Laatst was er op het nieuws een bericht dat we in Nederland een mega overschot aan witte kool hebben op het moment. Om daar een klein beetje aan mee te helpen dit weg te werken: Zuurkoolstrudel met perenconfiture!
1rol bladerdeeg - In het versvak bij je supermarkt
1Veluwse fijne rookworst
1zakjezuurkool
2sjalotten
6tot 7 eetlepels broodkruim
1perenconfiture
grove mosterd - een paar theelepels
1ei-geel
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
Neem eerst alle ingrediënten erbij en leg ze klaar op het aanrecht, verwarm je oven voor op 200 graden.
Pel de sjalotten en snipper ze fijn. In een koekenpan met wat roomboter laat je ze glazig worden. Voeg daarna de goed uitgelekte zuurkool toe. Ik deed de zuurkool eerst in een slacentrifuge. Een aantal keer goed hard draaien en het vocht verwijderen en dan nog een keer goed draaien. Bak de zuurkool even op met de sjalotten en voeg dan een paar eetlepels perenconfiture en de grove mosterd toe. Mix dit goed door elkaar en zet dan het vuur uit. Laat gewoon in de koekenpan liggen tot gebruik.
Rol het vel bladerdeeg uit en leg het op een bakblik bekleed met bakpapier. Met een mes snijd je aan de twee zijdes het bladerdeeg op gelijke hoogte in. Laat in het midden een strook van ongeveer zo’n zeven centimeter breed vrij.
Snijd de Veluwse fijne rookworst in pakjes. Strooi nu op de middelste strook bladerdeeg de eetlepels broodkruim, dit zorgt ervoor dat het bladerdeeg niet te nat wordt tijdens het bakken in de oven. Leg de plakjes twee aan twee erop.
Vervolg daarna met de zuurkool-sjalotmix en zorg dat het een mooi stapeltje blijft.
Nu gaan we de strudel dichtvouwen, vouw eerst het eerste stuk om en daarna kruislings de strookjes bladerdeeg mooi over elkaar heen. Vouw aan het einde weer het bladerdeeg naar binnen en sluit hem netjes af. Neem het eigeel erbij en mix het met een klein beetje water. Met een kwastje bestrijk je vervolgens de hele strudel. Zet hem daarna in de oven. Bij mij was hij met 25 minuten mooi goudbruin.
En zo heb je ten slotte een super leuk gerechtje in iets meer dan een half uurtje op tafel staan!