De smaakcombinatie van het bittere van witlof met de pittige gorgonzola en zoute ham in deze witlofschotel uit de oven zorgt voor een heerlijke balans die zowel het hartige als het romige in de schotel benadrukt.
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
Zoals je in de ingrediëntenlijst kunt lezen staat er niet overal precies bij hoeveel ik heb gebruikt. Dat komt omdat ik veelal gewoon op gevoel kook en me niet heel erg aan receptuur houd. Niet handig voor jullie natuurlijk als je een recept wilt uitschrijven. Maar voeg gewoon naar smaak de kruiden en specerijen toe en maak het recept helemaal eigen!
Je kunt het jezelf héél makkelijk maken en kant en klare aardappelpuree kopen in de supermarkt. Maar je kunt het ook gewoon even zelf maken. Kook dan ongeveer 400 gram geschilde aardappels. Giet ze af en bewaar wat kookvocht. Neem de stamper erbij en met een beetje kookvocht, wat melk en zout stamp je de puree tot een zachte puree. Laat staan tot gebruik.
Verwarm je oven voor op 200 graden
In de tussentijd maken we de bechamelsaus. Dit een hele makkelijke basissaus. Neem de roomboter erbij en smelt deze in een pannetje. Voeg dan de bloem toe en bak deze op laag vuur een minuut of 3. Roer er daarna 400 ml melk bij en laat op een laag pitje staan. Af en toe even roeren. Voeg er peper en nootmuskaat naar smaak aan toe.
Snij de witlof fijn en doe dit samen met de blokjes ham in een ovenschotel. Leg er de in stukjes gesneden gorgonzola op en schenk er wat bechamelsaus op. Let op het hoeft niet helemaal onder te staan. Schep dan de aardappelpuree erop en strooi ten slotte wat kaas op de puree.
Zet voor 25 tot 30 minuten in de oven tot de bovenkant een mooi goudbruin korstje heeft.