smaak. Je kunt er ook nog wat takjes rozemarijn bij doen. Zet in de oven voor 30 tot 40 minuten.
Wanneer er nog 10 minuten bak-tijd over is voor de aardappeltjes zet ze dan onderin de oven. Schuif de bakplaat met de spiezen in het midden van de oven. Bak de spiezen gaar. Dit heb ik een beetje op gevoel gedaan want je wilt ze mooi rosé hebben. Ze zijn dan door en door gaar maar het vlees ziet er nog mooi rose uit. Niet te lang dus in de oven en haal er anders één spies uit om te kijken of hij mooi rose is van binnen.