Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
Laat de schijven ‘gula djawa’ in de 4 el water in een steelpannetje op klein vuur oplossen. Het hoeft niet te koken.
Voeg de ‘asem’ tamarinde, de ‘petis udang’ en het zout toe. Roer even goed door totdat de suiker geheel opgelost is.
Als je voor pittig gaat, snijd je de lombok in kleine ringetjes en doe dit door het sausje, eventueel ook sambal (optioneel). Wees voorzichtig met proeven: gesmolten suiker is héél warm!
Laat het suikerpapje afkoelen, dit dikt vanzelf in. Er komt voldoende vruchtvocht vrij in de kom, waardoor het sausje na mengen dik vloeibaar wordt. Nogmaals voorzichtig met proeven, verhitte suiker is zó heet!
Schil nu de manga/mango en de appels; de peer en de komkommer kun je ongeschild laten, wel verwijder je de zaadjes.
Snijd het fruit en komkommer in kleine stukjes en vul er een kom of schaal mee. Giet het zoetzure sausje er overheen. Mix het geheel.
Heerlijk Happen!
Deze salade is natuurlijk met allerlei fruit te maken. Francine voegde voor wat kleur nog een pitaya ( drakenfruit ) toe en wat frisse muntblaadjes. Sommige artikelen moet je online of bij je lokale toko halen.