Indische fruitsalade Roedjak Manis

Indische fruitsalade Roedjak Manis

Geschatte leestijd: 6 minuten

We maken deze keer een èchte Indische fruitsalade Roedjak Manis. Als je op vakantie bent in Indonesië, zie je overal fruitkraampjes staan. Langs de weg, bij toeristische locaties, op straat of op het strand. Het fruit met hun felle kleurtjes trekt echt de aandacht. Trossen bananen hangen verleidelijk langs de staanders van de fruitkraam. Manden vol vers geplukt tropisch fruit staan netjes gesorteerd op de tafel. Of ook wel kriskras door elkaar. Als wij met onze chauffeur van A naar B reizen, wat vaak een autorit is van meerdere uren, stoppen wij regelmatig bij zo’n fruitstalletje. fruitsalade recept ideeen

Even de benen strekken, foto’s nemen van dat kleurrijke fruit maar vooral …. Lekker fruit kopen en gelijk proeven! De vrouwen bij zo’n kraampje zijn op alles voorbereid en toveren meerdere fruitmesjes tevoorschijn. Om al die heerlijke sinaasappels ‘djeruks’, meloenen en manga’s ‘mango’s’ te kunnen schillen. Dit kunnen wij in zakjes meenemen voor onderweg. Een heerlijk recept met veel vers fruit kon dan ook niet ontbreken. We reizen samen weer verder door Indonesië!

Wat is dat die Roedjak Manis?

Roedjak manis zou je kunnen omschrijven als een Indische fruitsalade. De salade heeft verschillende soorten smaken van je smaakpalet, Zoals zuur: rode besjes, appel, Granny Smith. Neutraal zoals komkommer. En zoet zoals mango en ananas. Voorwaarde is dat ze een lekkere ‘bite’ hebben. Wat dus betekent dat je niet voor rijpe maar voor halfrijpe vruchten moet gaan. Deze vruchten worden gecombineerd met een zoet pittige saus. Hierdoor ontstaat er een ideale smaakcombinatie van zoet-zuur-zout. Verrassend en fris, heerlijk met die warme dagen in Indonesië! Roedjak manis wordt gepresenteerd als tussendoortje maar ook als snack.

Street food

Ik kan mij nog herinneren dat tijdens onze vakantie op Bali verscheidene straatventers op het strand hun stalletje hadden neergezet. Hier konden wij deze overheerlijke zoetzure roedjak van vers fruit konden kopen.
Als toonbank gebruikten zij gewoon een simpele houten of triplex plank. Daarop alle ingrediënten en keukenspullen die zij voor de roedjak nodig hadden. Heerlijk tropisch fruit zoals ananas, papaya, manga of nangka lag dan opgestapeld op de toonbank. Een paar goedkope, felgekleurde krukjes werden neergezet rondom hun ‘toonbank’ en aanschuiven maar! Wij, toeristen, kregen deze roedjak vers gesneden en netjes in een kommetje met een vorkje geserveerd. Maar er waren ook straatventers die hun roedjak van te voren hadden gemaakt en in plastic zakjes verkochten. Een kleurig, vrolijk beeld vormden deze kraampjes. Waar hun klanten voornamelijk uit schoolkinderen bestonden. Voor ons, toeristen, is vanuit hygiënisch oogpunt vers gesneden natuurlijk de beste optie.

Ook op de Molukken is de roedjak manis een traditionele lekkernij. In de weekenden zijn er in de buurt van de drukke stranden overal vrouwen te vinden die druk bezig zijn met het schillen en het snijden van vruchten. Deze bieden ze dan aan in een heerlijke zoetzure saus. 

De saus is een balans van smaken.

Het verrassende aan deze fruitsalade is dat je er 4 smaaksensaties aan beleeft namelijk:
– zoet ( gula djawa = bruine basterdsuiker).
– scherp (lombok = rode peper)
– zuur (tamarinde of citroensap, limoensap of azijn)
– zout (zout en petis)

Een foto ter verduidelijking waar je naar op zoek moet gaan in de toko of bij je online bestelling.

