Authentieke Torta della Nonna met Crema Pasticcera
Klassieke Toscaanse grootmoeders taart met bros citroentaartdeeg, romige custardcrème en pijnboompitten. Een authentiek Italiaans dessert dat bij elk restaurant op de kaart staat.
1biologische citroen - zowel schil als sap gebruiken
2eieren
Voor de crème pasticcera:
75grbloem
9eierdooiers
225grsuiker
750mlmelk
1stuk citroenschil
extra benodigdheden:
30grpijnboompitten
poedersuiker
boter om de vorm in te vetten
1elbloem
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
Voor de crème pasticcera: Pak een pannetje en doe hier de melk in. Schil een aantal plakjes van de citroenschil en doe deze in de pan. Laat de melk warm worden, maar niet koken!
Pak ondertussen een schaal en doe hier de eidooiers, de suiker en de bloem in. Meng dit goed door elkaar totdat het een geheel wordt.
Als de melk warm is, verwijder dan de plakjes citroenschil en voeg het mengsel van ei, suiker en bloem toe. Pak een garde en blijf goed door roeren op laag vuur.
Roer door totdat er een een mooie egale, dikke crème ontstaat. Giet de crème in een ovenschaal, bedek met plastic folie en zet in de koelkast om helemaal af te laten koelen.
Het taartdeeg maken :
Doe de bloem en de boter in een keukenmachine en zet deze aan. Op deze manier wordt de boter één geheel met de bloem.
Leg het deeg op het aanrecht en maak een kuiltje in het midden. Voeg hier de suiker en de eieren aan toe.
Rasp de schil van de citroen fijn en voeg deze ook hier aan toe.Kneed dit tot één geheel. Gebruik nu wel je handen, het deeg is namelijk heel bros dus met de keukenmachine werkt het minder goed.
Zorg ervoor dat het deeg een mooie gladde bal wordt. Wikkel het deeg in folie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.
De taart afmaken:
Vet de quichevorm in met de boter en bestrooi deze met de bloem. Pak 2/3 van het deeg en rol het uit. Bedek hier de bodem en de rand van de quichevorm mee.
Prik gaatjes met een vork in de bodem van het deeg. Vul de quichevorm met de crema pasticcera en verdeel deze evenredig over het deeg.
Pak het andere deel van het deeg, rol deze ook uit en leg deze als een deksel over de bovenkant van de taartvorm. Druk de randen goed aan en prik gaatjes in de bovenkant met een vork.
Bestrooi de bovenkant met de pijnboompitten en doe de taart voor 50 minuten in de oven op 160 graden. Gebruik een stand die onder- en bovenwarmte geeft.
Laat de taart volledig afkoelen, bestrooi 'm dan met poeder suiker en snijd aan!
Heerlijk Happen!
Tip: Laat de taart volledig afkoelen voordat je aansnijdt voor nette plakken
Serveren: Heerlijk met een espresso als authentiek Italiaans dessert
Nutrition Facts
Authentieke Torta della Nonna met Crema Pasticcera
Amount per Serving
Calories
532
% Daily Value*
Fat
26
g
40
%
Saturated Fat
12
g
75
%
Trans Fat
1
g
Polyunsaturated Fat
4
g
Monounsaturated Fat
8
g
Cholesterol
217
mg
72
%
Sodium
157
mg
7
%
Potassium
317
mg
9
%
Carbohydrates
66
g
22
%
Fiber
3
g
13
%
Sugar
36
g
40
%
Protein
12
g
24
%
Vitamin A
758
IU
15
%
Vitamin C
5
mg
6
%
Calcium
133
mg
13
%
Iron
2
mg
11
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.