Gevulde Zeeuwse mosselen

De zeeuwse mosselen zijn bijna het hele jaar rond te verkrijgen, vroeger werd er wel gesproken dat alleen wanneer er een “R” in de maand zat dat het goede mosselseizoen was. Maar tegenwoordig is er gekoeld vervoer en de manier van oogsten laat het toe te zeggen: Wanneer de “R” in het seizoen zit. Dat is dus zomer, herfst, winter!
Gevulde Zeeuwse mosselen

Gevulde Zeeuwse mosselen

De zeeuwse mosselen zijn bijna het hele jaar rond te verkrijgen, vroeger werd er wel gesproken dat alleen wanneer er een “R” in de maand zat dat het goede mosselseizoen was. Maar tegenwoordig is er gekoeld vervoer en de manier van oogsten laat het toe te zeggen: Wanneer de “R” in het seizoen zit. Dat is dus zomer, herfst, winter! En gelukkig maar want deze mosselen van eigen “bodem” zijn natuurlijk héérlijk. We maken gevulde Zeeuwse mosselen met “slakkenboter”. Dit is een soort boter die ook gebruikt wordt om slakken mee te vullen voordat ze de oven ingaan. Een leuk hapje om te serveren op een amuselepel tijdens een feestje. Je kunt ze van te voren vullen en vlak voor het serveren even in de oven gratineren. De inspiratie voor de recept komt uit mijn kookboek “Kookschool klassiek”.

Naar recept gaan

Voor een paar goed gevulde amuse-schalen met gevulde Zeeuwse mosselen:

Gevulde Zeeuwse mosselen
  • 1 kg Zeeuwse mosselen
  • 2 sjalotjes
  • 60 ml witte wijn
  • Vers gemalen peper

Voor de slakken boter:

  • 1 sjalot
  • 150 gram zachte roomboter
  • 20 gram gehakte peterselie
  • 2 gehakte tenen knoflook
  • 20 gram broodkruim
  • Beetje zout
  • Vers gemalen peper
  • ( als je het iets pittiger wilt een snufje cayennepeper)

En zo maak je de de gevulde Zeeuwse mosselen:

-Was als eerste de mosselen onder koud water, verwijder eventueel de “baarden” dat zijn de harige sliertjes.
-Gooi de mosselen weg die kapot zijn of die niet dichtgaan wanneer je er even op tikt, laat ze in een vergiet uitlekken.
-Maak nu de slakkenboter. Snipper hiervoor het sjalotje en meng alle ingrediënten in een kom, zet de boter opzij.

-Neem een grote soeppan erbij en doe hier één gesnipperde sjalot, de wijn en de gemalen peper in.
-Voeg de mosselen erbij, leg het deksel op de pan en laat het geheel 5 a 6 minuten op hóóg vuur koken. Je kunt af en toe even roeren.

-Haal de pan van het vuur als alle schelpen open zijn. Let op kook niet té lang want dan verschrompelen de mosselen.

-Laat ze uitlekken en zet ze daarna in de koelkast.

-Verwarm de gril van je oven.

-Neem de mosselen erbij en verwijder de bovenste schelp.
-Schep een beetje slakkenboter in elke schel met een mossel ( Als de mossel tijdens het koken eruit gevallen zijn leg je deze natuurlijk terug in een schelp)
-Leg als laatste de schelpen op een bakplaat en gril ze ongeveer 2/3 minuten.

Serveer de mosselen op mooie amuse lepels of een schaal en serveer met een lekker bubbeltje! Héérlijk happen.

Gevulde Zeeuwse mosselen

Gevulde Zeeuwse mosselen

De zeeuwse mosselen zijn bijna het hele jaar rond te verkrijgen, vroeger werd er wel gesproken dat alleen wanneer er een “R” in de maand zat dat het goede mosselseizoen was. Maar tegenwoordig is er gekoeld vervoer en de manier van oogsten laat het toe te zeggen: Wanneer de “R” in het seizoen zit. Dat is dus zomer, herfst, winter!
5 van 2 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: amuse, tapas
Keuken: European
Trefwoord: mosselen
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Francine

Benodigdheden:

  • grote soeppan
  • oven met grill

Ingrediënten:

  • 1 kg Zeeuwse mosselen
  • 2 sjalotjes
  • 60 ml witte wijn
  • Vers gemalen peper

Voor de slakken boter:

  • 1 sjalot
  • 150 gram zachte roomboter
  • 20 gram gehakte peterselie
  • 2 gehakte tenen knoflook
  • 20 gram broodkruim
  • Beetje zout
  • Vers gemalen peper
  • als je het iets pittiger wilt een snufje cayennepeper

En zo maak je het:

  • Was als eerste de mosselen onder koud water, verwijder eventueel de “baarden” dat zijn de harige sliertjes.
  • Gooi de mosselen weg die kapot zijn of die niet dichtgaan wanneer je er even op tikt, laat ze in een vergiet uitlekken.
  • Maak nu de slakkenboter. Snipper hiervoor het sjalotje en meng alle ingrediënten in een kom, zet de boter opzij.
  • Neem een grote soeppan erbij en doe hier één gesnipperde sjalot, de wijn en de gemalen peper in.
  • Voeg de mosselen erbij, leg het deksel op de pan en laat het geheel 5 a 6 minuten op hóóg vuur koken. Je kunt af en toe even roeren.
  • Haal de pan van het vuur als alle schelpen open zijn. Let op kook niet té lang want dan verschrompelen de mosselen.
  • Laat ze uitlekken en zet ze daarna in de koelkast.
  • Verwarm de gril van je oven.
  • Neem de mosselen erbij en verwijder de bovenste schelp.
  • Schep een beetje slakkenboter in elke schel met een mossel ( Als de mossel tijdens het koken eruit gevallen zijn leg je deze natuurlijk terug in een schelp)
  • Leg als laatste de schelpen op een bakplaat en gril ze ongeveer 2/3 minuten.
Wat vind je van dit recept?

Wil je meer recepten uitproberen zoals Gevulde Zeeuwse mosselen? Kijk dan eens naar onderstaande recepten

6 gedachten over “Gevulde Zeeuwse mosselen”

  1. Pingback: Mosselen met zeekraal en lamsoren - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Oosterschelde kreeft met lamsoorkruidenboter - Heerlijke Happen

  3. Pingback: Zeeuwse mosselen in currysaus - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept