Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
Zorg dat de kalkoen helemaal ontdooit is en haal uit de koelkast 30 minuten voor gebruik. Dep hem droog met wat keukenpapier.
Verwarm je oven voor op 200 graden. Haal het rooster uit de oven. Onderin de oven zet je de braadslee die het vet gaat opvangen. Hij moet dus even groot zijn als de kalkoen.
Smeer de hele kalkoen in met roomboter en bestrooi met peper en zout. Masseer het geheel goed in.
Verwijder de zwarte beschermkoker van de thermometer. Deze blijft in de kalkoen in de oven tijdens het bakken.
Leg je kalkoen op het rooster en steek de meter tussen de poot en de borst. Hiermee meet je de kerntemperatuur van de kalkoen.
Zet de kalkoen in de oven. Na 20 minuten verlaag je de temperatuur naar 120 graden. Zet even de deur van je oven open zodat de ergste hitte uit de oven verdwijnt. ( Hier door is de oven sneller 120 gr) Doe dan de deur weer dicht.
Nu moet hij ongeveer 2½ uur garen. Of en wanneer je kalkoen precies gaar is zie je straks aan de kerntemperatuur. Die moet 70 graden zijn. Check na een uur op 120 graden hoe het ervoor staat, en bestrijk gelijk de kalkoen met het vet uit de braadslee. Wordt hij al heel bruin aan de buitenkant? Leg er dan een stuk aluminiumfolie op zodat hij niet verbrandt.
Na 2½ uur zou hij dus op 70 graden moeten zitten, prik met een sateprikker in de zij en een poot van de kalkoen. Komt er helder sap uit dan is hij gaar.
Is hij niet op temperatuur? Blijf dan even in de buurt en check om de 5 min. Haal hem dan uit de oven en bedek hem met alufolie en laat hem 15 minuten rusten.
Snijd de poten eraf en de rest in mooie dunne plakken.
Serveer met een fijne cranberrysaus, of een lekkere jus van rode wijn.
Nutrition Facts
Gevulde kalkoen
Amount per Serving
Calories
100
% Daily Value*
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.