Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
Was de vongole heel uitgebreid! Ik laat ze eerst in koud water weken voor een kwartiertje. Daarna in een vergiet flink schudden en dan koud water erover laten stromen, vervolgens weer in koud water laten weken tot gebruik. Dit doe je zodat al het zand uit de schelpen is verdwenen!
Het deeg maken is heel simpel. Maak je werkblad schoon en maak een torentje van de bloem type 00. Maak een kuiltje in de toren waarin je het lauwwarme water en de olijfolie giet. Met een vork klop je voorzichtig vanaf de rand steeds een beetje bloem bij het water net zolang tot er een deeg ontstaat.
Dan gaat het kneden beginnen. Zet je timer op 15 minuten en duw het deeg met je handpalmen op het werkblad. Dit is best even een werkje maar je zult zien dat je een mooi zacht deeg gaat krijgen. Vorm een mooie bal.
Vouw het deeg na deze 15 minuten strak in vershoudfolie en leg in de koelkast voor minimaal 30 minuten.
Intussen hakken en snijden we de sjalot, rode peper, olijven en knoflook zoals bij de ingrediëntenlijst staat omschreven.
Neem je koekenpan erbij en doe hier de 75 ml olijfolie in. Zet het vuur laag! Voeg de sjalot, rode peper, olijven, kappertjes en wat zout en peper toe. Laat dit rustig staan. Op deze manier neemt de olijfolie alle smaken van de ingrediënten goed op.
Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in drie delen. Met je hand druk je één deel plat tot een plak van ongeveer een halve cm dikte. Bestrijk beide zijdes met wat olijfolie. Rol het eventueel mooi glad met een deegroller. Snijd het platte deeg in dunne reepjes.
Rol de reepjes uit tot lange spaghettiachtige slierten. Ze mogen iets dikker zijn, maar let op tijdens het koken zwellen ze wat op. Leg elk sliertje apart van de andere op een stuk bakpapier. Blijf rollen tot al het deeg op is.
Breng een flinke pan met water en zout aan de kook.
Zet de koekenpan met de olie nu op hoog vuur. Laat de vongole nog een keer uitlekken en kiep ze dan in de pan erbij. Dit zal een beetje spetteren, leg een deksel op de pan tot het ergste gespetter voorbij is, de schelpen zullen zich al gaan openen. Blus af met de wijn.
Kook de verse pasta 2 tot 3 minuten in het kokende water en schep deze in de pan met de schelpen en mix het geheel.
Knijp wat citroensap erbij en serveer met de vers gehakte peterselie.