Pastinaak stamppot met paddestoelen

Pastinaak stamppot met paddestoelen

Ondanks dat ik best een vleeseter ben maak ik ook wel eens wat vegetarische gerechten. Zo ben ik ook dol op paddestoelen en dat zijn prima vleesvervangers. Nou vind ik het woord “vervanger” een klein beetje een jeukwoord… Vlees hoeft van mij namelijk niet persé vervangen te worden. Dat wekt namelijk het idee op dat hetgeen waarmee je het vlees vervangt eigenlijk minder lekker is. Misschien een gekke kronkel in mijn hoofd maar zo denk ik er nou eenmaal over. Deze pastinaak stamppot met paddestoelen was erg lekker en zeker aan te raden eens te maken. pastinaak stamppot vegetarisch

Dit heb je nodig voor de Pastinaak stamppot met paddestoelen

 • een doosje gemengde paddestoelen
 • 3 pastinaken
 • een blokje roomboter ( 25 gram)
 • een stuk knolselderij (100 gram)
 • geroosterde pijnboompitjes
 • olijfolie
 • zout/peper
 • 2 tenen knoflook

En zo maak je de Pastinaak stamppot met paddestoelen:

-Neem eerst de pastinaken erbij en schil met een dunschiller het buitenste vel eraf. Daarna snij je ze in kleine blokjes en doe je ze in een pan met water. Zorg dat ze onder staan maar vul de pan niet te vol met water. Strooi er wat peper en zout op. Kook de pastinaak zonder deksel want anders zie je niet of de pan droog kookt!

Pastinaak stamppot met paddestoelen
De verschillende soorten paddestoelen, waaronder de shiitake.

-De teentjes knoflook en het stuk knolselderij snij je in hele fijne blokjes. Doe deze in een kleine koekenpan met wat roomboter en laat het geheel op zacht vuur smoren tot het goudbruin wordt. Dit kan wel 15 minuutjes duren.

-Zodra de pastinaak zacht is giet je de blokjes af en doe je ze terug in de pan met de 25 gram roomboter. Met een stamper stamp je het geheel tot moes. Wil je extra smaak geven aan de stamppot dan is dit het moment om bijvoorbeeld nog een eetlepel mosterd eraan toe te voegen.

-In een andere koekenpan bak je de paddestoelen tot ze mooi van kleur en lekker zacht zijn.

Pastinaak stamppot met paddestoelen
Een heerlijke kom vol.

Pastinaak stamppot met paddestoelen

Schep de pastinaakstamp in een kom en voeg hier de gesmoorde knolselderij met knoflook aan toe. Deze zijn nu superlicht en geven een heerlijke smaak aan het gerechtje. Als laatste schep je de paddestoelen erop en garneer je het geheel met wat geroosterde pijnboompitjes: Heerlijk Happen!

Pastinaak stamppot met paddestoelen

Pastinaak stamppot met paddestoelen

Ondanks dat ik best een vleeseter ben maak ik ook wel eens wat vegetarische gerechten. Zo ben ik ook dol op paddestoelen en dat zijn prima vleesvervangers. Nou vind ik het woord “vervanger” een klein beetje een jeukwoord… Vlees hoeft van mij namelijk niet persé vervangen te worden.
5 van 11 reacties
Afdrukken Pin Rate
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Nederlandse
Trefwoord: pastinaak
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 4 personen
calorieën:
Auteur: Francine

Benodigdheden:

Ingrediënten: 

 • 1 doosje gemengde paddestoelen
 • 3 pastinaken
 • een blokje roomboter - 25 gram
 • een stuk knolselderij - 100 gram
 • geroosterde pijnboompitjes
 • olijfolie
 • 2 tenen knoflook

Kruiden en Specerijen

En zo maak je het:

 • Neem eerst de pastinaken erbij en schil met een dunschiller het buitenste vel eraf. Daarna snij je ze in kleine blokjes en doe je ze in een pan met water. Zorg dat ze onder staan maar vul de pan niet te vol met water. Strooi er wat peper en zout op. Kook de pastinaak zonder deksel want anders zie je niet of de pan droog kookt!
 • De teentjes knoflook en het stuk knolselderij snij je in hele fijne blokjes. Doe deze in een kleine koekenpan met wat roomboter en laat het geheel op zacht vuur smoren tot het goudbruin wordt. Dit kan wel 15 minuutjes duren.
 • Zodra de pastinaak zacht is giet je de blokjes af en doe je ze terug in de pan met de 25 gram roomboter. Met een stamper stamp je het geheel tot moes. Wil je extra smaak geven aan de stamppot dan is dit het moment om bijvoorbeeld nog een eetlepel mosterd eraan toe te voegen.
 • in een andere koekenpan bak je de paddestoelen tot ze mooi van kleur en lekker zacht zijn.
 • Schep de pastinaakstamp in een kom en voeg hier de gesmoorde knolselderij met knoflook aan toe. Deze zijn nu superlicht en geven een heerlijke smaak aan het gerechtje. Als laatste schep je de paddestoelen erop en garneer je het geheel met wat geroosterde pijnboompitjes.
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Wil je meer recepten uitproberen zoals de Pastinaak stamppot met paddestoelen? Kijk dan eens naar onderstaande recepten

pastinaak stamppot vegetarisch

11 gedachten over “Pastinaak stamppot met paddestoelen”

  1. Hi Richard, dat klinkt inderdaad als een verrassend lekkere toevoeging! Sowieso dol op kaas hier, leuk dat je een recept van mij geprobeerd hebt. Gr Francine

 1. Pingback: Bieflap reepjes in oestersaus met paddestoelen - Heerlijke Happen

 2. Pingback: Paddestoelen quiche met persillade - Heerlijke Happen

 3. Pingback: Groene kool stamp met paddestoelen - Heerlijke Happen

 4. Pingback: Vegetarisch gevulde Koningsoesterzwam - Heerlijke Happen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept