Wat is er nou fijner dan genieten van een mooi familie recept? Gast foodie Tim deelt het geheime recept van zijn Italiaanse familie die al van generatie op generatie is doorgegeven.
150gram roomboter - ( + extra om de vorm in te vetten )
150gram kristalsuiker
4eieren
225gram bosbessenjam
½tlbakingsoda
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
Pak een beslagkom en doe hier de bloem en de suiker in. Voeg ook de bicarbonato (baking soda) toe. Dit is een soort bakpoeder, maar mocht je deze niet in huis hebben kun je dit weglaten.
Splits bij 3 eieren het eigeel van het eiwit en bewaar beide apart in een kommetje. Voeg in het kommetje van de eidooiers, het hele ei toe. Het kommetje met de 3 eiwitten gebruik je later pas.
Voeg de eidooiers en het hele ei toe aan de beslagkom met de andere ingrediënten. Kneed dit tot één geheel. Gebruik wel je handen, het deeg is namelijk heel bros dus met de keukenmachine werkt het minder goed.
Zorg er voor dat het deeg een mooie gladde bal wordt. Wikkel het deeg in folie en leg voor een half uurtje in de koelkast.
Haal na het rusten het deeg uit de koelkast en vet de bakvorm in met boter. Houd 1/3 van het deeg apart. Rol de overige 2/3 uit, bedek hiermee de bodem van de taartvorm. Raak niet in paniek als het deeg uit elkaar valt, dat gebeurt mij ook heel vaak. Bedek de bodem van de taart of quichevorm dan met de losse stukken als een soort van puzzel. Het deeg groeit toch weer aan elkaar tijdens het bakken.
Zorg er voor dat je ook een klein randje maakt (anders lekt de jam er uit). Vul de taartvorm nu met de jam en zorg er voor dat de jam gelijk over de bodem is verdeeld. Doe dit met beleid, anders maak je het deeg kapot.
Pak nu het overige deel van het deeg en rol hier slierten van. Zorg er voor dat ze ongeveer 1 centimeter dik zijn. Ook hier kan het deeg uit elkaar vallen. Geen paniek, je slierten mogen ook uit meerdere delen bestaan.
Maak nu een rasterwerk boven op de taart. Zorg er voor dat de slierten tot aan de rand van de taartvorm komen.Houd een lange sliert over en maak hier een rand mee rondom de taart. Zo blijft het rasterwerk goed zitten en word je crostata één geheel.
Ga met een mes heel voorzichtig langs de rand, zo dat de korst een beetje los komt van de taartvorm (anders blijft deze plakken tijdens het bakken). Bestrijk de bovenkant van het deeg met het eiwit wat je hebt bewaard. ( niet alles hoeft op het is nml veel eiwit van 3 eieren).
Doe de crostata in de oven op 170 graden voor 30 tot 40 minuten. Het deeg moet goudbruin worden. Laat eerst goed afkoelen voordat je de taart aansnijdt!