Gekarameliseerde eendenborst met tarte tatin

Gekarameliseerde eendenborst met tarte tatin

Geschatte leestijd: 4 minuten

Tijd voor het hoofdgerecht! Dit keer kiezen we voor een mooie eendenborst die we gaan filet bakken. Wellicht niet iedereen eerste keuze maar daardoor zeker niet minder lekker. Zeker met de fantastische karamel-jus die we erbij maken, om je bord met je tong af te likken…. Deze gekarameliseerde eendenborst met tarte tatin is redelijk eenvoudig te bereiden als je de rest van het menu al voorbereid hebt. Toch kun je het vlees ook van te voren al bakken en dan meewerken in de oven als je de appeltjes afbakt.

Gekarameliseerde eendenborst met tarte tatin

Gekarameliseerde eendenborst met tarte tatin

Als het gaat om eendenborst koken, is mijn stellige advies om het niet volledig door te bakken, maar het vlees mooi licht rosé te serveren. Er heerst een algemeen misverstand dat vlees altijd volledig doorbakken moet worden in de hoop het sappiger te maken, maar het resultaat is vaak het tegenovergestelde. Dit is een culinaire zonde, naar mijn smaak. Juist door het vlees licht rosé te laten, komt de ware smaak van de eend tot zijn recht.

Een heerlijk alternatief om bij dit gerecht te serveren, voor de zuurkool in de appeltjes, is de rode kool bereid met een vleugje kaneel. Deze combinatie levert een exotisch, zoet en warm aroma dat heerlijk samengaat met de sappige eendenborst. Dus, experimenteer en geniet van het rijke palette van smaken!

Je bakt de eendenborsten dus in karamel….hummmmm zo lekker.

Hieronder zie je Martijn Kajuiter ( Michelinster chef ) die samen met mij dit menu kookte in mijn keuken! Wat een hoop plezier hebben we gehad! We gaan eendenborst filet recept bakken

Gekarameliseerde eendenborst met tarte tatin

Hieronder het volledige recept met ingrediënten. Veel plezier met het maken van onderstaand recept. Heerlijke Happen!

Gekarameliseerde eendenborst met tarte tatin

Gekarameliseerde eendenborst met tarte tatin

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 64 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: European
Trefwoord: appel, eendenborst, suiker, zuurkool
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 553kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

De eendenborst met jus:

  • 4 eendenborsten
  • 60 ml balsamicoazijn
  • 40 ml rode wijn
  • 300 ml kalfsjus - (of demi glace)
  • peper
  • zout

Voor de appel tarte tatin:

  • 4 Elstar appels
  • 150 gram zuurkool - uitgelekt
  • 4 steranijs
  • 4 plakjes bladerdeeg - in een rondje gesneden

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • We maken eerst de karamel en dat doe je zo: Plaats de specerijen in de afgewogen hoeveelheid water in een pannetje.
  • In een ander pannetje laat je de 500 gram suiker met een klein beetje water op middelmatig vuur kleuren tot hazelnoot bruin. Dan afblussen met de 200 ml water met specerijen erin.
  • Het geheel 2-3 minuten door koken, daarna zeven en laten afkoelen.

De eendenborst bereiden:

  • In een passende koekenpan 24 cm een flinke schep karamel scheppen (totdat de hele bodem bedekt is met een dun laagje). Dit op hoog vuur verhitten en leg de eendenborsten hierin met de vetkant in de karamel en begin de eend in de karamel te bakken.
  • Beweeg de eendenborsten voordurend door de karamel en controleer dat het niet gaat verbranden. Als de vetkant mooi gekarameliseerd is, het vuur op laag zetten en de vleeskant zo’n 3 minuten bakken.
  • Vervolgens de eendenborsten in een passend ovenschaaltje leggen met de vetkant naar boven. De karamel vetkant besprinkelen met gerookt zeezout. Nu verder laten rusten.
  • De karamel in de koekenpan blus je af met balsamico azijn en de rode wijn  en kook het licht in, voeg dan de jus toe en breng aan de kook. Daarna even door een zeef halen en in saus pan doen. 
  • De eendenborsten kan je helemaal laten afkoelen en met de appel tarte tatin in de laatste 5 minuten van de baktijd in de oven toevoegen.  

De appel-zuurkool tarte tatin:

  • De stukjes appel die je eruit geschept hebt zónder pitten fijnhakken en mengen met de zuurkool, een lepel specerijen-karamel en 1 eetlepel olijfolie, hiermee vul je de appels en dek het af met een plakje bladerdeeg.  
  • Vervolgens draai je de appel om en druk in de dichte kant de steranijs. Nu pak je een ronde bakvorm en vul je die met de karamel en de boter en hierin zet je de appels met de steranijs naar beneden. Bak ze in 15 minuten op 190 graden gaar.
  • Verwarm de borden eventjes voor in de oven.
  • Snijd de eendenborsten door het midden en zet per bord 1 appel, schenk wat jus op het bord en serveer.
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Andere lekkere gerechten maken met eendenborst? Hier heb ik nog wat andere ideetjes voor je:

Heb je een rotisserie oven of bbq? Dan moet je zeker dit Eendenborst rotisserie kerstrecept maken.

Maar ook deze Kerst amuse met appel en eendenborst is een heel fijn hapje. 

En deze Eendenborst met kersen cognacsaus is erg lekker.

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Gekarameliseerde eendenborst met tarte tatin

eendenborst filet recept bakken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept