Veau Marengo de Napoleon

Veau Marengo de Napoleon

Veau Marengo de Napoleon

Als we het dan hebben over een gerecht met historie nou dan is dit er zeker één! In 1800 lagen de landsgrenzen van Frankrijk en Italië iets anders dan dat ze nu liggen. Op deze grond wat nu het westen van Italië is, vond de veldslag tussen Frankrijk en Oostenrijk plaats. Napoleon claimde deze overwinning die hij eigenlijk maar ternauwernood had gewonnen. De kok van Napoleon moest bijvoorbeeld koken met de weinige producten die er voorradig waren in deze tijd en zo ontstond Kip Marengo. Door de eeuwen heen is dit recept wat aangepast en wordt het veelal met kalfsschouder gemaakt. Dit recept vond ik in het super oude kookboekje van de oma van mijn Frans lerares. Nog meer historie dus en wat fantastisch om zo aan inspiratie te komen! Een heerlijk stoofgerecht deze veau Marengo de Napoleon.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 800 gram kalfsschouder ( bestellen bij je slager dit ligt niet standaard op voorraad)
  • 2 witte uienVeau Marengo de Napoleon
  • 1 winterwortel
  • 2 grote sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 1 blikje tomatenpuree geconcentreerd
  • 400 gram witte champignons
  • 2 eetlepels bloem
  • 150 ml witte wijn
  • verse peterselie
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 2 takjes verse tijm
  • 1 blaadje laurier
  • olijfolie
  • zout/peper

En zo maak je het:

-Snij eerst de stukken kalfsschouder in grove brokken als je slager dit nog niet voor je gedaan heeft. Ik bestelde dit bij mijn vaste Keurslager in Veen en mocht zelf de stukken uitkiezen die hij van de schouder voor mij afsneed. Een prachtig mooi stuk vlees wat zeker goed in dit stoofgerecht past.Veau Marengo de Napoleon

-Maak dan de champignons schoon en snij deze in kwarten. Schil de wortel en snij deze in mooie kleine blokjes.

-Neem een koekenpan of hapjes pan met dikke bodem erbij en giet hierin ongeveer twee eetlepels olijfolie. Strooi daarna wat zout en versgemalen peper over het vlees. Laat de brokken rustig bakken zonder het vlees rond te scheppen. Draai ze vervolgens om en laat de andere kant goudbruin bakken.

-Neem een hakmes erbij en hak de peterselie fijn, pel de sjalotten en één ui en hak ook deze heel fijn. Strooi deze mix over het vlees en strooi er dan de bloem overheen. Roer dit even voorzichtig door elkaar op laag vuur en laat dit even bakken.

-De andere ui kan in grove stukken gehakt worden en in de pan erbij gevoegd worden. Daarna mag je de wijn, de champignons toevoegen en deze vijf minuten meebakken. Voeg vervolgens de tomatenblokjes, de puree en alle kruiden toe. Strooi er nogmaals zout en peper overheen en vul de pan aan met water zo nodig tot het vlees onder staat.Veau Marengo de Napoleon

-Doe als laatste het deksel schuin op de pan en laat het geheel rustig sudderen ongeveer een uur tot anderhalf uur.

Veau Marengo de Napoleon

Wanneer ten slotte het vlees gaar is en heerlijk zacht is serveer je het met gekookte aardappeltjes of met verse tagliatelle. Het is ten slotte een half Frans/Italiaans recept: Heerlijk happen!

* Merci Dominique de m’avoir prêté le livre de cuisine de votre grand-mère, quelle inspiration! *