Peruaanse Turrón de Doña Pepa

Peruaanse Turrón de Doña Pepa

Een typisch Peruaans koekje met een lange historie, verbonden met de paarse feestmaand oktober in Peru.
koekjes recept

Hola! Ik ben Mariëla van Proefperu en ik ben er weer als gastfoodie van Heerlijke Happen. Deze keer gaat mijn blog over de Paarse maand van Peru. Dé maand van de zoete Peruaanse Turrón de Doña Pepa. Deze zoete koekjes hebben een bijzonder verhaal. En dat ga ik jullie hier vertellen. Dit koekjes recept kost wel wat tijd om te maken, maar ik weet zeker dat jullie het ook lekker gaan vinden. Peruaanse keuken

Santuario Las Nazarenas, in het midden de originele afbeelding van El Señor de los Milagros.

Een stukje historie

Op 13 november 1655 was er een krachtige aardbeving de onder de stad Lima en Callao. Hierbij stortten veel gebouwen in en vielen er duizenden doden. Alle muren van de cofradia de los Angoleños vielen naar beneden, maar de lemen muur met het beeld van Christus bleef perfect staan. Hij was degene die de populaire cultus van de heer van de wonderen begon: ”El Señor de los Milagros” en die snel verspreidde onder de plaatselijke congregatie.

Tegenwoordig staat op dezelfde plaats het klooster van de Nazarenas, het huis van de Heer van de Wonderen. Sindsdien wordt er een enorme processie gehouden ter ere van El Señor de los Milagros. Als traditie dragen mensen paarse kleding. Het is een van de grootste processies ter wereld. Ongeveer 40 duizend mensen zijn hier jaarlijks aanwezig. In het buitenland hebben de gelovigen wereldwijd meer dan 640 broederschappen opgericht. Voor de mensen die plannen naar Peru te gaan en deze processie mee willen maken: de processie begint op de eerste zaterdag van oktober vanaf de las Nazarenas kerk naar de kathedraal. Reis daarna naar de stad Lima waar er op verschillende dagen feest is.

Peruaanse Turrón de Doña Pepa
De processie, in paars gekleed, een traditie.

Peruaanse Turrón de Doña Pepa

Dit zoete koekje is in de 18e eeuw gemaakt door een vrouw die bekend staat als Doña Pepa (Ze heette Josefa Marmanillo en kwam uit Cañete ).  Ze leed aan verlamming in haar armen en benen, en reisde af naar de stad Lima met de hoop op een wonder. Het verhaal gaat dat ze bad tot de Heer van Wonderen en werd genezen.  Als blijk van waardering creëerde ze dit zoete koekje met anijssmaak. In de jaren erna liep ze door de menigte om het uit te delen.  Elke oktober reisde ze naar Lima en deed daar hetzelfde.  Vroeger werden deTurrón de Doña Pepa precies de maand oktober gegeten. Tegenwoordig kun je het het hele jaar door in Peru vinden omdat het zo onweerstaanbaar lekker is.

Ik maak dit recept elk jaar samen met mijn familie en ben zelf verschillende keren bij de processie aanwezig geweest. Het is een prachtige ervaring, waar je op een onbeschrijfelijke manier het geloof ervaart. De geur van de “palo santo” die je meevoert naar een heilige plaats vol liefde. Ik deel deze keer dit recept en als je het maakt, vraag aan El Señor de los Milagros om een wonder, en als het uitkomt herhaal dan deze traditie elk jaar in de maand oktober. Peruaanse keuken

Peruaanse Turrón de Doña Pepa
Omdat het een echte “feest-koek” is bestrooien we hem met gekleurde sprinkeltjes.
koekjes recept

Peruaanse Turrón de Doña Pepa

Een typisch Peruaans koekje met een lange historie, verbonden met de paarse feestmaand oktober in Peru.
5 van 3 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: koekjes
Keuken: Peruaanse
Trefwoord: anijs, bloem, sesamzaad, suiker
Porties: 12 personen
calorieën:
Auteur: Mariëla Aldana van de Haar

Benodigdheden:

keukenmachine
koekenpan
suikerthermometer

Ingrediënten: 

  • 700 gram zelfrijzend bakmeel
  • 500 gram roomboter
  • 6 eieren
  • 5 el suiker
  • 2 el anijszaad - geroosterd en gevijzeld
  • 2 el sesamzaad - geroosterd en gevijzeld
  • 1 tl zout
  • 1 tl kurkuma

