Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
We beginnen met de speculaasjes: Neem een kom erbij en doe hier de suiker, het zout en het ei in en mix het tot een romig geheel. Voeg het bakpoeder, bloem, en de kruiden toe en mix tot een mooie bal deeg.
Rol de bal deeg tot een dikke worst en vouw hem in een stuk keukenfolie. Laat één nacht rijpen in de koelkast.
Het houten speculaasplankje besmeer je twee uur voor gebruik met zonnebloemolie in. Net voor gebruik even droogdeppen als het nog te vettig is. Daarna elke keer bestuiven met bloem.
Haal de rol deeg uit de koelkast en laat op temperatuur komen. Snijd er dunne plakken van. Deze duw je in de met bloem bestoven speculaasplank zodat hij goed in de vormpjes zit. Met een ferme tik sla je de speculaasjes eruit. Leg ze op een bakblik met bakpapier bekleed. Bestrijk met de melk.
Zet de oven op 200 graden en bak ze als de oven op temperatuur is af in 12/13 minuutjes. Haal uit de oven en laat afkoelen.
Het brood bakken:
Neem je kom van je keukenmachine erbij en doe hier de bloem en het water. (lauwwarm) laat de machine het kneden tot alle bloem is opgenomen. Dek af met een schone theedoek en laat 30 minuten staan.
Voeg de gist toe en laat even draaien, voeg dan het zout en de suiker toe. Laat de machine weer kneden tot er een soepel deeg ontstaat. Als je het uitrekt moet het een dun vlies zijn. Maak een kom vochtig en leg het deeg hierin, dek af met een vochtige theedoek. Laat ongeveer 1 uur rijzen tot het verdubbeld is.
Haal het deeg uit de kom en leg op je met bloem bestoven aanrecht. Het is de vorm van een bol nu, met je handen pak je een zijkant van de bol en deze vouw je naar het midden. Dit doe je rondom een keer of twaalf. Zo zie je dat er een strakke bol ontstaat.
Draai de bol om en leg je handen om de bol heen. Laat de bol op je aanrecht liggen. Trek de bol naar toe je, draai een kwart slag en doe het nog een keer. Je merkt dat het deeg hierdoor op spanning komt te staan. Herhaal een paar keer tot je bol strak is.
Leg het deeg met de vouwnaad in een rijsmand of in een kom met bloem bestoven theedoek en vouw dicht. Laat nogmaals rijzen tot het deeg terugveert als je erin duwt. Dit duurt 1 tot 2 uur.
Verwarm je oven op 250 graden en verwarm je gietijzeren pan mee. ( ook het deksel )
Knip een stuk bakpapier af en kiep het deeg voorzichtig erop. Snijd met een scherp mesje je brood in. ( dat heet scoring) dat kan 1 lange snede over het midden zijn, en evt wat kleine snedes aan de zijkant zoals een bloem.
Haal de pan uit de oven en laat het deeg met het bakpapier in de pan zakken. Deksel erop en dan 15 minuten mèt deksel bakken. Daarna 15 minuten zonder deksel op 250 graden bakken.
Haal het brood uit de oven en laat afkoelen op een rekje, hij is gaar als je op de onderkant klopt en het klinkt hol.
Snijd in plakken en besmeer met roomboter en leg de speculaasjes erop.