2elSriracha saus - ( pikante saus uit het Oosterse schap )
1elwasabi mayonaise
1elsoja saus
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
Pak een pan erbij en doe hierin 350 ml koud water en voeg de 250 gram sushirijst toe. Beng aan de kook en zet het vuur dan zacht. Laat 10 minuten zacht koken en daarna 15 minuten rusten. Haal het deksel niet van de pan!
Verwarm de rijstazijn met de theelepel zout in een pannetje, laat staan tot gebruik.
Snijd de komkommer door het midden en verwijder de zaadlijst. Snijd in lange dunne repen.
Haal de zalm uit de verpakking en breek de zalmmoot in kleine snippertjes, de huid gebruiken we niet.
Pak een grote keramieken of kunststof schaal erbij, schep de rijst in de schaal en schenk de rijstazijn erop, roer het voorzichtig door met een houten lepel.
Het bamboe sushi rolmatje bekleed je met vershoudfolie.
Snijd een norivel door het midden ( over de breedte ) en leg hem met de glanzende kant naar beneden op het rol-matje. Bekleed het vel met een laagje sushirijst. Doe dit met natte vingers anders blijft de rijst aan je vingers plakken. Zet hiervoor een kommetje met water klaar op je aanrecht.
Strooi wat sesampitjes op de sushirijst en draai het vel dan om zodat de kant met de rijst op het matje ligt.
Leg 1 reep komkommer op het norivel en daarop wat snippers warmgerookte zalm. ( Niet te veel anders kun je niet makkelijk meer rollen ).
Rol nu met het bamboe matje de rol op en duw stevig met je vingers op het matje. ( In principe is dit al een perfecte rol en kun je hem zo al eten, als je bijv geen avocado lust hoef je hierna dan niet meer verder te gaan. )
Deel 2 van de dragon roll : de avocado erop leggen.
Pak een avocado erbij en snijd deze door het midden en verwijder de pit.
Snijd de halve avocado in dunne plakjes. ( zie de foto voor de snijrichting ).
Duw hem voorzichtig plat met je vingers en schuif dan je mes onder het vruchtvlees.
Met het mes begeleid je de avocado over de sushirol.
Neem een stuk vershoudfolie erbij en leg dit over de avocado die op de rol ligt. Pak je bamboe matje erbij en duw hem over de rol en duw goed aan. ( De avocado zal hierdoor iets ingedrukt worden maar dat is niet erg. )
Haal het matje eraf maar laat het stuk vershoudfolie zitten. Snijd vervolgens met je mes de sushi roll in 6 stukken.
Maak een sausje van de Sriracha en wasabi mayonaise en druppel daar wat van op je sushi en giet er een beetje sojasaus op.
Top de stukjes sushi af met wat extra warmgerookte zalm en sesampitjes en serveer met wat sojasaus.