Italiaanse huisgemaakte Pici pasta vongole

Italiaanse huisgemaakte Pici pasta vongole

Zelf pasta maken is een heerlijk werkje! Kneden, rollen, koken van A tot Z maken we dit recept helemaal zelf.
Italiaanse huisgemaakte Pici pasta vongole

Wij zijn fan hoor hier thuis! Een lekkere pasta vongole daar zeg ik geen nee tegen. Maar wat is nu nog leuker dan zelf je pasta maken? We gaan samen een Pici pasta recept maken. Dit is een handgerolde Italiaanse pasta die lijkt op dikke spaghetti. Ze hebben ook wel wat weg van de Japanse Udon noodles. Je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig en een beetje tijd. Want daar gaat uiteindelijk het meeste werk inzitten: het uitrollen van de Pici pasta. Deze Italiaanse huisgemaakte Pici pasta vongole was zó lekker, ik durf wel te zeggen méér dan restaurantkwaliteit! Er wordt gekscherend wel eens gezegd dat het “met liefde gemaakt is en dát proef je”, maar dat is in dit geval echt waar.

Pici pasta maken
Italiaanse huisgemaakte Pici pasta vongole

Italiaanse huisgemaakte Pici pasta vongole

Zelf pasta maken is een heerlijk werkje! Kneden, rollen, koken van A tot Z maken we dit recept helemaal zelf.
5 van 2 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: mafaldine pasta, peterselie, Pici pasta, rode peper, vongole
Voorbereidingstijd: 1 uur
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Porties: 4 personen
calorieën:
Auteur: Francine

Benodigdheden:

pan
koekenpan

Ingrediënten: 

  • 1 kg Vongole
  • 300 gram type 00 bloem - ( pizzadeeg bloem )
  • 140 ml lauwwarm water
  • 1 el olijfolie

Voor de pastasaus:

  • 75 ml extra vergine olijfolie
  • 1 rode peper - in fijne ringetjes gesneden
  • 1 sjalot - gesnipperd
  • 6 tenen knoflook - in fijne plakjes gesneden
  • 2 el kappertjes
  • 10 Kalamata olijven - in ringetjes gesneden
  • zout / peper
  • 4 takjes verse peterselie - fijngehakt
  • 1 citroen
  • 50 ml witte wijn

En zo maak je het:

  • Was de vongole heel uitgebreid! Ik laat ze eerst in koud water weken voor een kwartiertje. Daarna in een vergiet flink schudden en dan koud water erover laten stromen, vervolgens weer in koud water laten weken tot gebruik. Dit doe je zodat al het zand uit de schelpen is verdwenen!
  • Het deeg maken is heel simpel. Maak je werkblad schoon en maak een torentje van de bloem type 00. Maak een kuiltje in de toren waarin je het lauwwarme water en de olijfolie giet. Met een vork klop je voorzichtig vanaf de rand steeds een beetje bloem bij het water net zolang tot er een deeg ontstaat.
  • Dan gaat het kneden beginnen. Zet je timer op 15 minuten en duw het deeg met je handpalmen op het werkblad. Dit is best even een werkje maar je zult zien dat je een mooi zacht deeg gaat krijgen. Vorm een mooie bal.
  • Vouw het deeg na deze 15 minuten strak in vershoudfolie en leg in de koelkast voor minimaal 30 minuten.
  • Intussen hakken en snijden we de sjalot, rode peper, olijven en knoflook zoals bij de ingrediëntenlijst staat omschreven.
  • Neem je koekenpan erbij en doe hier de 75 ml olijfolie in. Zet het vuur laag! Voeg de sjalot, rode peper, olijven, kappertjes en wat zout en peper toe. Laat dit rustig staan. Op deze manier neemt de olijfolie alle smaken van de ingrediënten goed op.
  • Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in drie delen. Met je hand druk je één deel plat tot een plak van ongeveer een halve cm dikte. Bestrijk beide zijdes met wat olijfolie. Rol het eventueel mooi glad met een deegroller. Snijd het platte deeg in dunne reepjes.
  • Rol de reepjes uit tot lange spaghettiachtige slierten. Ze mogen iets dikker zijn, maar let op tijdens het koken zwellen ze wat op. Leg elk sliertje apart van de andere op een stuk bakpapier. Blijf rollen tot al het deeg op is.
  • Breng een flinke pan met water en zout aan de kook.
  • Zet de koekenpan met de olie nu op hoog vuur. Laat de vongole nog een keer uitlekken en kiep ze dan in de pan erbij. Dit zal een beetje spetteren, leg een deksel op de pan tot het ergste gespetter voorbij is, de schelpen zullen zich al gaan openen. Blus af met de wijn.
  • Kook de verse pasta 2 tot 3 minuten in het kokende water en schep deze in de pan met de schelpen en mix het geheel.
  • Knijp wat citroensap erbij en serveer met de vers gehakte peterselie.
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!
Pici pasta recept

Italiaanse huisgemaakte Pici pasta vongole

Dat Pici pasta recept waar komt dat vandaan? Natuurlijk uit Italië, uit de regio Montalcino, de provincie Siena in Toscane. Een heerlijke pasta onder de Toscaanse zon… Nu heb ik dit recept helemaal zelf samengesteld. Deze pasta vongole is dus niet authentiek Italiaans. Eerder kreeg ik al eens mensen over me heen dat mijn pasta “niet was zoals het hoort”. Zelf ben ik van mening dat wanneer ik een ècht authentiek recept post ik dat woordje er ook bij gebruik. Alle andere versies waarvan ikzelf de ontwikkelaar ben mag dat dan wel niet persé 100% authentiek zijn, de smaak is er niet minder om. Laten we vooral omarmen dat mensen lekker kokkerellen om ook lekker te eten, en niet altijd de exacte regeltjes hoeven te volgen. Daarom ook dus deze Italiaanse huisgemaakte Pici pasta vongole. Een honderd procent huisgemaakt Pici pasta recept!

Pasta, pasta, pasta we kunnen er geen genoeg van krijgen! Probeer daarom ook zeker eens één van onderstaande gerechten:

Volg jij @heerlijkehappen al op Instagram, Facebook of Pinterest? Dat zou ik erg leuk vinden, als jij één van mijn recepten hebt gemaakt tag me dan in je foto en gebruik de hashtag #heerlijkehappen. Daarmee mis ik niks en kan ik je foto reposten! Een reactie onder dit recept vind ik ook super leuk!

Italiaanse huisgemaakte Pici pasta vongole

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept