Als je een recept zoekt voor beenham uit de oven krijg je veelal het recept met honing-mosterd. En hoewel ik dat best lekker vindt gaan we vandaag eens wat anders maken.
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
Haal je beenham uit de koelkast om hem op kamertemperatuur te laten komen.
Neem de olijfolie erbij en wrijf daar de hele ham mee in en bestrooi hem dan met selderijzout en peper. De knoflook tenen pel je en snij je in plakjes, snij het vet van de ham een beetje in en steek daar de knoflook in. Laat hem even rustig marineren.
Verwarm je oven voor op 175 graden
Hou er rekening mee dat de beenham gemiddeld 10 minuten per 100 gram nodig heeft in de oven om gaar te worden.
Neem vervolgens een ovenschaal erbij en giet wat olijfolie op de bodem. Leg hier ook wat takjes rozemarijn en tijm in en leg daar de ham bovenop. Maak een aantal sjalotten schoon en snij ze door het midden en leg ze in de schaal erbij.
Zet de schaal in de oven en bak de ham in ongeveer 60 minuten gaar, bedruip de ham zo af en toe met het vocht van de bodem van de schaal.
Wanneer de ham klaar is haal je hem uit de oven en laat je hem in aluminiumfolie verpakt 10 tot 15 minuten rusten voordat je hem aansnijdt. Van het overgebleven vocht in de schaal maken we een lekkere jus.
Giet het vocht door een zeef in een steelpannetje en voeg hier 3 eetlepels rode port aan toe. Om de jus te binden maak je een maizenapapje en giet je dit in het pannetje erbij, blijf roeren tot hij gebonden is.
Snij ten slotte het vet van de ham af. ( Als je een beenham met het vet er nog op gekocht hebt natuurlijk) en snij hem vervolgens in mooie dunne plakken