Voor de vruchtensiroop:

  • 1 liter water
  • 320 gram witte basterdsuiker
  • 320 gram bruine basterdsuiker
  • 2 el melasse
  • 1 sinaasappel - in kwarten
  • 1 banaan - geschild
  • 1 appel - in kwarten
  • 1 limoen - in kwarten
  • ½ ananas - met schil
  • 5 kruidnagels
  • 2 steranijs
  • 3 kaneelstokjes

decoratie:

  • gekleurde sprinkeltjes - bijv van Dr Oetker

En zo maak je het:

  • Om de koek-stokjes te maken: Rooster het sesamzaad en anijszaad in een koekenpan tot ze beginnen te geuren. Vijzel ze daarna in een vijzel.
  • In een mengkom meng je de gevijzelde zaden, bloem, kurkuma, zout, suiker en in blokjes gesneden roomboter en mix tot het op grof broodkruim lijkt. Voeg de eieren toe en mix tot het deeg samenkomt. Je kun de ingrediënten mixen met de behulp van een keukenmachine of met de hand.
    Peruaanse Turrón de Doña Pepa
  • Leg het deeg op een schoon werkblad en kneed tot je de stukjes boter niet meer kunt zien. Wikkel in vershoudfolie en laat 1 uur opstijven in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd het deeg doormidden, gebruik de warmte van je handen om het kneedbaarder te maken en vorm het tot een schijf. Rol op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dikte van ongeveer 1 cm. Snijd je "koekstokjes" met een pizzasnijder zo dat ze 3 cm breed en 25 cm lang zijn. De lengte is afhankelijk van de grootte van je bakplaat.
  • Herhaal met de andere helft van het deeg. Leg de stokjes op een bakplaat met bakpapier en laat wat ruimte tussen de stokjes omdat ze in de oven wat uitzetten. Bak gedurende 20 minuten. Laar daarna afkoelen op een rooster.
  • Terwijl de stokjes afkoelen, maak je de gekruide vruchtensiroop. Doe 1 liter water in een grote pan. Voeg in vieren gesneden appel, limoen, ananas, sinaasappel en de banaan toe. Voeg de kaneelstokjes, kruidnagel en steranijs toe. Breng het water aan de kook, zet het vuur lager en laat 20 minuten sudderen, afgedekt.
  • Zeef het mengsel. Je zou 3 kopjes fruitwater moeten hebben. ( 750 ml ).
  • Doe je gezeefde fruitwater in een pan. Voeg de witte en bruine suiker en melasse toe. Breng het aan de kook. Leg een houten lepel op de pan om te voorkomen dat deze overkookt. Kook op medium-laag vuur tot het 115C bereikt op een suikerthermometer. Laat de siroop dan minimaal 15 minuten afkoelen.
    (Het moet een beetje dik van structuur zijn, anders blijft het niet aan de koekjes plakken).
    Peruaanse Turrón de Doña Pepa
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Pak de koekjes-stokjes erbij en leg 7 stokjes naast elkaar. Bestrijk ze met de siroop. Plaats vervolgens een laag koekjes-stokjes dwars op deze laag. Herhaal dit proces en eindig met een laag siroop.
  • Bedek de bovenkant royaal met gekleurde sprinkeltjes. Zorg ervoor dat je het nu gelijk strooit, anders blijven ze niet plakken als de siroop is afgekoeld. Laat de Turrón minstens 2 uur rusten op kamertemperatuur voordat je hem aansnijdt.
  • Als de koek is afgekoeld pak je een scherp mes erbij dat je even verwarmt onder een hete kraan ( ook even afdrogen ) en snijd je een klein stukje van de randen zodat je een strakke vierkant of rechthoek krijgt. Daarna kun je de Turrón in kleine blokjes snijden.
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!
koekjes recept
Snijdt de grote koek in kleine blokjes, je kunt de koek zelfs drie of vier laagjes hoog maken als je dat wilt.

Deze blog ”Peruaanse Turrón de Doña Pepa” is een bijdrage van gast foodie Mariëla van Proef Peru. Haar Peruaanse jam en bijvoorbeeld de peper-pasta “aij amarillo” koop je op haar website.

Ben jij ook zo nieuwsgierig naar deze kleurrijke en smaakvolle keuken? We maakten al een aantal hele lekkere gerechtjes:

Peruaanse keuken

Peruaanse keuken

2 gedachten over “Peruaanse Turrón de Doña Pepa”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept