Cottage Cheese Hangop Dessert met Basilicumolie en Filodeeg Perkament
Elegant cottage cheese hangop dessert met zelfgemaakte basilicumolie en knapperig filodeeg kruiden-perkament. Een moderne interpretatie van het klassieke Nederlandse hangop, perfect als restaurant-waardig nagerecht voor speciale gelegenheden.
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
We gaan eerst de hangop maken, die moet het langst in de koelkast om het vocht eruit te halen. Doe de cottage cheese met de yoghurt en erythritol in een blender en draai tot je een graad substantie hebt.
Leg een schone theedoek in een vergiet en leg deze op een kom, schenk de hangop erin en zet weg in de koelkast. Het vocht zal uit de cottage cheese druppelen en hierdoor krijg je dus een mooie stevige hangop. Zet voor minimaal twee uur in de koelkast.
In die tijd gaan we het "perkament"maken. Zorg dat de foliovellen ontdooit zijn en klaar voor gebruik. Leg een vel filo op een vel bakpapier en besmeer heel goed met olijfolie. Leg hier de verse kruiden op. Bestrijk een ander vel filodeeg ook met olie en leg het met de olie naar beneden op de kruiden. Veeg voorzichtig met de handen de lucht tussen de vellen uit. Pak daarna een deegroller en rol de kruiden tussen de twee filodeegvellen heel goed plat.
Zet je oven op 200 graden en leg een platte ovenschaal óp de foliovellen ik gebruikte een glazen schaal zodat ik goed kon zien wat eronder gebeurde. Bak zo het perkament tot je het licht ziet verkleuren naar licht bruin. Dit kan even een kwartiertje duren. Haal daarna de ovenschaal eraf en bak het nog kort totdat het egaal lichtbruin is en je mooi de verse kruiden tussen de vellen ziet zitten. Laat het afkoelen en herhaal nog een keer.
Dan gaan we de olie maken. Haal de blaadjes van de basilicum en blancheer ze heel kort, 5 seconden, in een pan met kokend water. Laat even in een vergiet uitlekken. Doe in een blender 75ml olijfolie en de uitgelekte blaadjes en draai op het hoogste niveau tot het een groene "drap" is. Leg een tweetal keukenvelletjes in een vergiet en hang deze boven een kom en giet de olie erin. Laat rustig uitlekken. Dit duurt wel een half uur tot een uur. Wat je overhoudt is mooie groene olie die je een in een glazen flesje kunt bewaren. Zeker wel een week of twee.
Bordje opmaken: Doe een beetje hangop op het bordje, breek wat perkament en steek dat erin, wat druppels basilicum olie erop en wat gesneden aardbeitjes erbij. En dan is het: Heerlijk Happen!
Voorbereiding: Hangop en basilicumolie kunnen een dag van tevoren worden gemaakt, filodeeg perkament het beste op de dag zelfVariatie suggestie: Probeer met andere verse kruiden zoals munt of dille in het filodeeg perkament voor verschillende smaken
Nutrition Facts
Cottage Cheese Hangop Dessert met Basilicumolie en Filodeeg Perkament
Amount per Serving
Calories
321
% Daily Value*
Fat
31
g
48
%
Saturated Fat
5
g
31
%
Polyunsaturated Fat
3
g
Monounsaturated Fat
21
g
Cholesterol
9
mg
3
%
Sodium
172
mg
7
%
Potassium
133
mg
4
%
Carbohydrates
6
g
2
%
Fiber
1
g
4
%
Sugar
3
g
3
%
Protein
6
g
12
%
Vitamin A
566
IU
11
%
Vitamin C
21
mg
25
%
Calcium
63
mg
6
%
Iron
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.