Wanneer je door Frankrijk reist kun je in elke regio wel een speciaal recept van die regio vinden. De Franse keuken is rijk en kent ook vele invloeden van buitenaf. Tijdens één van onze reisjes door het zuiden stuitte ik op deze hartige tourte de blettes.
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
We beginnen als eerste met de rozijnen, deze doe je in een kom en vervolgens giet je de rum eroverheen. Laat ze vervolgens weken tot ze zacht zijn. Rasp de schil van de citroen.
Verhit je oven op 210 graden.
Om het deeg te maken maak je je werkblad goed schoon. Je stort de bloem erop en in het midden van de bloem maak je een kuiltje. In het kuiltje doe je nu het bakpoeder, de citroenrasp, de suiker, het snufje zout en als laatste breek je het ei erboven. Doe nu ook de olie erbij en met een vork zorg je dat je al scheppend alle bestanddelen met elkaar mixt. Giet voorzichtig de melk erbij en de gesmolten boter en mix dit tot een homogeen geheel. Natuurlijk kun je dit ook een grote kom of in je keukenapparaat doen. Je hoeft het deeg niet enorm te kneden, kneed tot gewoon tot een mooie bal. Leg het daarna even opzij.
De vulling:hartige Tourte de blettes
Snij de dikke stengels van de snijbiet af , ongeveer 3 of 4 centimeter onder het blad. Ik heb heerlijke biologische snijbiet van Be Lojaal gebruikt. Daarna doe je deze in een pan kokend water. Met wat zout kook je ze in ongeveer 5 minuten zacht. Haal de snijbiet eruit en spoel ze onder koud water af. Laat goed uitlekken en knijp het laatste vocht eruit. Daarna hak je de bladeren klein.
Schil de appels en snij ze in fijne stukjes. Doe ze daarna in een koekenpan met de 5 eetlepels suiker en laat de stukjes al roerend zacht worden.
Neem een grote kom en meng hierin de stukjes appel, de rozijnen, de gehakte snijbiet, de pijnboompitten. ( als er nog rum in het glas zit giet je de rozijnen even af, de rest van de rum gooi je weg)
Neem nu het deeg erbij en snij de bal in tweeën. Neem een platte bakplaat erbij, 30×30 ongeveer. Deze vet je goed in met roomboter en onderop leg je de eerste laag deeg. Deze kun je gewoon uitrollen met een deegroller. Op deze laag leg je de groenten/fruitmix en verdeel dit goed over de hele plaat. Dek het dan af met de andere laag deeg. Even de randjes goed instoppen en daarna prik je met een vork gaatjes in het deeg zodat de lucht kan ontsnappen.
Zet hem tot slot in de oven voor ongeveer 20 minuten tot het deeg mooi goudbruin is.
Serveer de hartige tourte de blettes in mooie stukjes en strooi er wat poedersuiker overheen, de taart kan lauw warm of koud gegeten worden: