Italiaanse huisgemaakte Pici pasta vongole

Italiaanse huisgemaakte Pici pasta vongole

Geschatte leestijd: 3 minuten

Wij zijn fan hoor hier thuis! Een lekkere pasta vongole daar zeg ik geen nee tegen. Maar wat is nu nog leuker dan zelf je pasta maken? We gaan samen een Pici pasta recept maken. Dit is een handgerolde Italiaanse pasta die lijkt op dikke spaghetti. Pici is een dikke, lange en handgerolde pasta die afkomstig is uit de regio Toscane in Italië. Het wordt gemaakt door simpelweg durumtarwebloem, water en zout te mengen en vervolgens in dikke spaghetti-achtige staven te rollen. Deze pasta heeft een stevige textuur en is perfect voor zwaardere sauzen en stews, omdat het de saus beter vasthoudt dan dunnere pasta’s een heerlijk pasta vongole recept

Pici wordt vaak geserveerd met ragù, een klassieke saus van gehakt en groenten, of een andere saus naar keuze. Het is een populaire pasta in de Toscane en wordt vaak gezien als een traditioneel, huisgemaakt gerecht. Ze hebben ook wel wat weg van de Japanse Udon noodles. Je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig en een beetje tijd. Want daar gaat uiteindelijk het meeste werk inzitten: het uitrollen van de Pici pasta.

Pici pasta maken

Deze Italiaanse huisgemaakte Pici pasta vongole was zó lekker, ik durf wel te zeggen méér dan restaurantkwaliteit! Er wordt gekscherend wel eens gezegd dat het “met liefde gemaakt is en dát proef je”, maar dat is in dit geval echt waar.

Pici pasta recept

Italiaanse huisgemaakte Pici pasta vongole

Dat Pici pasta recept waar komt dat vandaan? Natuurlijk uit Italië, uit de regio Montalcino, de provincie Siena in Toscane. Een heerlijke pasta onder de Toscaanse zon… Nu heb ik dit recept helemaal zelf samengesteld. Deze pasta vongole is dus niet authentiek Italiaans.

Eerder kreeg ik al eens mensen over me heen dat mijn pasta “niet was zoals het hoort”. Zelf ben ik van mening dat wanneer ik een ècht authentiek recept post ik dat woordje er ook bij gebruik. Alle andere versies waarvan ikzelf de ontwikkelaar ben mag dat dan wel niet persé 100% authentiek zijn, de smaak is er niet minder om. Laten we vooral omarmen dat mensen lekker kokkerellen om ook lekker te eten, en niet altijd de exacte regeltjes hoeven te volgen.

Italiaanse huisgemaakte Pici pasta vongole

Daarom ook dus deze Italiaanse huisgemaakte Pici pasta vongole. Een honderd procent huisgemaakt Pici pasta recept!

Italiaanse huisgemaakte Pici pasta vongole

Italiaanse huisgemaakte Pici pasta vongole

Zelf pasta maken is een heerlijk werkje! Kneden, rollen, koken van A tot Z maken we dit recept helemaal zelf.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

5 van 9 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: mafaldine pasta, peterselie, Pici pasta, rode peper, vongole
Voorbereidingstijd: 1 uur
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 505kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 1 kg Vongole
  • 300 gram type 00 bloem - ( pizzadeeg bloem )
  • 140 ml lauwwarm water
  • 1 el olijfolie

Voor de pastasaus:

  • 75 ml extra vergine olijfolie
  • 1 rode peper - in fijne ringetjes gesneden
  • 1 sjalot - gesnipperd
  • 6 tenen knoflook - in fijne plakjes gesneden
  • 2 el kappertjes
  • 10 Kalamata olijven - in ringetjes gesneden
  • zout
  • peper
  • 4 verse peterselie takjes - fijngehakt
  • 1 citroen
  • 50 ml witte wijn

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Was de vongole heel uitgebreid! Ik laat ze eerst in koud water weken voor een kwartiertje. Daarna in een vergiet flink schudden en dan koud water erover laten stromen, vervolgens weer in koud water laten weken tot gebruik. Dit doe je zodat al het zand uit de schelpen is verdwenen!
  • Het deeg maken is heel simpel. Maak je werkblad schoon en maak een torentje van de bloem type 00. Maak een kuiltje in de toren waarin je het lauwwarme water en de olijfolie giet. Met een vork klop je voorzichtig vanaf de rand steeds een beetje bloem bij het water net zolang tot er een deeg ontstaat.
  • Dan gaat het kneden beginnen. Zet je timer op 15 minuten en duw het deeg met je handpalmen op het werkblad. Dit is best even een werkje maar je zult zien dat je een mooi zacht deeg gaat krijgen. Vorm een mooie bal.
  • Vouw het deeg na deze 15 minuten strak in vershoudfolie en leg in de koelkast voor minimaal 30 minuten.
  • Intussen hakken en snijden we de sjalot, rode peper, olijven en knoflook zoals bij de ingrediëntenlijst staat omschreven.
  • Neem je koekenpan erbij en doe hier de 75 ml olijfolie in. Zet het vuur laag! Voeg de sjalot, rode peper, olijven, kappertjes en wat zout en peper toe. Laat dit rustig staan. Op deze manier neemt de olijfolie alle smaken van de ingrediënten goed op.
  • Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in drie delen. Met je hand druk je één deel plat tot een plak van ongeveer een halve cm dikte. Bestrijk beide zijdes met wat olijfolie. Rol het eventueel mooi glad met een deegroller. Snijd het platte deeg in dunne reepjes.
  • Rol de reepjes uit tot lange spaghettiachtige slierten. Ze mogen iets dikker zijn, maar let op tijdens het koken zwellen ze wat op. Leg elk sliertje apart van de andere op een stuk bakpapier. Blijf rollen tot al het deeg op is.
  • Breng een flinke pan met water en zout aan de kook.
  • Zet de koekenpan met de olie nu op hoog vuur. Laat de vongole nog een keer uitlekken en kiep ze dan in de pan erbij. Dit zal een beetje spetteren, leg een deksel op de pan tot het ergste gespetter voorbij is, de schelpen zullen zich al gaan openen. Blus af met de wijn.
  • Kook de verse pasta 2 tot 3 minuten in het kokende water en schep deze in de pan met de schelpen en mix het geheel.
  • Knijp wat citroensap erbij en serveer met de vers gehakte peterselie.
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Pasta, pasta, pasta we kunnen er geen genoeg van krijgen! Probeer daarom ook zeker eens één van onderstaande gerechten:

Zwarte pasta met spinazie en kastanjechampignons.

De vijf lekkerste pasta recepten in één overzicht.

Of deze burrata pasta met verse groenten.

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Italiaanse huisgemaakte Pici pasta vongole

pasta vongole recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept