Een heerlijke Peruaanse kroket zo is dit gerechtje wel goed te omschrijven. In Peru ook veel als "streetfood" te eten, we serveren hem met een lekker dipje erbij.
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
Schil de aardappels en kook ze circa 20 minuten in water met zout tot ze zacht zijn. Pureer de aardappels fijn en glad. Er mogen geen stukjes meer in zitten. Voor perfect gladde puree gebruik ik zelf een vork. Meng de aardappelpuree goed met 3 eetlepels tarwebloem en wat zout tot een soort deeg.
Voor de vulling: Verhit wat olie in een pan op hoog vuur. Voeg al roerend de gesnipperde ui en gehakte knoflook toe en vervolgens de tomatenpuree, paprika, aji amarillo, ají panca en bak tot ze een beetje gekarameliseerd zijn. Voeg het rundergehakt, zout, peper, komijn en oregano toe. Roer en dek de pan af. Laat op laag vuur ongeveer 15 minuten koken, af en toe roeren en daarna zet het vuur uit.
Kook de eieren.
Verdeel het aardappeldeeg in vier gelijke delen en vorm er ballen van. Kneed de aardappelbal een paar seconden met bebloemde handen. Neem de bal en druk hem plat tussen je handen. Schep met een lepel een deel van de vulling uit de pan en een stukje van het gekookte ei en zwarte olijf in het midden van de aardappelronde. Vouw mooi dicht tot een ronde bal.
Zet op het aanrecht 1 grote schaal met een laag bloem erop klaar en een kom met het losgeklopte eiwit. Rol de gevulde aardappelbal eerst door het eiwit daarna door schaal met bloem en bak ze in hete olie of in een frituurpan tot ze mooi goudbruin aan de buitenkant zijn.
Serveer de “papa rellena” samen met salsa criolla en aji amarillo mayonaise erbij. *zie notities.
Heerlijk Happen!
Salsa criolla: Voor de salsa heb je nodig: Een grote rode ui ( Julienne dun gesneden), limoensap van 3 verse limoenen, chili peper in stukjes gesneden en koriander fijn gesnipperd (optioneel).Doe de uien in een kom, voeg wat chilipeper toe en daarna wat zout en peper om op smaak te brengen en tenslotte het limoensap erbij. Aji Amarillo mayonaise:Meng in een kom 3 el mayonaise, 2 el pure aji Amarillo pasta van ProefPeru en zout en peper naar smaak.