Even een korte uitleg over deze Indische termen:

Gula djawa: Palmsuiker kan worden gemaakt uit verschillende palmbomen. Het sap komt uit de bloeischeuten, via inkepingen in de stam vloeit het sap eruit, tot twee tot drie maanden lang.

fruitsalade

Lombok: Deze Spaanse pepertjes gedijen in voedselrijke grond en hebben veel warmte nodig. Zelf heb ik thuis drie van deze planten staan, die nu in de maand juni dieprode pepertjes dragen. Nog even wachten en dan ga ik ze ‘oogsten’. 

Tamarinde: Een tropische boom waarvan de zaden in peulen zitten. De pulp die om de zaden zit, is wat er gebruikt wordt in de keuken. Het geeft een friszure smaak aan gerechten. Je kunt deze peulen gedroogd kopen, weken en dan uitknijpen om de pulp te verkrijgen. Ook gewoon tamarindepulp in potten bij de toko of AH te koop. Indische fruitsalade Roedjak Manis recept ideeen

Petis: Petis is een zwartgekleurde garnalenpasta dat qua textuur iets weg heeft van appelstroop. Het is gemaakt van garnalen, zout, water en meel en is een echte smaakmaker in veel Indische gerechten. fruitsalade recept ideeen

Indische fruitsalade Roedjak Manis

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Indische fruitsalade Roedjak Manis

Indische fruitsalade Roedjak Manis

Met warme temperaturen de ideale snack of bijgerecht! Je hele smakenpalet wordt aangesproken met deze klerrijke salade.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 22 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Bijgerecht, snack
Keuken: Indonesisch
Trefwoord: fruitsalade, komkommer, mango
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 116kcal
Auteur: Cynthia van Stenus
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

 • 2 granny smith appels
 • 1 mango - bij voorkeur half rijp
 • 1 peer - half rijp
 • ½ komkommer
 • 2 schijven ‘gula djawa’  Javaanse suiker - te koop bij de toko
 • 1 el asem’  keuken tamarinde - te koop bij de toko
 • ½ tl petis udang’ garnalenpasta - te koop bij de toko
 • 1 tl sambal
 • 1 rode peper - in ringetjes
 • ½ tl zout

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

 • Laat de schijven ‘gula djawa’ in de 4 el water in een steelpannetje op klein vuur oplossen. Het hoeft niet te koken.
 • Voeg de ‘asem’  tamarinde, de ‘petis udang’ en het zout toe. Roer even goed door totdat de suiker geheel opgelost is. 
 • Als je voor pittig gaat, snijd je de lombok in kleine ringetjes en doe dit door het sausje, eventueel ook sambal (optioneel). Wees voorzichtig met proeven: gesmolten suiker is héél warm!
 • Laat het suikerpapje afkoelen, dit dikt vanzelf in. Er komt voldoende vruchtvocht vrij in de kom, waardoor het sausje na mengen dik vloeibaar wordt. Nogmaals voorzichtig met proeven, verhitte suiker is zó heet!
 • Schil nu de manga/mango en de appels; de peer en de komkommer kun je ongeschild laten, wel verwijder je de zaadjes.
 • Snijd het fruit en komkommer in kleine stukjes en vul er een kom of schaal mee. Giet het zoetzure sausje er overheen. Mix het geheel.
 • Heerlijk Happen!
Deze salade is natuurlijk met allerlei fruit te maken. Francine voegde voor wat kleur nog een pitaya ( drakenfruit ) toe en wat frisse muntblaadjes. 
Sommige artikelen moet je online of bij je lokale toko halen. 
 
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Deze blog ” Indische fruitsalade Roedjak Manis ” is een bijdrage van onze gastfoodie Cynthia van de Indomama.

Meer van haar Indische gerechten maken? Probeer dan onderstaande maar eens:

Martabak Indonesisch streetfood, een heerlijke snack.

Het recept voor een klassieke nasi goreng.

Of deze fijne gado gado.

Note: Het originele recept bevat geen munt en pitaya, deze zijn toegevoegd voor een kleurrijke foodfoto.

Indische fruitsalade Roedjak Manis recept ideeen

Start » Recepten » bijgerechten » Indische fruitsalade Roedjak Manis

2 gedachten over “Indische fruitsalade Roedjak Manis”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept