Perfecte Italiaanse risotto met scampi

Perfecte Italiaanse risotto met scampi

We gaan aan de slag met een recept van de Italiaanse Carlo Cracco, een Michelinster chef die ons de fijne kneepjes van het risotto maken leert.
Perfecte Italiaanse risotto met scampi

Deze keer les van de meester! We maken een Carlo Cracco risotto recept. Uitgenodigd door de Italiaanse Kamer van Koophandel volgde ik een online Masterclass van de Michelinster chef Cracco. In Italië maar ook daarbuiten welbekend met zijn restaurant “Cracco” in Milaan. Ik ging aan de slag met deze perfecte Italiaanse risotto met scampi. Dit recept is een klassieke “Risi e bisi”, wat rijst met erwtjes betekent. Zoals je wel vaker hebt kunnen lezen in de verschillende Italiaanse recepten die ik van andere Italiaanse chefs leerde is er één woord wat hier ook geldt: eenvoud! We gebruiken pure en simpele ingrediënten en laten die voor zich spreken. Zo wordt deze risotto dus ook niet gemaakt met bouillon maar gewoon met kokend water!

Italiaanse producten

De Italianen zijn nogal streng in het gebruik van dé juiste producten. Wat op zich natuurlijk ook heel goed is. In de Nederlandse supermarkten wemelt het van de nep producten. Zoals bijvoorbeeld “Parrano” want gewoon Hollandse Goudse kaas is met een Italiaans klinkende naam. Terwijl als je even goed leest zie je dat het èchte Italiaanse product er gewoon naast ligt. Zoals Cracco zelf zegt “is het niet te verkrijgen laat het dan weg”. Toch heb ik in dit recept een klein zijsprongetje gemaakt. Simpelweg omdat de garnalen die hij gebruikt hier niet te vinden zijn! Zelf kies ik altijd kwaliteitsproducten die ik koop bij de visboer en konden deze scampi perfect bij deze risi e bisi risotto.

foto credits: Dank aan de Italian camber of commerce NL , Carlo Cracco in zijn keuken.
Perfecte Italiaanse risotto met scampi

Perfecte Italiaanse risotto met scampi

We gaan aan de slag met een recept van de Italiaanse Carlo Cracco, een Michelinster chef die ons de fijne kneepjes van het risotto maken leert.
5 van 6 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: doperwten, Parmezaanse kaas, risotto
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 4 personen
calorieën:
Auteur: Francine

Benodigdheden:

hapjespan
pan

Ingrediënten: 

  • 320 gram Carnaroli rijst
  • 150 gram gele tomaten saus of 1 blikje gepelde gele tomaten
  • 100 gram roomboter
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 150 gram verse doperwtjes
  • 1 sjalot - zeer fijn gesnipperd
  • 12 grote scampi
  • 6 muntblaadjes
  • ½ glas witte wijn
  • citroenrasp van een biologische citroen
  • extra vergine olijfolie
  • ½ tl zout

En zo maak je het:

  • Breng in een steelpan 1,5 literwater aan de kook en houd het aan de kook. ( het kan zijn dat je niet alles gebruikt, maar je wilt genoeg kokend water op hebben staan).
  • Verhit in een koekenpan met dikke bodem een beetje extra vergine olijfolie van eerste persing en 20 gram roomboter. Fruit de fijngehakte sjalot op laag vuur zonder bruin te worden!
  • Voeg de rijst toe en bak hem mee op een matig vuur onder voortdurend roeren met een houten lepel. Blus af met witte wijn. Wanneer de wijn is volledig is verdampt, de tomatensaus en het zout toevoegen (ongeveer een mespunt zout per persoon).
  • Voeg het kokende water pollepel voor pollepel toe tot de vloeistof perfect is opgenomen. Voeg halverwege de kooktijd de erwten toe. Carlo geeft aan dat de kooktijd voor "al dente" risotto ongeveer 12 tot 14 minuten is. Houd de rijst aan de kook en roer met de pollepel.
  • Snijd de scampi ietsjes op de rug in, dat zorgt er tijdens het bakken voor dat ze nog iets mooer krullen. Doe ze in een kommetje met wat olijfolie, zout en de zeste (rasp van de schil ) van een halve citroen. Bak ze kort in een koekenpan zodat ze mooi gaar zijn.
  • Zodra de rijst gaar is, van het vuur halen en overgaan tot de «mantecatura». Dit is een technische procedure die erin bestaat de rijst te binden. Voeg hiervoor de vers geraspte parmezaan in één keer toe met 1 el van de extra olijfolie van eerste persing, de rest van de boter en de fijngehakte munt en roer voortdurend om een romige risotto te verkrijgen.
  • Breng de risotto eventueel nog op smaak met wat zout en witte peper en leg per bordje de drie scampi op de rijst en serveer meteen!
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!
risi e bisi

Perfecte Italiaanse risotto met scampi

Zo nu heb jij ook het Carlo Cracco risotto recept en kun je aan de slag met deze risi e bisi. Voordat je begint kan ik je dus zeker aanraden om je eens te verdiepen in waar je de mooiste echte Italiaanse producten kunt kopen. Er zijn in Nederland zat leuke delicatesse zaakjes te vinden, maar ook verschillende groothandel warenhuizen. en verder moet je gewoon een hoop liefde stoppen in deze perfecte Italiaanse risotto met scampi. Dat proef je zéker terug! Side note: Gele ingeblikte tomaten is hier in Nederland niet in elke supermarkt te krijgen. Je kunt ze online wel makkelijk vinden.

Wil je nog meer recepten proberen? Maak dan eens één van onderstaande gerechtjes:

Klik op de linkjes om naar de recepten te gaan, de foto’s vind je onderaan de blog.

Volg jij Heerlijke Happen op Instagram, Facebook of Pinterest? Tag me dan in je foto’s of reacties dan kan ik zien wat je gemaakt hebt! Ik vind het natuurlijk erg leuk om jullie creaties te zien.

Carlo Cracco risotto recept

1 gedachte over “Perfecte Italiaanse risotto met scampi”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept