Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
We maken eerst de karamel en dat doe je zo: Plaats de specerijen in de afgewogen hoeveelheid water in een pannetje.
In een ander pannetje laat je de 500 gram suiker met een klein beetje water op middelmatig vuur kleuren tot hazelnoot bruin. Dan afblussen met de 200 ml water met specerijen erin.
Het geheel 2-3 minuten door koken, daarna zeven en laten afkoelen.
De eendenborst bereiden:
In een passende koekenpan 24 cm een flinke schep karamel scheppen (totdat de hele bodem bedekt is met een dun laagje). Dit op hoog vuur verhitten en leg de eendenborsten hierin met de vetkant in de karamel en begin de eend in de karamel te bakken.
Beweeg de eendenborsten voordurend door de karamel en controleer dat het niet gaat verbranden. Als de vetkant mooi gekarameliseerd is, het vuur op laag zetten en de vleeskant zo’n 3 minuten bakken.
Vervolgens de eendenborsten in een passend ovenschaaltje leggen met de vetkant naar boven. De karamel vetkant besprinkelen met gerookt zeezout. Nu verder laten rusten.
De karamel in de koekenpan blus je af met balsamico azijn en de rode wijn en kook het licht in, voeg dan de jus toe en breng aan de kook. Daarna even door een zeef halen en in saus pan doen.
De eendenborsten kan je helemaal laten afkoelen en met de appel tarte tatin in de laatste 5 minuten van de baktijd in de oven toevoegen.
De appel-zuurkool tarte tatin:
De stukjes appel die je eruit geschept hebt zónder pitten fijnhakken en mengen met de zuurkool, een lepel specerijen-karamel en 1 eetlepel olijfolie, hiermee vul je de appels en dek het af met een plakje bladerdeeg.
Vervolgens draai je de appel om en druk in de dichte kant de steranijs. Nu pak je een ronde bakvorm en vul je die met de karamel en de boter en hierin zet je de appels met de steranijs naar beneden. Bak ze in 15 minuten op 190 graden gaar.
Verwarm de borden eventjes voor in de oven.
Snijd de eendenborsten door het midden en zet per bord 1 appel, schenk wat jus op het bord en serveer.