Homemade kreeft. Stond al heel lang op mijn to-cook lijst. Ergens had ik toch wel wat angst om dat zelf te doen hopende dat het niet zou gaan mislukken.
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
Je kunt ervoor kiezen om levende kreeften te kopen, al gekookte kreeften of zelfs ingevroren kreeften.
Om een levende kreeft open te snijden heb je wel wat bravoure nodig en een snelle hand. Je kunt de kreeft in een plastic zak doen en hem twee uurtjes van te voren in de vriezer leggen om hem in te laten slapen.
Ik heb voor een gekookte kreeft gekozen. Neem de kreeft erbij en leg hem op de snijplank. Zet de punt van je mes daar waar zijn kop stopt en waar zijn staart begint. Met een flinke duw snij je zo de kop door het midden. Herhaal dit met de achterkant en zo is de kreeft door het midden. Verwijder net als bij een garnaal het darmkanaal en maak de binnenkant van de kop schoon. De grote scharen haal je er vanaf. Deze hamer of breek je open en het vlees wat daar uitkomt kun je in de lege kop van de kreeft leggen.
De kruidenboter:
Zorg dat de boter helemaal zacht is en doe deze dan in een kom. Hak de knoflooktenen fijn, en ook een aantal stengels peterselie. Voeg de rest van de ingrediënten toe en breng op smaak met peper en zout. Mix het geheel tot het een mooie gladde saus is.
De BBQ ( grillpan of grill) moet loeiheet zijn. Leg eerst de kreeft met de snijkant naar beneden op het rooster voor 3 tot 4 minuutjes. Daarna draai je hem om en schep je flink wat kruidenboter op het vlees. Laat hem dan nog even liggen zodat de boter helemaal smelt en de smaken lekker intrekken.
Neem ten slotte de borden erbij en schep voorzichtig de kreeft van de BBQ erop. Serveer met een lekker stukje stokbrood en een goed glas wijn