Peruaanse gefrituurde papa rellena

Peruaanse gefrituurde papa rellena

Een heerlijke Peruaanse kroket zo is dit gerechtje wel goed te omschrijven. In Peru ook veel als "streetfood" te eten, we serveren hem met een lekker dipje erbij.
Peruaanse gefrituurde papa rellena

Hola amigos! Daar ben ik weer en erg blij om verder te gaan als gast foodie van Heerlijke Happen. Hierdoor heb ik de mogelijkheid om jullie een culinaire reis door Peru te geven. Peru heeft een rijke geschiedenis en ontelbare gebeurtenissen die het vertellen waard zijn. Al die verhalen waarin de cultuur en tradities goed tot zijn recht komen. De persoon die ik deze verhalen graag hoor vertellen is mijn lieve moeder. Als Peruaanse geschiedenis leraar had ze altijd veel interessante verhalen te vertellen. Met legendes en mythen van het Inca-rijk tot echte gebeurtenissen. Daarmee trok ze altijd mijn aandacht. Ook geef ik jullie deze keer een papa rellena recept. We maken echte Peruaanse gefrituurde papa rellena. Lees je mee?

Een stukje historie

Maar laten we ons eerst focussen op de culinaire geschiedenis van de papa rellena. Er zijn tekenen dat dit gerecht een invloed heeft vanuit de Moorse keuken. De Noord-Afrikaanse slaven die met de Spanjaarden in Peru aankwamen brachten het gebruik van vlees en kruiden als culinaire vulling in dit gerecht. Tijdens de oorlog met Chili in 1879 zeggen historici dat dit gerecht door de soldaten werden gegeten omdat het dankzij de bereiding gemakkelijk te vervoeren was.

Eten op straat

De gevulde aardappel is heel populair in de Peruaanse eetcultuur. Vaak als voorgerecht of een hapje geserveerd.  Papa rellena is ook heel populair als streetfood. De “streetfood-cultuur” is belangrijk. Je treft op elk uur van de dag wel een kraampje aan waar je eten kunt kopen. In Peru, een geografisch gevarieerd en sociaal complex land, speelt streetfood een cruciale rol in de samenleving . De verscheidenheid aan voedingsmiddelen die door straatverkopers worden verkocht is een goede weerspiegeling van de diversiteit van het land. De tradionele vulling van dit gerecht is met rundvlees. Maar zoals met de causa limena kunnen we heel creatief zijn en het ook maken er met een andere vulling. Van oudsher gevuld met zwarte olijven, ei, rundvlees, komijn en andere kruiden. Veelal geserveerd met een heerlijke salsa criolla erbij.

Ik heb zoveel genoten van de “papa rellena” van Señora Julia. Een streetfood verkoopster in Lima die om de hoek van mijn Engelse school stond. Elke keer na mijn les gingen we samen met mijn vrienden naar haar toe en bestelden we de lekkerste  papa rellena met salsa criolla en ajicito erbij. De combinatie van deze ingrediënten maken tezamen een fantastische smaakexplosie die je heel lekker zult vinden. Volgens mij heeft Francine erg genoten van mijn “papa rellena” die ik in haar keuken bereidde.

Het recept voor Peruaanse gefrituurde papa rellena

Een andere plek waar je één van de lekkerste papa rellena in Lima kunt  eten is bij “Huerta Chinen”. Met veel enthousiasme en liefde door Señora Angelita bereid samen met haar familie. Echt de lekkerste traditionele gerechten uit Peru. Je kunt meer over haar zien bij de streetfood Latin America serie van Netflix. Thuis in Peru heb ik ook veel genoten van dit gerecht. Vooral het recept en de manier hoe mijn abuelita het kookte in haar keuken met brandhout, die een fantastische rook smaak in de “papa rellena” bracht. Ik deel haar recept met ook de ingrediënten die zorgen dat dicht in de buurt van de rook smaak komt.

Disfrutalo!

