Reeën biefstuk met bloemkoolpuree

Geschatte leestijd: 5 minuten

Het hoofdgerecht. Een stukje wild leent zich natuurlijk erg goed om te gebruiken voor het hoofdgerecht van het kerstdiner.  Ik maakte een reeën biefstuk met bloemkoolpuree. En eigenlijk doe ik hier de puree in deze titel een beetje mee te kort. Het is namelijk een heerlijke romige puree met pastinaak, bloemkool, verse gemalen nootmuskaat en knoflookpuree. Voor mij kan bij een kerstdiner ook de cranberrysaus niet ontbreken. Mijn vader maakt deze al jaar en dag voor het kerstdiner en ik deel zijn liefde voor deze saus. De saus komt voor het eerst op de markt in 1912 in Amerika. Daar wordt hij veelal geserveerd tijdens Thanksgiving bij een flinke kalkoen. ree biefstuk recept bakken

Reeën biefstuk met bloemkoolpuree

En zo maak je de Reeën biefstuk met bloemkoolpuree:

-Het hoofdgerecht is altijd even plannen want er moet natuurlijk wat meer op het bord dan alleen en stukje vlees. Je kunt de puree en de cranberrysaus bijvoorbeeld al een dag van te voren maken zodat je daar niet meer over hoeft te stressen.

-Om de puree te maken neem je de pastinaken erbij en schil je deze. Vervolgens hak je ze in blokjes. Ook de bloemkool maak je schoon en snij je in kleine roosjes. Doe dit dan in een pan en schenk er 500 ml melk bij, breng rustig aan de kook en laat de groente helemaal zacht worden. Giet het daarna af en doe alles in een keukenmachine. Draai het tot een gladde puree die je op smaakt brengt met de nootmuskaat, peper, zout, en knoflookpuree. Bewaar tot gebruik.

-De cranberrysaus is ook niet heel ingewikkeld om te maken. Doe de cranberry’s in een pan samen met de suiker en alle specerijen. Breng aan de kook met zo’n 200 ml water en laat rustig koken tot alle cranberry’s geplopt zijn. Laat het daarna een kwartiertje rustig borrelen en roer het af en toe goed door. Wil je het nog meer smaak geven gebruik dan port in plaats van water. Zet daarna apart tot gebruik.

De groente bereiden

-In mijn geval heb ik thuis een stoomoven, dit is een hele makkelijke manier om je groente gaar te krijgen èn ze behouden hun vorm en kleur! Heb je die niet kun je ook een pan met een stoommandje gebruiken. Maak de wortels schoon en leg de groene asperges erbij en zet in de stoomoven voor 10 tot 15 minuutjes totdat ze beetgaar zijn.

-De rode aardappeltjes zet je in een ovenschaal met wat olijfolie, peper en zout en bijvoorbeeld pittige kruidenmix in de oven op 200 graden voor 30 minuutjes tot ze gaar zijn.

-De komkommer snij je met een kaasschaaf in lange repen, deze snij je vervolgens door het midden en rol ze op.

-In een koekenpan bak je de paddestoelen gaar.

-En terwijl je dit allemaal aan het bereiden bent kun je de borden verwarmen op bijvoorbeeld een aantal rechauds. Maar je kunt de borden ook onderin de oven zetten net voordat de aardappeltjes klaar zijn. Dit vergt gewoon een beetje planning.

-Als laatste bakken we de reeën biefstuk in een pan met wat olijfolie en bakvet. Hoe lang ze je gaat bakken hangt af van hoe jouw voorkeur is, wil je de binnenkant mooi rosé moet je ze zeker niet té lang bakken! Laat ze daarna even rusten verpakt in een stuk aluminiumfolie. ree biefstuk recept bakken

Reeën biefstuk met bloemkoolpuree

Neem de borden erbij doe hier eerst de puree en de cranberrysaus op. Hierop leg je de biefstuk die je in mooie plakjes hebt gesneden. De rest van het bord maak je mooi op met de  groente, eetbare bloemen en aardappeltjes. Nu ben ik zeker geen chef kok dus het zal waarschijnlijk nog véél mooier kunnen dan dat ik gedaan heb… Maar hé altijd blijven oefenen en proberen! Ik serveerde er een heerlijke rode wijn bij. En zoals je op de foto kunt zien, er kon pas gegeten worden nadat er eerst flink was gefotografeerd…. ik blijf ten slotte een echte foodblogger 😉

