Het is weer tijd om de peren te oogsten. Hier in de regio staan heel veel perengaarden en ze plukken van vroeg tot laat! Grote houten kisten waar honderden kilo’s peren in verdwijnen. Ook in onze tuin staat een perenboom. Het fijne daaraan is dat wij onze peren niet bespuiten en je dus echt van een biologische peer kunt spreken.
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
Begin met je potten en deksels te steriliseren. Je kunt ze in de vaatwasser wassen, of in een pan met soda. Zo zijn ze vet en vuilvrij.
Schil de peren en snij ze vervolgens in kleine stukjes.
Doe ze in een grote kom en giet er de kilo gelei suiker bij. Voeg vervolgens het kaneelpoeder en de gemalen zwarte peper erbij, even doorroeren en zet deze dan een dag weg in de koelkast.
Haal de volgende dag de kom uit de koelkast en giet alles in een grote pan. Breng het geheel aan de kook. Vanaf het moment dat de massa kookt begint de kooktijd van 4 minuten. Roer het af en toe voorzichtig door, de massa moet blijven borrelen.
Wanneer de 4 minuten om zijn kun je eventueel schuim wat op de massa blijft liggen wegscheppen. Neem de potten erbij en vul ze voorzichtig met de hete massa. Vul de potten tot aan de rand en schroef dan het deksel erop. Zet de pot op zijn kop en laat hem zo 5 minuten staan. Daarna draai je ze terug en bewaar je ze op een koele en donkere plek.
De huisgemaakte peren confiture is één jaar houdbaar, mits hij ongeopend blijft. Als je de pot open hebt gemaakt blijft hij beperkt houdbaar in de koelkast.
Voor perenjam doe je dit:
Snij en schil de peren, en vervolgens pureer je ze.
Doe de gepureerde peren met de kilo gelei suiker in een grote pan.
Ook hier kook je de jam 4 minuten vanaf het moment dat het kookt.
Neem de potten erbij, de jam is nu nog heel dun en vloeibaar, dat gaat pas later stollen! Giet de potten tot aan de rand vol en sluit ze af. Zet ze voor 5 minuten op hun kop. Daarna draai je ze weer terug en bewaar je de jam op een koele en donkere plek. Ook de jam is één jaar houdbaar.