Peruaanse gefrituurde papa rellena
Peruaanse gefrituurde papa rellena

Peruaanse gefrituurde papa rellena

Een heerlijke Peruaanse kroket zo is dit gerechtje wel goed te omschrijven. In Peru ook veel als "streetfood" te eten, we serveren hem met een lekker dipje erbij.
5 van 6 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: snack, voorgerecht
Keuken: Peruaanse
Trefwoord: aardappelen, ei, gehakt, ui
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Porties: 4 personen
calorieën:
Auteur: Mariëla Aldana van de Haar

Benodigdheden:

Ingrediënten: 

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 200 gram rundergehakt
  • 3 el tomaten puree
  • 1 rode ui - ( gesnipperd)
  • 2 el fijn gehakte rode paprika
  • 2 teentjes gerookte knoflook fijn gehakt - ( anders gewone normale witte teentjes)
  • 6 zwarte olijven
  • 2 gekookte eieren
  • 1 eiwit - ( om te paneren )
  • tarwebloem - ( om te paneren )

Kruiden / specerijen :

  • zout / peper
  • 2 el aji amarillo pasta - ( Proef Peru, pasta van Peruaanse pepertjes )
  • 1 el aji panca pasta - ( gedroogde chilipeper-poeder kan ook )
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl gedroogde oregano

En zo maak je het:

  • Schil de aardappels en kook ze circa 20 minuten in water met zout tot ze zacht zijn. Pureer de aardappels fijn en glad. Er mogen geen stukjes meer in zitten. Voor perfect gladde puree gebruik ik zelf een vork. Meng de aardappelpuree goed met 3 eetlepels tarwebloem en wat zout tot een soort deeg.
  • Voor de vulling: Verhit wat olie in een pan op hoog vuur. Voeg al roerend de gesnipperde ui en gehakte knoflook toe en vervolgens de tomatenpuree, paprika, aji amarillo, ají panca en bak tot ze een beetje gekarameliseerd zijn. Voeg het rundergehakt, zout, peper, komijn en oregano toe. Roer en dek de pan af. Laat op laag vuur ongeveer 15 minuten koken, af en toe roeren en daarna zet het vuur uit.
  • Kook de eieren.
  • Verdeel het aardappeldeeg in vier gelijke delen en vorm er ballen van. Kneed de aardappelbal een paar seconden met bebloemde handen. Neem de bal en druk hem plat tussen je handen. Schep met een lepel een deel van de vulling uit de pan en een stukje van het gekookte ei en zwarte olijf in het midden van de aardappelronde. Vouw mooi dicht tot een ronde bal.  
  • Zet op het aanrecht 1 grote schaal met een laag bloem erop klaar en een kom met het losgeklopte eiwit. Rol de gevulde aardappelbal eerst door het eiwit daarna door schaal met bloem en bak ze in hete olie of in een frituurpan tot ze mooi goudbruin aan de buitenkant zijn.
  • Serveer de “papa rellena” samen met salsa criolla en aji amarillo mayonaise erbij. *zie notities.
  • Heerlijk Happen!
Salsa criolla: Voor de salsa heb je nodig: Een grote rode ui ( Julienne dun gesneden), limoensap van 3 verse limoenen, chili peper in stukjes gesneden en koriander fijn gesnipperd (optioneel).
Doe de uien in een kom, voeg wat  chilipeper toe en daarna wat zout en peper  om op smaak te brengen en tenslotte het limoensap erbij. 
Aji Amarillo mayonaise:
Meng in een kom 3 el mayonaise, 2 el pure aji Amarillo pasta van ProefPeru en zout en peper naar smaak.
 
 
 
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Deze blog “Peruaanse gefrituurde papa rellena” is een bijdrage van onze gast foodie Mariëlla van Proef Peru. Wil je nog meer Peruaanse gerechten proberen? Kijk dan eens op haar site.

Nog meer van deze kleurrijke en smaakvolle gerechten proberen? Check dan de recepten hieronder eens:

papa rellena recept

4 gedachten over “Peruaanse gefrituurde papa rellena”

  1. Pingback: Peruaanse tiradito met passievrucht tijgermelk - Heerlijke Happen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept