De zeeuwse mosselen zijn bijna het hele jaar rond te verkrijgen, vroeger werd er wel gesproken dat alleen wanneer er een “R” in de maand zat dat het goede mosselseizoen was. Maar tegenwoordig is er gekoeld vervoer en de manier van oogsten laat het toe te zeggen: Wanneer de “R” in het seizoen zit. Dat is dus zomer, herfst, winter!
cayennepeper - als je het iets pittiger wilt een snufje
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
Was als eerste de mosselen onder koud water, verwijder eventueel de “baarden” dat zijn de harige sliertjes.
Gooi de mosselen weg die kapot zijn of die niet dichtgaan wanneer je er even op tikt, laat ze in een vergiet uitlekken.
Maak nu de slakkenboter. Snipper hiervoor het sjalotje en meng alle ingrediënten in een kom, zet de boter opzij.
Neem een grote soeppan erbij en doe hier één gesnipperde sjalot, de wijn en de gemalen peper in.
Voeg de mosselen erbij, leg het deksel op de pan en laat het geheel 5 a 6 minuten op hóóg vuur koken. Je kunt af en toe even roeren.
Haal de pan van het vuur als alle schelpen open zijn. Let op kook niet té lang want dan verschrompelen de mosselen.
Laat ze uitlekken en zet ze daarna in de koelkast.
Verwarm de gril van je oven.
Neem de mosselen erbij en verwijder de bovenste schelp.
Schep een beetje slakkenboter in elke schel met een mossel ( Als de mossel tijdens het koken eruit gevallen zijn leg je deze natuurlijk terug in een schelp)
Leg als laatste de schelpen op een bakplaat en gril ze ongeveer 2/3 minuten.