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Reeën biefstuk met bloemkoolpuree

Reeën biefstuk met bloemkoolpuree

Het hoofdgerecht. Een stukje wild leent zich natuurlijk erg goed om te gebruiken voor het hoofdgerecht van het kerstdiner. Ik maakte een reeën biefstuk met bloemkoolpuree.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 20 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: European
Trefwoord: ree
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 665kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Ingrediënten:

 • 4 reeën biefstukjes
 • paddestoelenmix
 • tricolore wortels
 • eetbare bloemen
 • komkommer
 • rode aardappeltjes
 • groene asperge tips
 • 2 pastinaken
 • 1 bloemkool
 • 1 el knoflook puree
 • 500 ml melk
 • nootmuskaat
 • zout
 • peper

Voor de cranberrysaus heb je nodig:

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

 • Het hoofdgerecht is altijd even plannen want er moet natuurlijk wat meer op het bord dan alleen en stukje vlees. Je kunt de puree en de cranberrysaus bijvoorbeeld al een dag van te voren maken zodat je daar niet meer over hoeft te stressen.
 • Om de puree te maken neem je de pastinaken erbij en schil je deze. Vervolgens hak je ze in blokjes. Ook de bloemkool maak je schoon en snij je in kleine roosjes. Doe dit dan in een pan en schenk er 500 ml melk bij, breng rustig aan de kook en laat de groente helemaal zacht worden. Giet het daarna af en doe alles in een keukenmachine. Draai het tot een gladde puree die je op smaakt brengt met de nootmuskaat, peper, zout, en knoflookpuree. Bewaar tot gebruik.
 • De cranberrysaus is ook niet heel ingewikkeld om te maken. Doe de cranberry’s in een pan samen met de suiker en alle specerijen. Breng aan de kook met zo’n 200 ml water en laat rustig koken tot alle cranberry’s geplopt zijn. Laat het daarna een kwartiertje rustig borrelen en roer het af en toe goed door. Wil je het nog meer smaak geven gebruik dan port in plaats van water. Zet daarna apart tot gebruik.

De groente bereiden

 • In mijn geval heb ik thuis een stoomoven, dit is een hele makkelijke manier om je groente gaar te krijgen èn ze behouden hun vorm en kleur! Heb je die niet kun je ook een pan met een stoommandje gebruiken. Maak de wortels schoon en leg de groene asperges erbij en zet in de stoomoven voor 10 tot 15 minuutjes totdat ze beetgaar zijn.
 • De rode aardappeltjes zet je in een ovenschaal met wat olijfolie, peper en zout en bijvoorbeeld pittige kruidenmix in de oven op 200 graden
 • De komkommer snij je met een kaasschaaf in lange repen, deze snij je vervolgens door het midden en rol ze op.
 • In een koekenpan bak je de paddestoelen gaar.
 • En terwijl je dit allemaal aan het bereiden bent kun je de borden verwarmen op bijvoorbeeld een aantal rechauds. Maar je kunt de borden ook onderin de oven zetten net voordat de aardappeltjes klaar zijn. Dit vergt gewoon een beetje planning.
 • Als laatste bakken we de reeën biefstuk in een pan met wat olijfolie en bakvet. Hoe lang ze je gaat bakken hangt af van hoe jouw voorkeur is, wil je de binnenkant mooi rosé moet je ze zeker niet té lang bakken! Laat ze daarna even rusten verpakt in een stuk aluminiumfolie.
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Wil je meer recepten uitproberen zoals Reeën biefstuk met bloemkoolpuree? Kijk dan eens naar onderstaande recepten

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

ree biefstuk recept bakken

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Reeën biefstuk met bloemkoolpuree

2 gedachten over “Reeën biefstuk met bloemkoolpuree”

 1. Pingback: Biefstuk met huisgemaakte kruidenboter - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept