Beenham uit de oven met rozemarijn en tijm

Geschatte leestijd: 4 minuten

Beenham uit de oven

Als je een recept zoekt voor beenham uit de oven krijg je veelal het recept met honing-mosterd. En hoewel ik dat best lekker vindt gaan we vandaag eens wat anders maken. Een groot stuk vlees bereiden is helemaal niet moeilijk, je moet alleen genoeg mensen hebben om het op te eten. In dit geval krijgen wij een deel van de familie op bezoek en dit leende zich goed om een heerlijke beenham uit de oven te maken. We maken hem op Franse wijze met rozemarijn en tijm en knoflook. Mijn vlees koop ik bij de keurslager of bij de boer aan huis. Zo weet je dat je kwaliteit koopt en vaak zijn dit ook kleinschalige bedrijven waar de beesten goed behandeld worden. Geen massaproductie maar vlees wat met liefde en passie gemaakt is. beenham bereiden braden

Voor 4 tot 6 personen Beenham uit de oven heb je nodig:

beenham uit de oven

1 beenham tussen de 800/ 1000 gram

verse rozemarijn

verse tijm

 selderijzout/peper

knoflook tenen

sjalotten

 olijfolie

En zo maak je de Beenham uit de oven:

beenham uit de oven

-Haal je beenham uit de koelkast om hem op kamertemperatuur te laten komen.

-Neem de olijfolie erbij en wrijf daar de hele ham mee in en bestrooi hem dan met selderijzout en peper. De knoflook tenen pel je en snij je in plakjes, snij het vet van de ham een beetje in en steek daar de knoflook in. Laat hem even rustig marineren. beenham bereiden braden

-Verwarm  je oven voor op 175 graden

-Hou er rekening mee dat de beenham gemiddeld 10 minuten per 100 gram nodig heeft in de oven om gaar te worden.

-Neem vervolgens een ovenschaal erbij en giet wat olijfolie op de bodem. Leg hier ook wat takjes rozemarijn en tijm in en leg daar de ham bovenop. Maak een aantal sjalotten schoon en snij ze door het midden en leg ze in de schaal erbij.

-Zet de schaal in de oven en bak de ham in ongeveer 60 minuten gaar, bedruip de ham zo af en toe met het vocht van de bodem van de schaal.

-Wanneer de ham klaar is haal je hem uit de oven en laat je hem in aluminiumfolie verpakt 10 tot 15 minuten rusten voordat je hem aansnijdt. Van het overgebleven vocht in de schaal maken we een lekkere jus.

-Giet het vocht door een zeef in een steelpannetje en voeg hier 3 eetlepels rode port aan toe. Om de jus te binden maak je een maizenapapje en giet je dit in het pannetje erbij, blijf roeren tot hij gebonden is.

-Snij ten slotte het vet van de ham af. ( Als je een beenham met het vet er nog op gekocht hebt natuurlijk) en snij hem vervolgens in mooie dunne plakken

beenham uit de oven

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

beenham uit de oven

Beenham uit de oven

Als je een recept zoekt voor beenham uit de oven krijg je veelal het recept met honing-mosterd. En hoewel ik dat best lekker vindt gaan we vandaag eens wat anders maken.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 15 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: European
Trefwoord: beenham
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 20 minuten
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 608kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Ingrediënten:

 • 1000 gram beenham
 • verse rozemarijn
 • verse tijm
 • selderijzout
 • knoflook tenen
 • sjalotten
 • olijfolie
 • peper

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

 • Haal je beenham uit de koelkast om hem op kamertemperatuur te laten komen.
 • Neem de olijfolie erbij en wrijf daar de hele ham mee in en bestrooi hem dan met selderijzout en peper. De knoflook tenen pel je en snij je in plakjes, snij het vet van de ham een beetje in en steek daar de knoflook in. Laat hem even rustig marineren.
 • Verwarm je oven voor op 175 graden
 • Hou er rekening mee dat de beenham gemiddeld 10 minuten per 100 gram nodig heeft in de oven om gaar te worden.
 • Neem vervolgens een ovenschaal erbij en giet wat olijfolie op de bodem. Leg hier ook wat takjes rozemarijn en tijm in en leg daar de ham bovenop. Maak een aantal sjalotten schoon en snij ze door het midden en leg ze in de schaal erbij.
 • Zet de schaal in de oven en bak de ham in ongeveer 60 minuten gaar, bedruip de ham zo af en toe met het vocht van de bodem van de schaal.
 • Wanneer de ham klaar is haal je hem uit de oven en laat je hem in aluminiumfolie verpakt 10 tot 15 minuten rusten voordat je hem aansnijdt. Van het overgebleven vocht in de schaal maken we een lekkere jus.
 • Giet het vocht door een zeef in een steelpannetje en voeg hier 3 eetlepels rode port aan toe. Om de jus te binden maak je een maizenapapje en giet je dit in het pannetje erbij, blijf roeren tot hij gebonden is.
 • Snij ten slotte het vet van de ham af. ( Als je een beenham met het vet er nog op gekocht hebt natuurlijk) en snij hem vervolgens in mooie dunne plakken
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Beenham uit de oven:

De beenham is hier lekker gegeten bij een stamppotten buffetje en kwam daarbij heerlijk tot zijn recht: Heerlijk happen dus.

Wil je meer recepten uitproberen zoals de Beenham uit de oven? Kijk dan eens naar onderstaande recepten

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

beenham bereiden braden

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Beenham uit de oven met rozemarijn en tijm

7 gedachten over “Beenham uit de oven met rozemarijn en tijm”

 1. Pingback: Gent's beenhammetje met mosterd - Heerlijke Happen

 2. Pingback: Oosters gekruide krabbetjes uit de oven - Heerlijke Happen

 3. Pingback: Een boterzacht Hawaï hammetje - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept