Knip eerst van bakpapier de cijfers die je wilt maken. Je kunt zelf een beetje bepalen hoe groot je ze wilt hebben, maar natuurlijk niet groter dan een bakblik wat in je oven past. Je zou bijvoorbeeld ook letters kunnen maken om zo iemand zijn naam te bakken.
Pak je keukenmachine erbij en doe hier eerst de bloem, poedersuiker, amandelmeel en boterblokjes in. Mix dit tot je een korrelig deeg krijgt. Voeg daarna het losgeklopte ei met de vanille en een snufje zout toe. Zet de mixer weer aan en dan zul je zien dat er al snel een mooie deegbal ontstaat.
Neem een stuk vershoudfolie erbij en leg hier de deegbal op. Vouw hem dicht en leg het voor een uur in de koelkast. Voor deze cijfers heb ik in totaal 4 deegballen nodig gehad. Je maakt dan dus 4x deze hoeveelheden opnieuw.
Na het uur haal je de bal uit de koelkast en leg je hem op een bakpapier. Met de deegroller rol je het deeg uit tot een halve cm dikte. Leg vervolgens je cijfer op het deeg en snij met een mesje de vorm eruit. Wat overblijft kun je natuurlijk weer gebruiken. Als je al je cijfers hebt gemaakt leg je ze op een bakblik of bijvoorbeeld een snijplank weer voor een half uur in de koelkast tot ze weer stijf zijn! Dat is erg belangrijk dus zeker niet overslaan.
Verwarm je oven voor op 180 graden. Pak 1 cijfer uit de koelkast en leg deze voorzichtig op een bakblik. ( Je cijfer ligt dus al op het juiste bakpapier in de koelkast, zo voorkom je dat hij breekt. ) Bak hem voor ongeveer 12 tot 14 minuten in de oven. De randen mogen een beetje bruin zijn en het midden mooi goudbruin. Haal uit de oven en laat op het blik helemaal koud worden. Daarna kun je heel voorzichtig met 2 spatels of messen de cijfers eraf tillen. Herhaal dit proces tot al je cijfers voor de zomerse zanddeeg cijfertaart gebakken en afgekoeld zijn.
Terwijl de cijfers bakken kun je natuurlijk je slagroommix maken. Doe eerst de mascarpone met de poedersuiker in je kom en mix op lage snelheid tot de mascarpone helemaal zacht is geworden. Voeg daarna de slagroom toe en begin op lage snelheid deze te mixen. Dan kun je de snelheid verhogen om er een lekkere stevige mix van te maken. Schep in grote spuitzakken en leg deze dan in de koelkast tot gebruik. ( Voor deze cijfers had ik twee keer de hoeveelheid ingrediënten nodig)
Zijn al je cijfers afgekoeld leg ze dan op een groot bord of dienblad waar ze mooi op kunnen blijven liggen. Neem de spuitzak erbij en spuit op de onderste laag mooie toefjes van gelijke grootte. Dan leg je héél voorzichtig de tweede laag zanddeegtaart erop en herhaal je dit proces nog een keer. En dan kan het leuke gedeelte beginnen! De decoratie. Ik koos voor vers fruit en chocolaatjes. Serveer daarna direct aan je gasten