Het hoofdgerecht. Een stukje wild leent zich natuurlijk erg goed om te gebruiken voor het hoofdgerecht van het kerstdiner. Ik maakte een reeën biefstuk met bloemkoolpuree.
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
Het hoofdgerecht is altijd even plannen want er moet natuurlijk wat meer op het bord dan alleen en stukje vlees. Je kunt de puree en de cranberrysaus bijvoorbeeld al een dag van te voren maken zodat je daar niet meer over hoeft te stressen.
Om de puree te maken neem je de pastinaken erbij en schil je deze. Vervolgens hak je ze in blokjes. Ook de bloemkool maak je schoon en snij je in kleine roosjes. Doe dit dan in een pan en schenk er 500 ml melk bij, breng rustig aan de kook en laat de groente helemaal zacht worden. Giet het daarna af en doe alles in een keukenmachine. Draai het tot een gladde puree die je op smaakt brengt met de nootmuskaat, peper, zout, en knoflookpuree. Bewaar tot gebruik.
De cranberrysaus is ook niet heel ingewikkeld om te maken. Doe de cranberry’s in een pan samen met de suiker en alle specerijen. Breng aan de kook met zo’n 200 ml water en laat rustig koken tot alle cranberry’s geplopt zijn. Laat het daarna een kwartiertje rustig borrelen en roer het af en toe goed door. Wil je het nog meer smaak geven gebruik dan port in plaats van water. Zet daarna apart tot gebruik.
De groente bereiden
In mijn geval heb ik thuis een stoomoven, dit is een hele makkelijke manier om je groente gaar te krijgen èn ze behouden hun vorm en kleur! Heb je die niet kun je ook een pan met een stoommandje gebruiken. Maak de wortels schoon en leg de groene asperges erbij en zet in de stoomoven voor 10 tot 15 minuutjes totdat ze beetgaar zijn.
De rode aardappeltjes zet je in een ovenschaal met wat olijfolie, peper en zout en bijvoorbeeld pittige kruidenmix in de oven op 200 graden
De komkommer snij je met een kaasschaaf in lange repen, deze snij je vervolgens door het midden en rol ze op.
In een koekenpan bak je de paddestoelen gaar.
En terwijl je dit allemaal aan het bereiden bent kun je de borden verwarmen op bijvoorbeeld een aantal rechauds. Maar je kunt de borden ook onderin de oven zetten net voordat de aardappeltjes klaar zijn. Dit vergt gewoon een beetje planning.
Als laatste bakken we de reeën biefstuk in een pan met wat olijfolie en bakvet. Hoe lang ze je gaat bakken hangt af van hoe jouw voorkeur is, wil je de binnenkant mooi rosé moet je ze zeker niet té lang bakken! Laat ze daarna even rusten verpakt in een stuk aluminiumfolie.
Nutrition Facts
Reeën biefstuk met bloemkoolpuree
Amount per Serving
Calories
665
% Daily Value*
Fat
10
g
15
%
Saturated Fat
4
g
25
%
Polyunsaturated Fat
0.4
g
Monounsaturated Fat
2
g
Cholesterol
173
mg
58
%
Sodium
214
mg
9
%
Potassium
1716
mg
49
%
Carbohydrates
77
g
26
%
Fiber
7
g
29
%
Sugar
63
g
70
%
Protein
68
g
136
%
Vitamin A
210
IU
4
%
Vitamin C
83
mg
101
%
Calcium
233
mg
23
%
Iron
9
mg
50
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.