Hasselback pompoen met nootjes

Hasselback pompoen met nootjes

Hasselback pompoen met nootjes

Je kunt veel méér groente op de “hasselback” manier bereiden dan alleen aardappels. Met dank aan Leif Elisson die dit voor het eerst maakte in 1953 in Stockholm. Wel heel bijzonder om zo’n klassieker op je naam te hebben staan! Terug naar de groente: courgette, aubergine, bietjes maar dus ook pompoen… allemaal op de hasselback wijze te bereiden. Ik ging aan de slag met een heerlijke flespompoen en gekarameliseerde nootjes. Het is géén recept voor mensen met haast want het bakken duurt toch zeker wel een uur. Maar wanneer je dus de tijd ervoor neemt dan heb je aan het eind wel echt een heel fijn gerechtje op tafel staan! Aan de slag met deze heerlijke hasselback pompoen met nootjes.

Het bereiden van 1 pompoen:Hasselback pompoen met nootjes

 • 1 flespompoen
 • 100 gram gemixte nootjes
 • honing
 • olijfolie
 • verse tijm takjes
 • verse rozemarijn takjes
 • chardonnay
Voor de honingsaus heb je nodig:
 • 100 ml honing
 • 4 eetlepels olijfolie
 • 1 el Dijonmosterd
 • peper en zeezout
 • verse tijm
 • verse rozemarijn

En zo maak je het:Hasselback pompoen met nootjes

-Verwarm eerst je oven voor op 200 graden.

-Neem de flespompoen erbij en schil de buitenste schil eraf met een aardappelschiller. Neem een heel scherp mes erbij en snij de pompoen door het midden. Met een lepel schrap je de zaadjes eruit. Leg de helften in een grote ovenschaal en zet deze in de oven voor 20 minuutjes. Zo wordt de pompoen wat zachter zodat we hem kunnen insnijden.

-Nu gaan we de honingsaus maken waar we zometeen de pompoen mee gaan insmeren. Hak de verse tijm en rozemarijn fijn en doe dit met de rest van de ingrediënten voor de saus in een kom. Breng op smaak met het zeezout en de peper. Mix het geheel tot een mooie gladde saus.

De pompoen insmeren:

-Haal na de 20 minuutjes de schaal uit de oven. Laat de pompoen even afkoelen zodat je hem met je handen uit de schaal kunt pakken. Pak een snijplank erbij en leg aan beide zijdes een pollepel. Dit voorkomt dat je straks met je mes per ongeluk hem helemaal doorsnijdt. Snij er dan hele mooie smalle sneetjes in over de gehele lengte van de pompoen. ( De bovenkant kan nu wat uitgedroogd aanvoelen maar dat komt straks helemaal goed).Hasselback pompoen met nootjes

-Pak nu je honingsaus erbij en smeer de twee bovenkanten helemaal in met de saus. De pompoen begint nu gelijk al heel mooi te glimmen. Schenk 100 ml chardonnay in de ovenschaal bij de pompoen en zet hem weer in de oven voor 15 minuutjes.

-Let goed op dat de ovenschaal niet uitdroogt desnoods schenk je wat extra wijn erbij.

De nootjes karameliseren:

Hasselback pompoen met nootjes

-Terwijl de pompoen weer in de oven staat maken we de gekarameliseerde nootjes. Dit is zo simpel en zo lekker, je kunt ze ook gewoon maken om te snoepen maar dat is voor een andere keer! Pak de nootjes en hak ze wat fijn. Doe 3 eetlepels honing in een kom en voeg er wat olijfolie aan toe. Mix dit door elkaar tot een mooie vloeibare saus. Schenk deze in een koekenpan maar zet het vuur niet hoog! Doe de nootjes in de pan erbij en zorg dat ze overal een lekker laagje over zich heen krijgen. Even laten bakken en schep ze dan op een stuk bakpapier om af te laten koelen.

-Haal de pompoen weer uit de oven en smeer de rest van de honingsaus erop, zet weer voor 15 minuutjes in de oven. ( Eventueel weer wat wijn bijschenken)

-Gaat je kookwekker af zijn we bij de laatste 5 minuten aangekomen! Schep de nootjes op de pompoen en verdeel het lekker over beide helften, zet in de oven voor 5 minuutjes en dan zijn ze klaar.

-Haal de schaal ten slotte uit de oven en met twee spatels kun je ze voorzichtig uit de schaal scheppen zonder dat ze breken.

Hasselback pompoen met nootjesHasselback pompoen met nootjes

En daar zijn ze dan! Twee prachtige pompoen helften met héérlijke nootjes erop! Serveer met een frisse en gekoelde chardonnay en : Heerlijk Happen!