huisgemaakte peren confiture

Huisgemaakte peren confiture

Huisgemaakte peren confiture

Het is weer tijd om de peren te oogsten. Hier in de regio staan heel veel perengaarden en ze plukken van vroeg tot laat! Grote houten kisten waar honderden kilo’s peren in verdwijnen. Ook in onze tuin staat een perenboom. Het fijne daaraan is dat wij onze peren niet bespuiten en je dus echt van een biologische peer kunt spreken. Geen bestrijdingsmiddelen, gewoon puur natuur! Ook dit jaar maak ik weer huisgemaakte peren confiture. Deze is héérlijk bij een kaasplankje. Ook kun je jam maken en deze lekker op je boterham smeren. Natuurlijk is het super simpel om dit te doen dus

Huisgemaakte peren confiture

snel aan de slag!

Dit heb je nodig voor 4 potten:

  • 1 kg peren
  • 1 kg geleisuiker
  • 4 jampotten
  • 1 eetlepel kaneelpoeder
  • theelepel gemalen zwarte peper

En zo maak je het:

-Begin met je potten en deksels te steriliseren. Je kunt ze in de vaatwasser wassen, of in een pan met soda. Zo zijn ze vet en vuilvrij.

-Schil de peren en snij ze vervolgens in kleine stukjes.

-Doe ze in een grote kom en giet er de kilo gelei suiker bij. Voeg vervolgens het kaneelpoeder en de gemalen zwarte peper erbij, even doorroeren en zet deze dan een dag weg in de koelkast.

-Haal de volgende dag de kom uit de koelkast en giet alles in een grote pan. Breng het geheel aan de kook. Vanaf het moment dat de massa kookt begint de kooktijd van 4 minuten. Roer het af en toe voorzichtig door, de massa moet blijven borrelen.

-Wanneer de 4 minuten om zijn kun je eventueel schuim wat op de massa blijft liggen wegscheppen. Neem de potten erbij en vul ze voorzichtig met de hete massa. Vul de potten tot aan de rand en schroef dan het deksel erop. Zet de pot op zijn kop en laat hem zo 5 minuten staan. Daarna draai je ze terug en bewaar je ze op een koele en donkere plek.

-De huisgemaakte peren confiture is één jaar houdbaar, mits hij ongeopend blijft. Als je de pot open hebt gemaakt blijft hij beperkt houdbaar in de koelkast.

Voor perenjam doe je dit:

-Snij en schil de peren, en vervolgens pureer je ze.

-Doe de gepureerde peren met de kilo gelei suiker in een grote pan.

-Ook hier kook je de jam 4 minuten vanaf het moment dat het kookt.

-Neem de potten erbij, de jam is nu nog heel dun en vloeibaar, dat gaat pas later stollen! Giet de potten tot aan de rand vol en sluit ze af. Zet ze voor 5 minuten op hun kop. Daarna draai je ze weer terug en bewaar je de jam op een koele en donkere plek. Ook de jam is één jaar houdbaar.

Maak mooie etiketjes waar je de datum van bereiden opschrijft en wat je erin gestopt hebt. Super leuk om cadeau te geven. Lekker bij een kaasplankje: Héérlijk happen!

 

 

 

 

5 gedachten over “Huisgemaakte peren confiture”

  1. Ja dat kan door gebruik te maken van gelei-suiker daar heb je minder van nodig dan kristalsuiker. Maar je kunt jam dus niet zònder suiker maken… Bij gelei-suiker heb je 1250 gram fruit en 500 gram gelei-suiker nodig, iets minder zoet dus. De suiker zorgt ervoor dat het houdbaar is en stevigheid, anders is het een smurrie waar je maar weinig mee kunt, en die nauwlijks houdbaar is.
    Kijk maar in de supermarkt, daar verkopen ze de 2 verschillende soorten suiker waarmee je de jam of gelei kunt maken.

  2. Pingback: Rode koolschotel met zoete aardappelpuree - Heerlijke Happen |Foodblog|

Reacties zijn gesloten.