Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
Verwarm eerst je oven voor op 200 graden.
Neem de flespompoen erbij en schil de buitenste schil eraf met een aardappelschiller. Neem een heel scherp mes erbij en snij de pompoen door het midden. Met een lepel schrap je de zaadjes eruit. Leg de helften in een grote ovenschaal en zet deze in de oven voor 20 minuutjes. Zo wordt de pompoen wat zachter zodat we hem kunnen insnijden.
Nu gaan we de honingsaus maken waar we zometeen de pompoen mee gaan insmeren. Hak de verse tijm en rozemarijn fijn en doe dit met de rest van de ingrediënten voor de saus in een kom. Breng op smaak met het zeezout en de peper. Mix het geheel tot een mooie gladde saus.
Haal na de 20 minuutjes de schaal uit de oven. Laat de pompoen even afkoelen zodat je hem met je handen uit de schaal kunt pakken. Pak een snijplank erbij en leg aan beide zijdes een pollepel. Dit voorkomt dat je straks met je mes per ongeluk hem helemaal doorsnijdt. Snij er dan hele mooie smalle sneetjes in over de gehele lengte van de pompoen. ( De bovenkant kan nu wat uitgedroogd aanvoelen maar dat komt straks helemaal goed).
Pak nu je honingsaus erbij en smeer de twee bovenkanten helemaal in met de saus. De pompoen begint nu gelijk al heel mooi te glimmen. Schenk 100 ml chardonnay in de ovenschaal bij de pompoen en zet hem weer in de oven voor 15 minuutjes.
Let goed op dat de ovenschaal niet uitdroogt desnoods schenk je wat extra wijn erbij.
Terwijl de pompoen weer in de oven staat maken we de gekarameliseerde nootjes. Dit is zo simpel en zo lekker, je kunt ze ook gewoon maken om te snoepen maar dat is voor een andere keer! Pak de nootjes en hak ze wat fijn. Doe 3 eetlepels honing in een kom en voeg er wat olijfolie aan toe. Mix dit door elkaar tot een mooie vloeibare saus. Schenk deze in een koekenpan maar zet het vuur niet hoog! Doe de nootjes in de pan erbij en zorg dat ze overal een lekker laagje over zich heen krijgen. Even laten bakken en schep ze dan op een stuk bakpapier om af te laten koelen.
Haal de pompoen weer uit de oven en smeer de rest van de honingsaus erop, zet weer voor 15 minuutjes in de oven. ( Eventueel weer wat wijn bijschenken)
Gaat je kookwekker af zijn we bij de laatste 5 minuten aangekomen! Schep de nootjes op de pompoen en verdeel het lekker over beide helften, zet in de oven voor 5 minuutjes en dan zijn ze klaar.
Haal de schaal ten slotte uit de oven en met twee spatels kun je ze voorzichtig uit de schaal scheppen zonder dat ze breken.
Serveer met een frisse en gekoelde chardonnay
Nutrition Facts
Hasselback pompoen met nootjes
Amount per Serving
Calories
448
% Daily Value*
Fat
16
g
25
%
Saturated Fat
2
g
13
%
Polyunsaturated Fat
4
g
Monounsaturated Fat
9
g
Sodium
30
mg
1
%
Potassium
3139
mg
90
%
Carbohydrates
74
g
25
%
Fiber
15
g
63
%
Sugar
54
g
60
%
Protein
18
g
36
%
Vitamin A
2271
IU
45
%
Vitamin C
193
mg
234
%
Calcium
190
mg
19
%
Iron
5
mg
28
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.