Laatst hield ik een kleine poll op Instagram en daaruit kwam naar voren dat er maar heel weinig aubergines worden gegeten. Vooral de opmerking “ik weet niet wat ik er allemaal mee kan” was een veel gehoorde opmerking.
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
We beginnen met de baba ganoeshsaus zodat de smaken goed kunnen intrekken. Rooster de aubergine op je gaskookpit. Heb je geen gas in huis? Je kunt dit ook doen op een BBQ. Op deze manier je aubergine gebruiken geeft een lekkere rokerige smaak aan je saus. Wanneer de buitenkant van het vel zwartgeblakerd is leg je hem nog even een 5-tal minuutjes in de oven op 180 graden.
Haast als een soort mayonaise gedraaid.
Neem je keukenmachine ( of staafmixer) en een hoge kom erbij en doe hier alle ingrediënten voor de saus in. Snij de aubergine in de lengte open en schep met een lepel het vruchtvlees eruit. De schil gooi je weg deze gebruiken we niet. Mix het geheel tot een gladde saus. Normaal gezien is baba ganoesh nog best een beetje vlezig, maar nu mag je hem met je blender echt tot een soort mayonaise draaien.
Van de aubergine snijden we de kop en de kont eraf en dan in plakken van een centimeter of twee dik. Strooi er daarna wat zout en peper op en besmeer ze met olijfolie. Je kunt ze vervolgens grillen. ( Wil je nou een extra vleessmaak aan je aubergines geven? Leg ze dan na het grillen eventjes in een beetje ingedikte vleesjus en laat het vruchtvlees dit opzuigen. Daarna even laten uitlekken )
Om nog een beetje een krokantje aan deze burger te geven gaan we de champignons bakken in een lekker jasje. Snij de plakken horizontaal zodat je mooi ronde plakken krijgt. Haal ze vervolgens door een bakje met bloem, daarna het losgeklopte ei en als laatste paneermeel. Bak ze in een koekenpan met wat olijfolie mooi bruin en leg ze apart.
Snij de champignons horizontaal dan krijg je mooie schijfjes.
Heb je gekozen voor afbakbrood, bak dat dan af terwijl je aubergines op de grill liggen en je de champignons aan het bakken bent. Zo heb je alles lekker warm op je broodje. Beleg de bol met de frisse sla, vervolgens de champignons, een aantal zongedroogde tomaatjes, daarbovenop de aubergine burger en ten slotte een aantal eetlepels van de baba ganoeshsaus.