Ondanks dat ik best een vleeseter ben maak ik ook wel eens wat vegetarische gerechten. Zo ben ik ook dol op paddestoelen en dat zijn prima vleesvervangers. Nou vind ik het woord “vervanger” een klein beetje een jeukwoord… Vlees hoeft van mij namelijk niet persé vervangen te worden.
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
Neem eerst de pastinaken erbij en schil met een dunschiller het buitenste vel eraf. Daarna snij je ze in kleine blokjes en doe je ze in een pan met water. Zorg dat ze onder staan maar vul de pan niet te vol met water. Strooi er wat peper en zout op. Kook de pastinaak zonder deksel want anders zie je niet of de pan droog kookt!
De teentjes knoflook en het stuk knolselderij snij je in hele fijne blokjes. Doe deze in een kleine koekenpan met wat roomboter en laat het geheel op zacht vuur smoren tot het goudbruin wordt. Dit kan wel 15 minuutjes duren.
Zodra de pastinaak zacht is giet je de blokjes af en doe je ze terug in de pan met de 25 gram roomboter. Met een stamper stamp je het geheel tot moes. Wil je extra smaak geven aan de stamppot dan is dit het moment om bijvoorbeeld nog een eetlepel mosterd eraan toe te voegen.
in een andere koekenpan bak je de paddestoelen tot ze mooi van kleur en lekker zacht zijn.
Schep de pastinaakstamp in een kom en voeg hier de gesmoorde knolselderij met knoflook aan toe. Deze zijn nu superlicht en geven een heerlijke smaak aan het gerechtje. Als laatste schep je de paddestoelen erop en garneer je het geheel met wat geroosterde pijnboompitjes.