Als we het dan hebben over een gerecht met historie nou dan is dit er zeker één! In 1800 lagen de landsgrenzen van Frankrijk en Italië iets anders dan dat ze nu liggen.
800gramkalfsschouder - bestellen bij je slager dit ligt niet standaard op voorraad
2witte uien
1winterwortel
2grote sjalotten
3tenenknoflook
1blikje tomatenblokjes
1blikje tomatenpuree geconcentreerd
400gramwitte champignons
2eetlepelsbloem
150mlwitte wijn
verse gehakte peterselie
2takjes verse rozemarijn
2takjes verse tijm
1blaadje laurier
olijfolie
zout
peper
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
Snij eerst de stukken kalfsschouder in grove brokken als je slager dit nog niet voor je gedaan heeft. Ik bestelde dit bij mijn vaste Keurslager in Veen en mocht zelf de stukken uitkiezen die hij van de schouder voor mij afsneed. Een prachtig mooi stuk vlees wat zeker goed in dit stoofgerecht past.Veau Marengo de Napoleon
Maak dan de champignons schoon en snij deze in kwarten. Schil de wortel en snij deze in mooie kleine blokjes.
Neem een koekenpan of hapjes pan met dikke bodem erbij en giet hierin ongeveer twee eetlepels olijfolie. Strooi daarna wat zout en versgemalen peper over het vlees. Laat de brokken rustig bakken zonder het vlees rond te scheppen. Draai ze vervolgens om en laat de andere kant goudbruin bakken.
Neem een hakmes erbij en hak de peterselie fijn, pel de sjalotten en één ui en hak ook deze heel fijn. Strooi deze mix over het vlees en strooi er dan de bloem overheen. Roer dit even voorzichtig door elkaar op laag vuur en laat dit even bakken.
De andere ui kan in grove stukken gehakt worden en in de pan erbij gevoegd worden. Daarna mag je de wijn, de champignons toevoegen en deze vijf minuten meebakken. Voeg vervolgens de tomatenblokjes, de puree en alle kruiden toe. Strooi er nogmaals zout en peper overheen en vul de pan aan met water zo nodig tot het vlees onder staat.Veau Marengo de Napoleon
Doe als laatste het deksel schuin op de pan en laat het geheel rustig sudderen ongeveer een uur tot anderhalf uur.