Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
Om de koek-stokjes te maken: Rooster het sesamzaad en anijszaad in een koekenpan tot ze beginnen te geuren. Vijzel ze daarna in een vijzel.
In een mengkom meng je de gevijzelde zaden, bloem, kurkuma, zout, suiker en in blokjes gesneden roomboter en mix tot het op grof broodkruim lijkt. Voeg de eieren toe en mix tot het deeg samenkomt. Je kun de ingrediënten mixen met de behulp van een keukenmachine of met de hand.
Leg het deeg op een schoon werkblad en kneed tot je de stukjes boter niet meer kunt zien. Wikkel in vershoudfolie en laat 1 uur opstijven in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijd het deeg doormidden, gebruik de warmte van je handen om het kneedbaarder te maken en vorm het tot een schijf. Rol op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dikte van ongeveer 1 cm. Snijd je "koekstokjes" met een pizzasnijder zo dat ze 3 cm breed en 25 cm lang zijn. De lengte is afhankelijk van de grootte van je bakplaat.
Herhaal met de andere helft van het deeg. Leg de stokjes op een bakplaat met bakpapier en laat wat ruimte tussen de stokjes omdat ze in de oven wat uitzetten. Bak gedurende 20 minuten. Laar daarna afkoelen op een rooster.
Terwijl de stokjes afkoelen, maak je de gekruide vruchtensiroop. Doe 1 liter water in een grote pan. Voeg in vieren gesneden appel, limoen, ananas, sinaasappel en de banaan toe. Voeg de kaneelstokjes, kruidnagel en steranijs toe. Breng het water aan de kook, zet het vuur lager en laat 20 minuten sudderen, afgedekt.
Zeef het mengsel. Je zou 3 kopjes fruitwater moeten hebben. ( 750 ml ).
Doe je gezeefde fruitwater in een pan. Voeg de witte en bruine suiker en melasse toe. Breng het aan de kook. Leg een houten lepel op de pan om te voorkomen dat deze overkookt. Kook op medium-laag vuur tot het 115C bereikt op een suikerthermometer. Laat de siroop dan minimaal 15 minuten afkoelen. (Het moet een beetje dik van structuur zijn, anders blijft het niet aan de koekjes plakken).
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Pak de koekjes-stokjes erbij en leg 7 stokjes naast elkaar. Bestrijk ze met de siroop. Plaats vervolgens een laag koekjes-stokjes dwars op deze laag. Herhaal dit proces en eindig met een laag siroop.
Bedek de bovenkant royaal met gekleurde sprinkeltjes. Zorg ervoor dat je het nu gelijk strooit, anders blijven ze niet plakken als de siroop is afgekoeld. Laat de Turrón minstens 2 uur rusten op kamertemperatuur voordat je hem aansnijdt.
Als de koek is afgekoeld pak je een scherp mes erbij dat je even verwarmt onder een hete kraan ( ook even afdrogen ) en snijd je een klein stukje van de randen zodat je een strakke vierkant of rechthoek krijgt. Daarna kun je de Turrón in kleine blokjes snijden.