Carlo Cracco’s Perfecte Risotto met Scampi en Doperwten (Risi e Bisi)
Een authentiek Italiaans risotto recept van Michelinster chef Carlo Cracco. Deze ‘Risi e Bisi’ met scampi, doperwten en gele tomaten wordt bereid volgens traditionele methoden - inclusief de geheime mantecatura techniek!
12grote scampi - of king prawns, vers of ontdooid)
6verse munt - fijngehakt voor garnering
½glaswitte wijn
citroenrasp van een biologische citroen
extra vergine olijfolie
½tlzout
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
Breng in een steelpan 1,5 literwater aan de kook en houd het aan de kook. ( het kan zijn dat je niet alles gebruikt, maar je wilt genoeg kokend water op hebben staan).
Verhit in een koekenpan met dikke bodem een beetje extra vergine olijfolie van eerste persing en 20 gram roomboter. Fruit de fijngehakte sjalot op laag vuur zonder bruin te worden!
Voeg de rijst toe en bak hem mee op een matig vuur onder voortdurend roeren met een houten lepel. Blus af met witte wijn. Wanneer de wijn is volledig is verdampt, de tomatensaus en het zout toevoegen (ongeveer een mespunt zout per persoon).
Voeg het kokende water pollepel voor pollepel toe en blijf constant roeren met een houten lepel. Wacht telkens tot de vloeistof bijna volledig is opgenomen voordat je nieuwe water toevoegt. Voeg halverwege de kooktijd (na 6-7 minuten) de verse doperwten toe. De totale kooktijd is 12-14 minuten voor al dente risotto
Snijd de scampi ietsjes op de rug in, dat zorgt er tijdens het bakken voor dat ze nog iets mooer krullen. Doe ze in een kommetje met wat olijfolie, zout en de zeste (rasp van de schil ) van een halve citroen. Bak ze kort in een koekenpan zodat ze mooi gaar zijn.
Haal de pan van het vuur en begin met de ‘mantecatura’ - de bindtechniek die de risotto romig maakt. Voeg in één keer de vers geraspte Parmezaanse kaas, 1 eetlepel extra vergine olijfolie, de resterende boter en fijngehakte munt toe. Roer krachtig en constant tot een romige, glanzende risotto ontstaat
Breng de risotto eventueel nog op smaak met wat zout en witte peper en leg per bordje de drie scampi op de rijst en serveer meteen!
Heerlijk Happen!
Nutrition Facts
Carlo Cracco’s Perfecte Risotto met Scampi en Doperwten (Risi e Bisi)
Amount per Serving
Calories
582
% Daily Value*
Fat
24
g
37
%
Saturated Fat
15
g
94
%
Trans Fat
1
g
Polyunsaturated Fat
1
g
Monounsaturated Fat
6
g
Cholesterol
67
mg
22
%
Sodium
599
mg
26
%
Potassium
362
mg
10
%
Carbohydrates
73
g
24
%
Fiber
4
g
17
%
Sugar
4
g
4
%
Protein
14
g
28
%
Vitamin A
1236
IU
25
%
Vitamin C
19
mg
23
%
Calcium
201
mg
20
%
Iron
2
mg
11
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.